Uçuk genellikle yüksek ateş sonrası dudak çevresinde ya da nasirde olsa burun kenarında meydana gelir. Bazı insanlarda ise düşük bağışıklığa bağlı çene kenarında ya da yanaklarda görülür. Halk arasında ateş kabarcıkları olarak da bilinir. Herpes simpleks virüsü (HSV-1) tarafından oluşturulur ve ağrılı ve çirkin olabilir. Uçuklar için bir tedavi olmasa da, şiddetini azaltmaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilecek doğal çözümler vardır.
ALOE VERA KARIŞIMI
Aloe vera, tahriş olmuş cildi yatıştırmaya ve uçukların süresini kısaltmaya yardımcı olabilecek iltihap önleyici ve antiviral özelliklere sahiptir. Taze aloe vera jelini doğrudan uçuk üzerine günde birkaç kez uygulayın.
ÇAY AĞACI YAĞI
Çay ağacı yağı antiviral özelliklere sahiptir ve uçukların şişmesini ve iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olabilir. Birkaç damla çay ağacı yağını bir taşıyıcı yağda (örneğin hindistan cevizi yağı) seyreltin ve uçuk üzerine günde 2-3 kez pamuklu çubukla uygulayın.
LİMON OTU
Limon otu, uçukların iyileşme sürecini hızlandırmaya ve kaşıntı ve rahatsızlık gibi semptomları azaltmaya yardımcı olabilecek antiviral özelliklere sahiptir. Limon otu kremini veya özünü uçuk üzerine günde birkaç kez uygulayın.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı, antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahip laurik asit içerir ve ayrıca cildi nemlendirerek çatlamayı ve daha fazla tahrişi önleyebilir. Temiz parmaklar veya pamuklu çubuk kullanarak uçuk üzerine az miktarda hindistan cevizi yağını nazikçe uygulayın. Gün boyunca ihtiyaç duyduğunuzda tekrar uygulayın.
SOĞUK SU KOMPRESİ
Buz veya soğuk kompres uygulamak şişliği azaltabilir, ağrıyı yatıştırabilir ve kızarıklığı en aza indirmeye yardımcı olabilir. Buzu temiz bir beze sarın ve günde birkaç kez 10-15 dakika boyunca uçuk üzerine uygulayın.
MEYAN KÖKÜ
Meyan kökü, uçukların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilecek antiviral ve antiinflamatuar özelliklere sahip glisirizin içerir.Meyan kökü özünü (veya toz meyan kökü ve sudan bir macun yapın) doğrudan uçuk üzerine günde 2-3 kez uygulayın.
E VİTAMİNİ
E Vitamini, cilt iyileşmesini destekleme yeteneğiyle bilinir ve yara izlerini azaltmaya ve uçukların iyileşmesini desteklemeye yardımcı olabilir. E vitamini yağını doğrudan uçuk üzerine uygulayın veya iyileşmeyi desteklemek için E vitamini takviyeleri alın.
BAL
Bal, uçuk yarasını ikincil enfeksiyonlardan korumaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilecek doğal antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Balı doğrudan uçuk yarasına günde 2-3 kez sürün.
NANE YAĞI
Nane yağı, rahatsızlığı hafifletmeye ve daha hızlı iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilecek antiviral ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Nane yağını taşıyıcı bir yağ hindistan cevizi veya zeytinyağı gibi ile seyreltin ve uçuk yarasına günde bir veya iki kez uygulayın.
Virüsün yayılmasını önlemek için ilaçları uygularken her zaman temiz eller veya pamuklu çubuklar kullanın. Doğal ilaçlar semptomları yatıştırmaya yardımcı olabilir, ancak virüsü tamamen ortadan kaldıramayabilir. Sık sık uçuk yaralarınız veya şiddetli salgınlarınız varsa, bir sağlık uzmanına danışın. Bazı durumlarda, uçuk yaraları enfekte olabilir, bu nedenle bölge aşırı derecede kızarırsa, şişerse veya ağrırsa, tıbbi yardım almak önemlidir. Sık sık uçuk yaraları yaşıyorsanız veya 2 haftadan uzun süre devam ediyorsa, salgınları yönetmeye yardımcı olabilecek antiviral ilaçlar hakkında bir doktorla görüşmeniz iyi bir fikirdir. Uçuklar bir günde geçmez. Ortalama 3 gün de tamamen yok olur. Şişkinlik gibi durumları bir günde geçer. Ancak yaranın iyileşme süreci var.