Sahurda yağlı yiyecek yenirse ne olur? Sahurda bunları tüketenler büyük hatada!

5 Şubat 2025
0 Yorum
hgg 1

On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan-ı Şerif Ayı için uzmanlar, hem sağlık için hem de oruç tutarken zorlanmamak için iftarda ve sahurda nasıl yemekler yenmesi gerektiği hakkında tavsiyelere başladı. Uzmanlar 11 ay boyunca yeme içmeye alışmış vücutların bir anda Allah rızası için gün boyu aç ve susuz kalmaya hazırlanan vücutlarının sağlığını koruması için önemli uyarılarda bulunuyor.

Özellikle de Ramazan ayı boyunca sahur yemeğine muhakkak kalkılması ve sahuru tıpkı bir erken kahvaltı gibi düşünerek gün içinde tokluk hissi verecek ve kan şekerini dengede tutacak olan protein ağırlıklı besinlerin tercih edilmesinin altını çiziyor.

Peki sahurda hangi besinleri tüketmemek gerekiyor? Sahurda yağlı besinler tüketmenin ertesi günkü oruca etkisi nedir?

SAHURDA YAĞLI YİYECEKLER YERSENİZ…

Uzman önerilerine göre gecenin bir vakti kalkıp yenilen sahur yemeğinde hem sağlığı korumak hem de oruçlu iken daha çok açlık ve susuzluk çekmemek için bazı besinlerden uzak durulmalıdır.

556 1


Eğer uzmanların uyarıda bulunduğu ve tüketilmemesi gerektiğinin ısrarla vurguladığı bu besinler tüketilirse kişinin gün içinde açlığa ve susuzluğa dayanma ihtimali azalabilir, sindirim sistemi zorlanabilir. Bu da kişinin enerjinin gün içerisinde düşmesine dolayısıyla da halsiz ve bitkinlik yaşamasına yol açar.

Peki bu besinler hangileri? İşte sahur yaparken asla tüketmememiz gereken o besinler…

SAHURDA YENMEMESİ GEREKEN BESİNLER!

Salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar ve turşular ne kadar sevilirse sevilsin kesinlikle sahurda tüketilmemelidir. Tıpkı bu besinler gibi yağ oranı yüksek olan besinler de sindirimi zorlaştırabileceği için mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Kızartma, hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durmak; sindirim sisteminin  görevini daha etkin ve rahat çalıştırabilmesi adına önemlidir.

fdffffff


Sahurda tüketilmemesi gereken bir diğer şey de; ne yazık ki kafeinli içeceklerdir. Çay, kahve ve asitli içecekler, kişi üzerinde idrar söktürücü etki sağlayarak kişinin vücudundan su kaybının yaşanmasına sebep olabilir ve bu da oruç tutan kişinin iftar anına kadar hissedeceği susuzluk seviyesini artırabilir. Bu içecekleri tüketmek yerine bol su ya da bitki çayları tercih edilmelidir.

SAHURDA YAĞLI BESİNLER TÜKETEREK MİDENİZİ YORMAYIN!

Oruç tutacak Müslüman kişilerin sahurda tüketecekleri yemeğin ağır olmaması gerektiğinin altını çizen beslenme ve diyet uzmanları, mide sağlığını korumak adına sahurda aşırı tuzlu yiyecekler, kızartmalar, ağır tatlılardan uzak durulması gerektiğini savunurken toplum olarak sahurda yapılan en büyük hatanın akşamdan kalan yemeklerin tüketilmesi olduğuna vurgu yapmaktadır.

KARISIK KIZARTMA


Buradaki ağır yemekler, pilav ve ana yemeklerin tüketimine dair olan her şeydir. Ayrıca metabolizma gündüze oranla gece daha yavaş çalışacağı için gece tüketilen yemeklerin vücudun yağlanmasını artıracağı göz ardı edilmemelidir.

Bu durumun önüne geçmek için sahurda hiçbir şey yememek yerine sütlü ya da sulu çorbalar veya kahvaltı gibi hafif öğünlerle geçiştirilmelidir.

SAHURDA NASIL YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİ?

Sahur yemeklerinde hafif ve protein ağırlıklı hafif bir menü oluşturulması gerektiğini belirten beslenme ve diyet uzmanları sağlıklı bir sahur menüsü için lor peyniri, yumurta, süt ürünleri, sert kabuklu ve tuzsuz kuruyemişleri, bağışık sistemini kuvvetli ve dirençli tutacak meyveler tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

fdw


Örneğin; sahurda beyaz ekmek yerine tam buğday ekmekleri tüketilmelidir. Tam buğdaylı ekmekler hem kişinin tokluk hissini uzatır hem de  B grubu vitaminler bakımından daha kıymetlidir.

Tok tutan besinlere alternatif olarak ise haşlanmış yumurta da haftada 2-3 defa sahur sofralarında yer verilebilir. Yağlı yiyecekler bütün gün kişide susama ihtiyacını arttıracağından dolayı yağlı yiyeceklerden  kaçınılmalı ve bol bol su içilmelidir.