Çat kapı gelen misafirlerinize karşı şipşak sunabileceğiniz buzluk kekleri, gününüzü kurtarmak için en harika seçimlerden biridir. Eğer çalışan bir kadınsanız bir de üstüne yoğun bir iş temposu ile haftayı kapatıyorsanız, ani gelecek olan misafirlik haberi hazırlık açısından pek hoşunuza gitmeyebilir.
İşte bu gibi durumlarda işlerinizi biraz olsun kolaylaştırmak ve misafirinize karşı içinize sinecek bir ikramlıkta bulunmak istiyorsanız önceden pişirip buzluğa attığınız kekler imdadınıza yetişebilir. Peki nasıl? İşte pişmiş keki bayatlamadan buzlukta saklamanın yolları….
Kekinizi her zamanki gibi pişirdikten sonra bir müddet soğumasını bekleyin. Kek soğuyunca ister porsiyonlar halinde streç filmlere sararak ister bütün halde ağzı hava almayacak şekilde iyice streçleyin.
Hepten garanti olsun istiyorsanız bir de üzerine buzdolabı poşeti geçirin. Eğer herhangi bir yerinden hava almışsa muhtemelen çözüldüğünde buzluk kokusuyla karşılaşabilir, kek buzlanacağı için de tadında bozulmalar yaşanabilir.
Bir de atlanmaması gereken bir diğer durum; keki buzluğa atmadan önce muhakkak üzerine tarih atılmasıdır. Aksi takdirde zehirlenme gibi istenmeyen sonuçlar yaşanabilir.
TAVSİYE: İçerisinde krema kullanılan kekleri buzluğa atmamanız önerilir.
Eğer kekte krema kullandıysanız buzlukta ortalama 1.5 ay kadar muhafaza edilebilir. İçerisinde krema yoksa bu süre daha uzun olup 3 ay kadar saklanabilir.
3 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
3 – 4 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 orta boy portakalın suyu
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 paket çikolata parçacıkları
YAPILIŞI:
Öncelikle yumurta ve şekeri çırpın. Sütü, yağı, portakal suyunu ve portakal kabuğunu ekleyin. Kabartma tozunu ve vanilini ilave edip spatula ile üstten üstten biraz karıştırın.
Ununu ilave edip çırpın ve son aşamada damla çikolataları koyun. Yağlanmış kek kalıbına harcı dökip 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin.
Afiyet olsun…
Kekin içerisinde kullanılacak olan her bir malzemenin soğul değil de oda sıcaklığında olması lezzetli bir kekin en büyük sırlarındandır. Oda sıcaklığında bir yumurta kullanılıyorsa yine aynı sıcaklıkta bekletilmiş süt ve yağ malzemeleri, kekin daha kısa zamanda alması gereken şekle bürünmesine katkı sağlar.
Ayrıca oda sıcaklığındaki malzemeler, hamurun daha iyi karışmasına ve kekin dağ gibi kabarmasına yardımcı olur.
Yapacağınız kekin tarifindeki malzemelerde ölçü olarak ne verilmiş ise aynen onu uygulayın. Özellikle de un, şeker, yağ, kabartma tozu, yumurta ve sıvı maddelerde bir hayli titiz davranılmalıdır.
Doğru bir sıra ile eklenmesi gereken malzemelerde önce; yumurta ve şeker, sonra su, süt, yoğurt, limon suyu ve sıvı yağ gibi sıvı malzemeler ilave edilmelidir.
Ardından ceviz, damla çikolata, fındık, fıstık ne varsa bu türden malzemeler eklenir. En son un, kabartma tozu, kakao ve vanilin gibi kuru malzemeler eklenir.
Un başta olmak üzere kabartma tozu ve vanilin gibi kuru malzemeleri kek harcına koyarken muhakkak elemelisiniz. Bu esnada bütün malzemelerin aynı anda elenmesinde bir mahsur yoktur.
İyi bir kek kalınını güzelce yağlayıp hafif un serpiştirdikten sonra kalıbı ters çevirin fazla unu silkeleyin. Böylelikle kekiniz kalıptan daha güzel, parçalanmadan çıkacaktır. İşte lezzetli ve dağılmayan bir kekin tüm püf noktası bunlar!