Ekran bağımlılığı aile içi iletişime zarar veriyor! Psikolog Ayşegül Sezgin uyardı

4 Şubat 2025
0 Yorum
Baslik 24

Psikolog ve aile danışmanı Ayşegül Sezgin Mavi Kadın İçerik Editörü Dilara Tekin’in sorularını cevapladı. Sezgin ekran bağımlılığının çocuklarda olduğu kadar anne babalarda da görüldüğüne vurgu yaptı.

EKRAN BAĞIMLILIĞI AİLE BİRLİĞİNİ ETKİLİYOR

Ekran bağımlılığının aile birliği üzerinde etkileri olduğuna değinen Ayşegül Sezgin konuyla ilgili şunları aktardı:

“Bu bağımlılığın aile birliği üzerinde aslında birden fazla etkisi var. Bu etkilerden ilki aile içi iletişimi zayıflatıyor olması. Yemek masasında herkesin telefonuna bakması, aile bireylerinin birbiriyle değil ekranla ilgileniyor olması, aile içi iletişime zarar veriyor.”


“EBEVEYN ÇOCUK İLİŞKİSİNE DE ZARAR VERİYOR”

Ekran bağımlılığı ebeveyn çocuk ilişkisine de zarar veriyor diyen Sezgin, “Çünkü biz hep çocukların ekranla ne kadar ilgilen? Bakıyoruz çocuğum ekranla o kadar da ilgilenmesin istiyoruz ama ebeveynler ekranla ne kadar ilgileniyor? Bu kızı biraz kaçırıyoruz. Sanki yetişkinler istediği kadar bakabilir ve hiç sorun yok ama çocuklar çok da bakmamalı gibi. Aslında yetişkinlerin de çocukları ihmal edercesine bir ekranla yoğun ilişki hâli yine gündemde olan konulardan biri diyebilirim.

Bu da çocuklarda ihmal hissinin gelişmesine ve belki ileride daha farklı sorunların ortaya çıkmasına da yine yol açıyor olabilir. Hızlı içeriğe maruz kalmak, çocuklarda sabır eşiğinin tahammülsüzlük belirtilerinin de ortaya çıkmasına sebep oluyor” şeklinde konuştu.

3 53


KISITLAMA OLDUĞUNDA YOKSUNLUK ORTAYA ÇIKIYOR

Kısıtlama söz konusu olduğunda yoksunluk belirtilerinin çıktığını söyleyen Sezgin,  “Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi ekran bağımlılığında da kısıtlama söz konusu olduğu zaman bir takım yoksunluk belirtileri ortaya çıkabiliyor. Öfke, huzursuzluk gibi çocuk da semptom gösterebiliyor. Ya da aile çocukla ilgilenmekten odaklanamadığında ya da dizi bölündüğünde yani agresif tepkiler verebiliyor. Bunların da yine bağımlı konusunda önemli belirtiler olduğunu söyleyebiliriz. Çok güzel bir noktaya değindiniz. Sadece sanki bu kurallar çocuklar için varmış, yetişkinler için bunlar geçerli değilmiş gibi. Belki de aile içinde yaşadığımız için aslında ebeveynlerden ne görüyorlarsa belki de çocuklar onlar uyguluyor. Dijital bağımlılık deyince son dönemlerde en çok kullanılan uygulamalardan bir tanesi de biliyorsunuz tiktok ve bunu özellikle çocuklardan çok belki de yetişkinler kullanıyor ve biz bunu sosyal medyada çok uygunsuz şekilde de görebiliyoruz” dedi.