Oruç, Allahü Teala’nın rızası için imsaktan güneş batana kadarki sürede yeme, içme, cinsel ilişki ve orucu bozan diğer şeylerden uzak durularak tutulur.
8 çeşit oruç vardır. Farz olan oruçlar, haram olan oruçlar, sünnet olan oruçlar, vacip olan oruçlar, müstehap oruçlar, muayyen zamanda olmayan farz oruçlar, gayri muayyen oruçlar ve mekruh olan oruçlar.
Haram olan oruçlar oruç tutmanın caiz olmadığı haram sayıldığı oruçlardır. Peki bayram günleri oruç tutmak caiz mi yoksa haram mı?
Ramazan bayramının ilk günü ve kurban bayramının dört günü (1.,2.3. ve 4.günleri) oruç tutmak haramdır. Senenin bu 5 gününde oruç tutmak günah olur.
Ramazan bayramının 2. ve 3. günleri ise oruç tutulabilir.
Mektubat’da “Bayramda yiyip içmek, yıllarca nafile oruçtan daha sevaptır” buyuruluyor. Burada sevap olandan kastedilen yiyip içmek değil, dinin emrine, Allahü Teala’nın buyruğuna uymak için oruç tutmamaktır.
8 farklı orucu çeşidi bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
Farz oruçlar: Farz oruçlar kendi arasında ikiye ayrılır. Muayyen zamandaki ve muayyen zamanda olmayan oruç.
Muayyen zamandaki oruç: Ramazân-ı şerîf orucudur.
Muayyen zamanda olmayan oruç: Muayyen zamanda olmayan farz oruçlar ise kaza ve kefaret oruçlarıdır.
Haram oruçlar: Ramazan bayramının 1. günü ve kurban bayramının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günleri oruç tutmak haramdır.
Vacip oruçlar: Belli gün veya günler oruç tutmayı adamak vacip oruçlardandır.
Sünnet olan oruçlar: Muharrem ayının 9. Ve 10. Günleri oruç tutmak sünnettir.
Gayr-i muayyen oruçlar: Herhangi bir yahut birkaç gün oruç adamak gayri muayyen oruçlardandır.
Müstehab oruçlar: Her Arabî ayın 13., 14. ve 15. ci günleri oruç tutmak, yalnız Cuma günü oruç tutmak gibi ve kurban bayramı arefesinde oruç tutmak müstehab oruçlardandır. Ancak Cuma günü oruç tutmak mekrûh olarak da bildirildi. Bu nedenle cuma günü oruç tutmak isteyen Müslüman Perşembe-Cuma, Cuma-cumartesi tutması da iyi olur. Çünkü, bir iş sünnet veya mekruh denildiyse onu yapmamak lâzımdır.
İslamiyet’de kurban bayramının dört günü boyunca ve ramazan bayramının 1. Günü oruç tutmak haramdır. Ancak ramazan bayramının 2. ve 3. günü oruç tutmak ise caizdir. İbadet emir edileni yapmaktır. Kuralları koyan Allahü Teala’dır. Yarattığı her şeyde, her emir ve yasağında nice hikmet vardır ve hikmetini yalnız o bilir.
Ramazan (Fıtr) bayramının 1. günü ve kurban bayramının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günleri oruç tutmak haramdır.