30 gün boyunca sadece meyve ve su tüketmek vücudunuz üzerinde durumlara neden olabilir. Ancak bu diyete başlamadan önce bir uzmana danışmanızda fayda var. Aksi halde kalıcı sindirim sorunlarına neden olabilir. Uzun vadeli sağlık yararları için meyveleri daha dengeli, çeşitli bir diyete kademeli olarak dahil etmek daha iyi olabilir.
Meyveler genellikle düşük kalorilidir, özellikle de eklenmiş şeker veya yüksek kalorili meyve suları olmadan bütün meyvelere sadık kalıyorsanız. Sınırlı kaloriyle, özellikle işlenmiş gıdaları ve yağları kesiyorsanız kilo kaybı meydana gelebilir. Kas onarımı, bağışıklık fonksiyonu ve hormon düzenlemesi için çok önemlidir.
Meyveler, sindirime yardımcı olan ve bağırsak düzenliliğine yardımcı olabilen lif açısından zengindir. Lif ayrıca daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olarak, potansiyel olarak istekleri ve aşırı yemeyi azaltır.
Meyveler yüksek su içeriğine sahip olduğundan (karpuz, portakal ve çilek gibi), su içmenin yanı sıra hidrasyon seviyeleriniz de iyileşebilir. Uygun hidrasyon cilt sağlığını, enerji seviyelerini ve genel refahı iyileştirebilir.
Meyveler temel vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlar. Narenciye meyvelerinden elde edilen C vitamini, muzlardan elde edilen potasyum ve çeşitli meyvelerden elde edilen diğer besinler bağışıklık fonksiyonunu, cilt sağlığını ve hücre onarımını destekler.
Meyve bazlı bir diyet, doğal temizleme özellikleri nedeniyle genellikle “detoks” ile ilişkilendirilir. Yüksek su içeriği, antioksidanlar ve lif, vücudunuzun atıkları ve toksinleri daha verimli bir şekilde ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir.
Beyin sağlığı, yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) emilimi ve genel hücre fonksiyonu için gereklidir. B12 Vitamini, Demir ve Çinko: Bunlar genellikle hayvansal ürünlerde bulunur ve eksiklikleri kansızlığa, yorgunluğa ve zayıf bağışıklığa yol açabilir.
Meyveler, özellikle şeker oranı yüksek olanlar (muz, üzüm ve mango gibi), kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Diyabetiniz veya insülin direnciniz varsa, bu sorunlu olabilir.
Meyveler genellikle kalorisi düşük olsa da, bazı meyvelerin yüksek şeker içeriği, özellikle porsiyon kontrolüne uyulmazsa, şekerlerin aşırı tüketilmesine yol açabilir. Ek olarak, protein veya yağ olmadan, vücut yine de daha doyurucu yemekler isteyebilir.
Meyveler tek başına bazı insanlar için yeterli tokluk sağlamayabilir, bu da açlık, sinirlilik veya istek duygularına yol açabilir. Bu, diyete uymayı zorlaştırabilir ve düzenli bir yeme düzenine döndüğünüzde aşırı yemeye neden olabilir.
Lif sindirim için iyi olsa da, meyve lifi alımında ani bir artış, özellikle yüksek lifli yiyeceklere alışkın değilseniz, şişkinliğe, gaza veya rahatsızlığa neden olabilir.
Protein alımı olmadan, vücudunuz amino asit gereksinimlerini karşılamak için kas dokusunu parçalamaya başlayabilir. Zamanla, bu kas kaybına yol açabilir ve daha yavaş bir metabolizmaya ve potansiyel zayıflığa neden olabilir.
Bu tür aşırı diyetler çoğu insan için uzun vadede sürdürülebilir değildir. Kilo kaybı gibi hızlı sonuçlar gösterse de, beslenmeye yönelik dengeli bir yaklaşım değildir. Daha sürdürülebilir bir yaklaşım, tüm besin gruplarından çeşitli besinler aldığınızdan emin olarak dengeli bir diyetin parçası olarak meyveleri dahil etmek olacaktır.