En zor kadın meslekleri serimizin üçüncü bölümünde kadına şiddetle mücadelede aile birimi bulunuyor. Komiser Betül Tuğcu Yıldız mesleğiyle ilgili olarak Mavi Kadın İçerik Editörü Dilara Tekin’in sorularını cevapladı. Peki Polislik mesleğiyle ilgili ve kadına şiddetle mücadelede ülke olarak ne durumdayız?
Mavi Kadın İçerik Editörü Dilara Tekin, kadına karşı şiddet birimi için röportaj gerçekleştirdi. Komiser Betül Tuğcu Yıldız’a polislik mesleğin zorluklarını, avantajlarını, dezavantajlarını sorduk.
Komiser Betül Tuğcu Yıldız mesleğinden bahsederken “Silah benim 6. organım gibi” şeklinde çarpıcı bir benzetme yaptı.
Bu meslek grubunda polis olarak sizin neler yaşadığınızı, yaşadığınız sıkıntıları, avantajları ve dezavantajları merak ediyoruz. Tabii ki bu mesleğe yönelmek isteyen diğer kadınlara neler söylersiniz? En çok bunu merak ediyoruz. Öncelikle bu mesleğe nasıl giriş yaptınız? sorusu karşısında Komiser Betül Tuğcu Yıldız şu ifadeleri kullandı:
“Mesleği aslında şöyle toplumda yaşanan sorunlara duyarlı bir vatandaş olarak toplumsal düzeni sağlamak ve aynı zamanda Suçlarla Mücadele edebilmek benim için bir hedef gibi bir şeydi. Üstten dolayı ben aslında bu mesleği seçtim. Bir nebze benim de bir katkım olabilsin diye. Bunu da aslında hukuk yoluyla da yapılabilirdi. Ben bunu kolluk kuvveti adıyla yapmak istedim. O yüzden de bu mesleği tercih ettim.”
Neden kadına şiddet?
“Bunu belirleyen ben olmuyorum aslında nerede, nasıl çalışmamız gerektiğini belirleyen idareye kısmımız var. Onlar bizimle çalışacağımızı tayin ediyorlar. Tabi okuduğumuz bölümler de bunun için bir etken ben kendim üniversite mezunuyum. Üniversite mezunundan sonra bu mesleğe giriş yapmıştım. Bu şekilde uygun gördüğü için buralarda değerlendirildi. “
Genç kadın arkadaşlarının en çok merak ettiği şu olacak, bunun için hangi bölümleri okumamız gerekir ya da hangi üniversite? Bölümden mezun olduktan sonra neler, nasıl bir eğitimden geçmemiz gerekir, hangi koşulları sağlamamız gerekir?
“Öncelikle şimdi liseden sonra da üniversite sınavları oluyor. Belli başlı puan almaları gerekiyor. Üniversite sınavından şu anki gündemde adayın herhalde YKS olması lazım. Evet, belli bir başlık puan alması gerekiyor veya üniversiteden mezunsa KPSS den belli başlı bir taban puan alması gerekiyor. Sabahın puanı aldıktan sonra başvurular açıklanıyor. Zaten emniyet teşkilatının internet sayfasında belli başvuru analizi var. Orada belli kriterler var. Fiziksel olarak da belli şartları taşımanız gerekiyor. Hem fiziksel açıdan hem ruhsal açıdan da tam bir sağlıklı birey olmanız gerekiyor. Çünkü sağlıksız bireylerin yapabileceği bir meslek dalı değil. Belli bir kuvvetle belli bir boyda ve belli bir kiloda olmanız gerekiyor. Ve ruhsal açıdan da tam ve sağlıklı olmamız gerekiyor. Çünkü burada dezavantajlı durumlarda karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Sokakta insanların karşılıklı diyalog kurmak istemediği vatandaşlarla bizler mülaki oluyoruz. Bu sebeple o yüzden de psikolojinin tam ve ruh sağlığının iyi olması gerekiyor. Yani sağlıklı bir bireyin işte fiziksel ve ruh olarak tam olması gerekiyor. Bu şartları sağlaması gerekiyor. Gerekli şartlar sağlandıktan sonra da kuruma başvuru yapıldığında değerlendiriliyor. Ben kendimi üniversite mezunu olarak başvurmuştum. Belli bir baş puan almıştım, daha sonra fiziksel. Katı olmuştu, 10’a çıkart katılım sağladım. Sözlü mülakat oldu. Ona katılım sağladım. Daha sonraki süreçte de başarılı olduğum bildirildi. Tarafıma daha sonra bir eğitim süreci geçirdim. Eğitim süreci de geçirdikten sonra da 13 ay gibi bir eğitim aldım. Eğitim geçirdikten sonra mesleğe başladım. Peki kadını şiddet biriminin diğer birimlerden farkı nedir? Bizim aslında her birimin ilgilendiği suç analizi farklı. Çocuk şubenin ilgilendiği konu farklı alsan şubenin içerisinde ilgilendiği konular farklı 11 tane 12 tane büromuz bulunmakta. Bunlarda iş içerisinde cinayet var gasp.