On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan-ı Şerif ayında oruç ibadetini gerçekleştirecek olan Müslüman kimselerin oruç esnasında iken geçireceği açlık süresi, vücudun dinlenmesi ve yenilenmesi açısından bir hayli önemli katkılar sağlamaktadır.
Ancak, sağlıklı bir oruç ibadeti gerçekleştirmek için dengeli ve yeterli bir şekilde beslenmeye azami derecede dikkat edilmesi gerekiyor. Bu anlamda baktığımızda hem oruç tutarken zorlanmamak adına hem de oruç tutarken bir anda alışılmışın dışına çıkarak gün boyu aç ve susuz kalacak olan vücudun sağlığının korunması iki kat daha önem taşıyor.
Tıpkı oruç tutarken sahura kalkılmaması ya da sahurda yalnızca su içip geri yatılması nasıl sağlık açısından olumsuz bir etki sağlıyorsa orucun nasıl açıldığı da sağlık açısından belirleyici olabiliyor. Peki pek çoğumuzun iftarda yaptığı yaptığı gibi orucu su ve çorba ile açması uygun mu?
İftarda iken orucu suyla açıp sahurda son tüketeceğimiz şeyin su olması gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Canan Aksoy, sıvı tüketiminin dengeli olması için Ramazan Ayı için şu tavsiyelerde bulundu:
“İftarınızı mutlaka, 300 – 400 ml’lik büyük bir bardak suyla açın. İftariyelikler ve hafif bir çorba eşliğinde bir bardak su daha için. Biraz ara verdikten sonra ana yemeğe geçin. Yemekte su içilmez söylemine kesinlikle inanmayın ve bu süreçte de su içmeye devam edin. Böylece iftarda en az bir litre su tüketmiş olacaksınız.”
Gün içinde ortalama yaklaşık 1,5 litre su kaybedildiği için bu miktarın yetersiz kalacağının altını çizen Canan Aksoy, sözlerine şu şekilde devam etti:
“İftar sonrasında açık çay veya bir kahve içebilirsiniz ama bunlar su içmenize engel olmamalı. İftardan yatana kadarki süreçte en az bir litre daha su için. Bu süreçte idrar çıkışlarınızı kontrol edin. İdrarınız açık berrak veya soluk sarı civarında bir renge döndüyse, gün içinde kaybettiğiniz suyu telafi ediyorsunuz demektir. Oruç tutma süresinin uzunluğunu göz önünde bulundurarak, ‘yiyip yatarım’ diye düşünmeyin ve mutlaka sahura kalkın. Sahurda da yine en az bir litre su içmeye özen gösterin. Böylece ortalama 3 – 3,5 litre su tüketmiş olacaksınız.”
Ramazan Ayında iftar esnasında çorbanın en sona bırakılması gerektiğinin önemine değinen uzman Dr. Fevzi Özgönül, “Katı bir malzemeyi sıvı dolu bir tencereye koyarsak onu eritmek zor olur. Fakat ezilmiş bir malzemeye yavaş yavaş sıvı ilave edersek daha rahat eritiriz” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Dr. Özgönül “İftarda çorbayı en sona saklayın ve sindirim sisteminizi çorba ile mühürleyin” diyerek oruç tutacak kişilere önemli ikazlarda bulundu:
Uzun süre aç kalan mideye birden bire çok miktarda yiyecek sokmak, sindirimi çok zorlaştırır ve bu davranış hiç ısınmadan maça girmiş bir sporcu gibi midenin de kasılmasına ve rahatsızlanmasına neden olur.
Orucumuzu mümkünse bir bardak oda sıcaklığında su ve ardından bir iki zeytin ve peynirle açmalıyız. Böylece mide yiyecek geldiğini anlayacak ve ona göre kendisini hazırlayacaktır. İdeal olan orucumuzu açtıktan sonra gidip namazımızı kılmak ve sindirim sistemimizin hazırlanması için müsaade etmektir.
İftarda önemli olan vücudun tüm gün içinde ihtiyacı olan gıdaları yemektir. Bu nedenle açlığımızı çok kısa sürede kapatacak pide veya ekmeğe saldırmayalım. Yavaş yemeliyiz ve sindirimi kolaylaştırmak için çok çiğnemeliyiz. Ekmek hamur işi gıdaları daha az etli sebzeli yemek gibi besleyici gıdaları daha çok yemeliyiz.
İftarda çorba içeceksek, tavsiyemiz yemeğin en sonuna bırakmaktır. Oruç çorba ile açılırsa, hem çok çabuk doymamızı sağlar hem de sindirimi zorlar. Halbu ki yemeğin üzerine içilen çorba sindirimimizi kolaylaştırır. “