Ramazan ayında beslenme düzeninde değişimle beraber bazı kişilerde bağırsak tembelliği, şişkinlik, gaz, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri yaşanabiliyor.
Sağlıksız beslenme ve sedanter (hareketsiz) bir yaşam şekli bu semptomların şiddetini artırıp yaşam kalitesini düşürebiliyor.
Ramazanda bağırsakları çalıştırmak için lifli gıdalarla yani meyve, sebze, tam tahıllar ve bakliyat ürünleriyle beslenmenin yanı sıra iftarla sahur arası bol su içmeli, Ramazan ayını hareketsiz geçirmemeli, düzenli yürüyüş yapmalı, iftardan sonra kayısı çayı, papatya gibi sindirimi destekleyen bitkisel çaylar tüketmelidir.
Ramazan ayında bağırsak sağlığını korumak, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmak için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:
Ramazan ayında uzun süre aç ve susuz geçirmek özellikle açlıkla susuzluğa pek alışmamış ve sağlıksız beslenen kişilerde bağırsaklarda tembellik görülebiliyor.
Bağırsakların sağlıklı çalışmasını desteklemek için şunlara dikkat etmelidir:
LİFLİ GIDALAR TÜKETİN
Ramazanda bağırsakları çalıştırmanın en etkili yolu lif içeriği yüksek besinler tüketmektir.
Lif, bitkilerde doğal olarak bulunan bir karbonhidrat türüdür.
Meyve, sebze, bakliyat, kuruyemişler ve tam tahıllar lif açısından en zengin gıdalardır.
World Journal of Gastroenterology’de 2012 Aralık ayındaki “Diyet lifinin kabızlık üzerindeki etkisi: Bir meta analiz” adlı çalışmada lifin kabızlığa iyi geldiği, dışkılama sıklığını ve dışkı yumuşaklığını artırdığı belirlendi.
Kayısı, incir, üzüm, kavun, karpuz erik gibi lif oranı yüksek ve laksatif (bağırsak yumuşatıcı) etkili gıdalar da dışkı hacmini ve yumuşaklığını artırmaya yardımcı olabiliyor.
Ramazan boyunca iftarda ve sahurda sofralarda meyve, sebzeler, salatalar, çorbalar, bakliyatlar eksik olmamalı, bu besinler bol bol yenilmelidir.
BOL SU İÇİN
Su sağlıklı bir yaşamın ve bağırsak sağlığının olmazsa olmazıdır. Su ve diğer içecekler, yiyeceklerin emilmesine, parçalanmasına yardımcı olur, ayrıca dışkıyı daha yumuşak hale getirerek kabızlığı önler.
Pediatri Dergisi’nde Temmuz-Ağustos 2017’de çocuklarda ve ergenlerde sıvı tüketimi ve su alımının kabızlığa etkisi üzerine yapılan literatür incelemelerinde az su içmenin, yetersiz sıvı alımının kabızlığı tetikleyebildiği görüldü.
Sıvı oranı yüksek bir beslenme programı uygulamak, bol su içmek de Ramazan ayında bağırsak sağlığını korumanın, bağırsakları çalıştırmanın bir diğer pratik ve doğal yöntemidir.
İftardan sahura kadar 10-12 su bardağı su içmeye özen gösterin. İftar sofralarınız ayran, şalgam suyu, cacık gibi sulu ve sağlıklı gıdalara yer verin.
YAVAŞ YEYİN, ÇOK ÇİĞNEYİN
Bağırsak sağlığını korumak ve bağırsakların düzenli çalışması için iftar ve sahur sofralarında tüketeceğiniz gıdaları yavaş yavaş yiyin, acele etmeyin ve çok çiğneyin. Böyle bir beslenme şekli obezite ve şeker hastalığına yakalanma olasılığınızı da azaltacaktır.
BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRAN SÜPER KARIŞIM
Ramazanda bağırsakları çalıştırmak için kuru incir ve zeytinyağı küründen faydalanabilirsiniz.
Yarım kiloluk cam kavanoza 20 adet kuru inciri her birini dörde bölecek şekilde doğrayın. Cam kavanozu ağzına kadar zeytinyağı ile doldurun. Aç karına bu karışımdan kuru incir ve zeytinyağından tüketin. Zeytinyağlı kuru incir kürü kabızlığa da iyi gelecektir.
HAREKET EDİN
Nerede hareket orada bereket, hareketli bir yaşamın olumlu etkisi bağırsaklara da yansımaktadır.
Oxidative Medicine and Cellular Longevity’de “Egzersiz, Bağırsak Mikrobiyotasını Olumlu Sağlık Etkileriyle Değiştirir” adlı çalışmada egzersizin farklı bakteri türlerinin sayısını artırmaya yardımcı olarak bağırsaklara fayda sağladığı görüldü.
İftarı yaptıktan yarım saat sonra yürüyüşe çıkmak, en azından yarım saat yürümek de bağırsaklarınızı çalıştırmakta etkili rol oynayacaktır.
PROBİYOTİK KULLANIN
Probiyotikler bağırsaktaki faydalı mikropların sayısını ve etkisini artırarak Ramazan ayında da bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır.
Turşu, yoğurt, yayık ayran, şalgam suyu, tarhana, sirke ve ekşi maya doğal probiyotiklerdendir. Ramazanda günlük beslenme rutininde mutlaka probiyotikler yer almalıdır.
Yahut eczanede satılan toz ve şase formundaki probiyotikleri kullanabilirsiniz.
BİTKİSEL ÇAYLARDAN YARARLANIN
Ramazanda iftarı yaptıktan birkaç saat sonra bitki çayı keyfi yaparak da bağırsaklarınızı çalıştırabilirsiniz.
Kayısı çayı, papatya çayı, sinameki çayı, elma çayı hem sindirim sisteminin çalışmasını destekleyecek hem de kabızlığa iyi gelecektir.
Ancak bu gibi çayları aktardan alacağınız otlar ile demlemeli, hazır, sallama çay poşedi tercih etmemelidir.
Oruçluyken kabızlığa lifli gıdaların bol tüketilmesi, düzenli yürüyüş yapmak ve iftarla sahur arası bol su içmek iyi gelecektir. Ayrıca aç karına haşlanmış kayısı yemek, zeytinyağlı kuru incir tüketmek de kabızlığın giderilmesine yardımcı olacaktır.
Oruçluyken sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterildiği takdirde bağırsaklar tembellik göstermeden çalışmaya devam edecektir.
Aktarlarda ve marketlerde satılan sinameki içerikli beşi bir yerde çayları bağırsakların hızlı bir şekilde boşaltılmasında etkili olabilmektedir.
Sabahları aç karına zeytinyağı tüketmek bağırsakların çalışmasını destekleyip kabızlığa da iyi gelecektir. Aç karına 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketilebilir. Zeytinyağının kuru incirle beraber yenmesi daha etkili olacaktır.