Ramazan ayında sağlıklı ve fit kalmanın yolları! Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler

6 Şubat 2025
0 Yorum
Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler

Oruç tutarken vücut sağlığımızı da korumamız ve dengede tutmamız gerekiyor. İftar saatlerinde tükettiğimiz yemeklere ve sahur da yenilen yemeklere kadar beslenme düzenimizi iyi bir şekilde korumalıyız. Normal beslenme saatlerinden farklı bir beslenme saatlerine geçildiği için ramazan ayında oruç tutarken kimi insanlar kilo alma sorunuyla ya da beslenme açısından sıkıntılar yaşayabilir. Peki, Ramazan ayında nasıl beslenmeliyim? Ramazan ayında kilo alır mıyım?

ORUÇ TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ramazan ayında oruç tutarken iftar ve sahur saatleri arasında dikkat etmemiz gereken hususlar şunlardır:

1- YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN

Ramazan ayında diğer zamanlara göre beslenme düzeninize dikkat etmeniz gerekir. Beden 18 saat boyunca aç kaldığı için vücut içerisinde bazı dengeler oynayabilir, bu durum fiziksel aktivite yapma oranınızı düşürebilir. Oruç tutarken iftar ve sahur arasındaki zaman diliminde enerji verecek, gün içerisinde kaybettiğiniz vitamin değerlerini geri kazanmanız gerekir.

2- SAHURDA YEMEK YEMEYİ İHMAL ETMEYİN

“İftar yemeklerini fazla yedim sahurda yemek yemesem de olur” gibi düşünceleri aklınızdan çıkarmanızda fayda var. Sahur da az da olsa bir şeyler yemek ertesi günü oluşabilecek baş ağrısı, halsizlik gibi vücut fonksiyonlarındaki değişkenliği dengeleyebilirsiniz. Sahur yemeklerinde özellikle hazırlayacağınız tariflerde süt, yumurta, az tuzlu peynirler, tam buğday ekmeği ve yulaf, protein içeriği zengin besinler tüketerek iftar saatine kadar tokluk hissedebilirsiniz. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ise çiğ olarak tüketerek de protein ve yağ bakımından vücudunuzu koruyabilirsiniz.

3- İFTARDA PORSİYONLARA DİKKAT EDİN

Uzun süre aç kaldıktan sonra iftar saatinde orucu açarken birden bire yemeğe saldırmak hem mide açısından yorucu hem de sindirim sisteminiz zorlanır. Orucunuzu açarken lif kaynağı yüksek olan bir tane hurma ya da zeytin ile açmanız daha sağlıklı olur. Sıcak bir mercimek çorbası ile iftar yemeğinize başlayabilirsiniz. Ana yemekleriniz de haşlama, buğulama ve ızgara tarzında yemekleri tercih ederek sindiriminizi rahatlatır ve karnınız şişmez. İftar tatlısı olarak da sütlü tatlılar tercih edilebilir.

İftar yemeklerinde olabildiğince kızartma, hamur işi, şerbetli tatlılardan uzak durmaya özen gösterin. Ramazan ayında bunları fazla tüketmek kilo almanıza neden olabilir.

iftarda porsiyonlara dikkat edin


4- ARA ÖĞÜN MUTLAKA OLMALI

Ramazan ayında iftar ve sahur arasına ara öğün eklemeniz gerekir. Taze meyveler ve kuru yemişler gibi lif bakımından yüksek ürünleri tercih edebilirsiniz. Hem vitamin bakımından hem de minareller açısından lif kaynağı yüksek olan ve susuzluğunuza iyi gelecek yiyecekleri tüketin.

5- İFTAR SONRASI FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN

Ramazan ayında fiziksel aktivitelerinizi iftardan sonra yapmaya özen gösterin. Uzun saatler sonrasında yenilen yemekleri sindirmek mide için zor olabilir. Hem sindirim için hem de vücudunuz için fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin, iftar sonrası ailenizle birlikte ya da arkadaşlarınızla bir yürüyüşe çıkın, dolaşın açık havada güzel vakit geçirin. İftar sonrasında yapılabilecek fiziksel aktiviteler, yürüyüş, yoğa, pilates, basketbol ya da futbol gibi bedeninizi çok fazla yormadan vücudunuza yüklenmeden egzersizlerinizi yapabilirsiniz.

iftar sonrasında yapılacaklar


İFTAR SONRASINDA YAPMANIZ GEREKENLER

Ramazan ayında iftar yemeği sırasında veya sonrasında yapmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Yemekleri yavaş yiyerek tüketmeye özen gösterin.
  • Yemek porsiyonlarınızı küçük porsiyonlar şeklinde ölçeklendirerek tüketebilirsiniz.
  • Sahur saatinde hafif, lif kaynaklı gıdalar yiyerek, hem sağlıklı beslenir hem de susuzluğunuzu azaltacak besinler tercih edebilirsiniz.
  • Çay ve kahve yerine bitki çayları, taze sıkılmış meyve sularını içebilirsiniz.
  • İftar’dan sahur saatine kadar 2,5 litrelik suyu belli zaman aralıklarına bölerek içebilirsiniz.
  • İftar sonrası fiziksel aktivite yaparak sindirim sisteminizi destekleyecek yürüyüş yapabilirsiniz.