Annelerin korkulu rüyası olup bebeklerin ise atlatması oldukça sancılı bir evre olan diş çıkarma evresi; bebekten bebeğe farklılık gösterse de genel itibari ile tüm bebeklerde bir huzursuzluk hakimdir.
Belli belirsiz durumlarda ağlama nöbetleri, sürekli mız mızlanma, bir şeyleri hep ısırma ya da sürekli elini ağzına getirme gibi belirtilerle kendini belli eden bu diş çıkarma dönemindeki belirtiler kimilerinde daha orta bir seviyede gerçekleşir iken kimilerinde çok daha ağır bir şekilde geçmektedir.
Hal böyle olunca özellikle de ilk kez anne ve baba olan ebeveynler bu durum karşısında tecrübesiz kalıp endişeye kapılabilir. İlk diş çıkarma sürecini atlattıktan sonra yaklaşık iki yaş dönemine doğru çıkan azılı dişlerde bebekleri rahatlatmak için neler yapılabilir? Bebeklerde diş çıkarma sürecine karşı alınabilecek önlemler…
Diş çıkarma sürecinde olan bebeklerdeki ilk sinyaller; diş çıkmadan önceki ilk bir hafta içerisinde kendini göstermeye başlar. Yavaş yavaş dişin diş etinden dışarıya çıkıp iyice belirginleşmesi ile ağız içerisinde artık çok kolay bir şekilde fark edilebilen dişler arasında en zor patlayan ve çıkan şüphesiz ki 2 yaş dönemine yakın görülen azılı dişlerdir.
Bebeklerde ilk çıkan süt dişleri azılı dişler kadar ağrı ve huzursuzluk vermez. Bu nedenle bu iki evrede çıkan diş sürecindeki huzursuzluklar da birbirinden farklı olmaktadır.
Ağız içerisinde belirginleştiği zaman en çok belirtilerin bir anda patlak verdiği ve en ağır şekilde geçirildiği dönem azı dişlerinin çıkarıldığı dönemdir. Azı dişlerinin diğer çıkan dişlerin olduğu zamandan daha ağır bir şekilde bebeklerde kendini göstermesi ise diğer dişlere oranla daha güçlükle diş etlerini aşmasıdır.
2 yaş döneminde azılı dişin çıktığı evrede problemin asıl görüldüğü yer; dişin diş etini deldiği evredir. Azılı diş çıkaran bebeğin dişin çıktığı yere dokunulduğunda elde hissedilen sıcaklık ve bastırıldığında da beyazlama görülmesi en belirgin işaretlerdendir.
Diş çıkarma evresinde olduğundan dolayı bu evreyi çok zorlu bir şekilde geçiren bebekler için anne ve babaları bebeklerini rahatlatmak adına birtakım uygulamalar sağlamak isteyebilir. Bu esnada azı diş çıkaran bebeğin acısının biraz olsun gitmesi ve yatıştırılması için soğuk uygulamak yapmak kendisini daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Bunun için ebeveynlerden biri uzun süre soğuk suda yıkanan parmağı ile diş çıkarılan bölgeye nazikçe masaj uygulaması yapabilir. Diş çıkaran bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir konusuna verilebilecek en ideal ve yaygın bilinen cevaplardan birisi de ebeveyn kontrolü şartı ile olması kaydı ile bebeğe soğuk bir havuç ya da salatalık gibi besinler vermektir.
Soğuk ve sert bir besinin bebeğe verilmesinin sebebi ise; sertliğin diş kaşıyıcı vazifesi görmesine yardımcı olabilmesi, soğukluğun ise; diş çıkan bölgenin acısını rahatlatmasından ötürüdür.
Diş çıkarma evresindeki bebeğe özellikle de azılı diş çıkaran bebeklere karşı ebeveynler daha hassas olmalı ve bebeklerinin daha rahat hissetmesi için gereken adımları atması gerekmektedir.