Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir? Yangınlarda ilk yardım nasıl yapılır?

21 Ocak 2025
0 Yorum
Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?

Bu gece Bolu Kartal Kaya Kayak Merkezi’nde bir otelde 03.30’da yangın çıktı. Çıkan yangın sonucunda 66 kişi hayatını kaybederken 51 kişi yaralandı. Yaşanan bu üzücü olayın üzerine, yangını ilk gören kişinin ne yapması gerektiği merak konusu oldu. Peki, yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir? Yangınlarda ilk yardım nasıl yapılır? İşte yangın anını ilk gören kişinin yapması gerekenler…


YANGIN NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Yangın, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucunda oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal afet çeşitleri arasındadır. Yangınlar kendiliğinden çıkması gibi birçok sebepten dolayı çıkabilir. Yangınlar gerçekleştikleri alanlarda hem maddi hem de manevi hasarlara neden olur. Özellikle de yangınların, canlılar ve ekolojik denge üzerinde son derece olumsuz etkileri vardır.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


Yanıcı maddenin ve yangının büyüklüğüne göre yangın sınıfları birbirinden farklılık gösterir. Yangınlar hem çevreye hem de insanların can ve mal güvenliğine karşı büyük bir tehdit oluşturur. Yangınlar, gerekli yangın söndürme sistemleri ve yangın söndürme yöntemleri uygulanmadığı taktirde ciddi sorunlara ve olumsuzluklara yol açar. Yangınların ortaya çıkmasında birçok sebep vardır. En büyük etkenler arasında ise yanlış kullanım, bilinçsiz yaklaşım ve ani olaylar yatmaktadır.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


YANGIN SINIFLARI KAÇ ÇEŞİTDİR?

Yangın sınıfları toplamda 5 sınıftan oluşmaktadır. Yangınlar etkilerine göre farklılık gösterir. Küçük yangınlar gerçekleşebileceği gibi büyük yangınlarda gerçekleşebilir. Yangın sınıfları A Sınıfı Yangın, B Sınıfı Yangın, C Sınıfı Yangın, D Sınıfı Yangın ve F Sınıfı Yangın olmak üzere 5 sınıfa ayrılır.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


A sınıfı yangınlar, kor biçimde yanan ve genellikle organik yapıdaki katı maddelerin yangınlarını kapsar. B sınıfı yangınlar, sıvı olan ya da sıvı özelliği gösterebilen katı maddelerin yangınlarını kapsar. C sınıfı yangınlar gaz yangınlarını kapsar. D sınıfı yangınlar metal nesneleri kapsar. F sınıfı yangınlar ise pişirme aletleri kapsamındaki hayvansal ve bitkisel pişirme yağlarından oluşan yangınları kapsar.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


YANGINI İLK GÖREN KİŞİNİN İLK YAPMASI GEREKEN ŞEY NEDİR?

Yangın başlangıcı ve ilk müdahale, yangın aşamasında en önemli olan süreçler arasında yer almaktadır. Bu süreçte yangını gören kişilerin davranışları yangın sürecini olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Yangın başlangıcındaki ilk müdahale, yangın tehlikesini ciddi ölçüde en aza indirir. Öncelikle yangını gören ilk kişinin panik yapmaması ve soğukkanlılığını koruması gerekir. Bu doğrultuda yangını gören ilk kişi, ilk olarak en hızlı şekilde haber verme mekanizmalarını kullanmalıdır.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


Yangını gören ilk kişinin, ilk fırsatta 112’yi arayıp durumu haberdar etmesi ve acil yardım talebinde bulunması gerekir. Yangını ilk gören kişi, ilk yardım konusunda bilgi ve ne yapacağını biliyorsa itfaiye gelinceye kadar mümkün olduğunca yangın yerinden ayrılmamalı ve yangını kontrol altına almalı. Her yangın türü için bu durum geçerli olmasa da yangını ilk gören kişi bu bilinçli davranışı sergilemelidir.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


Başlıca yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şeyler şunlardır;

  1. Yangını ilk gören kişi, gerekli eğitimleri almamış ya da gerekli uygun donanıma sahip değilse yangına müdahale etmekten kesinlikle kaçınmalıdır.
  2. Yangını ilk gören kişi, etrafta bulunan diğer kişileri yangın konusunda uyarmalıdır.
  3. Yangını ilk gören kişi, yangın ile ilgili 112 Acil Çağrı Merkezi’ni bilgilendirmelidir.
  4. Yangını ilk gören kişi, yangına mutlaka doğru tip söndürme cihazları ile müdahale etmelidir.
  5. Yangını ilk gören kişi, yangın ortamında ise ve dumanlı bir alanda ise mutlaka emekleyerek ya da çökerek ilerlemeye çalışmalıdır.
  6. Yangını ilk gören kişi, tahliye sırasında asansörü kullanan vatandaşları, yangın çıkış kapıları ve merdivenlerini kullanmaları için uyarmalıdır.
  7. Yangını ilk gören kişi, acil çağrı merkezlerine haber verdiği gibi, itfaiye personellerinin rahatça çalışabilmesi için vatandaşların yangın bölgesinden güvenli alana doğru uzaklaşmasını sağlamalıdır.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


YANGINLARDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Yangınlarda ilk yardım müdahaleleri de oldukça önemlidir. İlk yardım kişinin hayati riskinin azalmasına yardımcı olarak zarar gören kişin hayatta kalmasına yardımcı olur. Bu noktada ilk yardım konusunda bilgi sahibi değilseniz, yalnızca acil çağrı merkezlerine haber verip beklemeniz sizin için en doğru olan davranış olacaktır.

Yangını ilk gören kişinin ilk yapması gereken şey nedir?


Yangınlarda ilk yardım müdahaleleri başlıca şu şekildedir;

  1. Öncelikle yangın anında panik ve telaştan uzak durmalısınız. Bu noktada soğukkanlılığınızı mutlaka korumalısınız.
  2. Yangın esnasında dumana maruz kalma sonucu oluşan zehirlenmelerde kişinin bilinci yerindeyse en kısa sürede mutlaka o kişi yangın ortamından uzaklaştırın.
  3. Yangından etkilenen ve bilinci yerinde olan kişinin temiz bir su ile ağız, burun ve gözlerini yıkayın.
  4. Yüksek sıcaklığa maruz kalan kişilerde ciddi sıvı kaybı olur. Bu nedenle bilinci açık olan kişilere, sıvı eksikliğini gidermek adına çok ağır olmayan su gibi sıvılar verin.
  5. Eğer kişi duman zehirlenmesi sonuncunda bilinç kaybı yaşıyorsa ve solunum durmuşsa mutlaka soluk yolunun açıklığını kontrol edin. Bu noktada doğru ilk yardım müdahalelerini kullanın. Kişinin kalbi durduysa uygun ilk yardım yöntemleriyle, acil bakım ekibi gelinceye kadar kalp masajı yapın.
  6. Eğer kişide herhangi bir yanık mevcut ise yanık olan bölge kıyafetin dışında kalan bir alansa mutlaka temiz bir su ile temas etmeden yıkayın. Aynı zamanda yanan bölgeyi ıslak pansuman ile kapatın. Islak pansumanı yaparken temiz bir bez ya da kumaşın su ile ıslatılmasına özen gösterin.
  7. Eğer yanık olan bölgede kıyafet naylon ve cilde yapışmış bir şey var ise kesinlikle kıyafetleri çıkarmayın. Bu noktada kıyafetin üzerinden soğuk uygulama yapmayı tercih edin.
  8. Yangın sırasında yaralanan kişide herhangi bir kırık, çıkık gibi sağlık sorunları varsa mutlaka o ortamda bulunan ve bölgeyi sabitleyebileceğiniz bir materyalle ve bez parçasıyla ilk yardım kurallarına uygun olarak sabitleyin.
  9. Eğer kişide açık bir yaralanma söz konusuysa, yara temiz bir bez yardımıyla kapatılmalıdır. Kanama gerçekleşiyorsa temiz bir bez yardımıyla kanayan yere bastırılarak kanama durdurulmalıdır.