Ramazan ayının gelmesiyle beraber oruç ibadetini gerçekleştirecek olan Müslüman kimselerin kendi sağlıkları için iftar ve sahur menülerinde yiyip içtiklerine azami derecede dikkat etmesi gerekir. On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan Ayında uzun vadede açlığa ve susuzluğa dayanabilmek için sahurda tüketilecek olan besinler son derece önemlidir.
Peki sahur vakti nasıl beslenmeliyiz? Oruçluyken bizi zorlamayacak, gaz yapmayan yiyecekler nelerdir? İşte cevabı…
Gündelik yaşantımız içerisinde özellikle de yemek yedikten sonra ortaya çıkan gaz rahatsızlıkları, sindirim sisteminin bazı besinleri hazmedemeyip sindirememesi sonucu gerçekleşir.
Son zamanlarda toplum içerisinde yaygın olarak görülen problemlerden birisi olarak karşımıza çıkan mide rahatsızlıklarının alt yapısına baktığımızda genelinin altında beslenme faktörü yatmaktadır.
Bu sebeple özellikle de sık sık mide sorunu yaşayan kişiler, gaz yapmayan yiyeceklerle kendilerine beslenme öğünü hazırlamalıdır.
Yiyecekleri mideye dokunup dokunmayacağı yönünde sınıflandırma yapacak olursak gaz yapmayan yiyecekleri şu şekilde sıralayebiliriz;
PİRİNÇ
Lif açısından bir hayli değerli olan rafine edilmemiş pirinçler özellikle de mide ekşimesi, mide bulantısı ve ishal gibi durumları sıkça yaşayanlar açısından tüketilmesi uygun görülen besin kaynaklarındandır.
SARIMSAK
Enfeksiyondan ötürü görülen ishal, kronik öksürük, astım, sindirim rahatsızlıkları, cilt kızarıklıkları ve hazımsızlığa karşı birebirdir.
KARAHİNDİBA
C vitamini bakımından son derece değerli olan Karahindiba bitkisi kanın temizlenmesine ve sindirimine katkı sağlar.
KETEN TOHUMU
Güçlü bir bağışıklık sistemi için etkili olduğu bilinen keten tohumu ve keten yağı besinlerin hızlı bir şekilde sindirilmesinde etki sağlamaktadır.
FESLEĞEN
Mide krampı, gaz sancısı, şişkinlik ve sindirim sorunlarının giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Enfeksiyonlara karşı savaşma konusunda da önemli bir işlevi olan fesleğenin yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız soğuk algınlığı, grip, öksürük durumlarının yanı sıra ishal, stres ve besin zehirlenmesine karşılık fesleğen tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
MUZ
Hem doyurucu hem pratik meyvelerden olan muz, bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır. Ayrıca ishale karşı da çok iyi gelmektedir.
İftar ve sahurda gün boyu vücudun ihtiyaç duyacağı sıvı alınımının karşılanması için bolca su içmek en öncelikli kriterlerdendir. Eğer sahurda ya da iftarda yeteri kadar su içilmez ise baş ağrısı başta olmak üzere; yorgunluk, kabızlık, gaz şikayeti gibi çeşitli sindirim sorunları da görülebilir.
Bu sebepten dolayı özellikle sağlıklı bir sindirim sistemi için kahve, çay gibi içeceklerdense su tüketmek daha doğru bir davranış olacaktır.
Gün boyu uzun süreli açlık yaşanacağı için birçoğumuz iftar sofrasında yemekleri daha çiğnemeden yutabiliyoruz. Ancak, besinleri yeterince çiğnemeden mideye indirmek sindirimi zorlaştıracağı için mide, bağırsak sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu da gaz, şişkinlik, mide krampları, kabızlık gibi birtakım sindirim rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına yol açabilir.
Mübarek Ramazan ayında vücudumuzun gün içerisinde gerek gördüğü tüm enerjiyi karşılayabileceği tek ve en önemli öğün sahurdur. Dolayısıyla da oruç tutacak olan kişilerin oruç sıhhatini doğrudan etkileyecek olan sahurda protein ağırlıklı gıdalara sofranızda yer vermeli ve bol bol su içmelisiniz.
Uzmanlar kahvaltılık tarzında hafif ve doyurucu atıştırmalıkları ideal bir sahur menüsü olarak nitelendirir iken ağır, yağlı ve bir önceki günden kalan ana yemeklerin sahurda tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.