Sağlıklı bir büyüme ve gelişim için genel itibariyle 7-8. aylardan itibaren tüketilmesi önerilen kırmızı et tüketimi özellikle de kansızlık görülen bebekler için oldukça önemli bir husustur. Ek gıda döneminde her besinde olduğu gibi kırmızı et tüketimine başlama ayı olarak da muhakkak uzmana danışarak kullanılmalıdır.
Ek gıda dönemindeki bebeğinize yapacağınız çorba tariflerinde kıyma yerine et suyu koymak, kıymadan alacağı protein ve demir ihtiyacını karşılamayacaktır. Bu nedenle eğer bebeğinizde herhangi bir alerji söz konusu değilse ve ayını doldurduysa kuzu kıyma tüketimine bir an önce başlamalısınız. Peki bebeklere kuzu kıyma nasıl hazırlanır?
Güvenilir bir kasaptan çift çekim yaptırdığınız yaklaşık 200 gram kadar kuzu etini kuşbaşı şekilde doğrayın. Tencereyi kızdırıp üzerine az miktarda zeytinyağı koyup, kuzu etini bir iki tur iyice kavurun.
Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su koyup kısıktan pişirin. Çabuk pişeceği için 15-20 dakika kadar pişmesi yeterlidir.
Etin piştiğini kolaylıkla ayrılmasından anlayabilirsiniz. Etleri robotta veya blenderla çekip incecik kıyma haline getirin.
Buz kalıbına kaşıkla kıymayı koyup soğuk halde iken üzerini streç filmle sarın ve buzluğa atın. Çorba pişirirken tek tek alıp pratik bir şekilde kullanın. İşte bu kadar!
1 yemek kaşığı kıyma
3-4 yemek kaşığı şehriye
1 adet domates rendesi (kabuğunu rendelemeyin)
1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı
1 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı kadar su
Kuzu kıymalı şehriye çorbamızın yapımına öncelikle kıyma ile yağımızı kavurmakla başlayalım. Ardından rendelenmiş domatesi ve şehriyeyi ilave edelim.
Daha sonra karıştırıp, suyunu da koyuyoruz. Bu esnada suyu azar azar ekleyin ki çorba çok sulu olmasın.
Çorba piştikten sonra en son aşamada kuru nane eklenir ve karıştırılır. Ilındıktan sonra bebeğinize içirebilirsiniz.
1 köfte büyüklüğünde (32 gram) kuzu kıyma: 90 kalori
100 gram kuzu kıyma: 282 kalori
300 gram kuzu kıyma: 846 kalori
500 gram kuzu kıyma: 1410 kalori
1000 gram kuzu kıyma: 2820 kalori