Sağlıklı bir uyku şüphesiz ki her insanın hayat kalitesini ciddi anlamda iyileştiren bir etkiye sahiptir. Uyku eksikliği ya da sağlıksız, düzensiz bir uyku tüm günü mahvederken halsizliğe, sersemliğe ve gerginliğe neden olabilmektedir. Uzmanlar, bu tür olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için sağlıklı bir uykunun nasıl alınabileceğine ilişkin ipuçlarını açıkladılar. Enfes bir uyku nasıl alınır? İşte uzmanlardan 12 ipucu
Sabah uyandığınızda dinlenmiş hissetmiyorsanız, gün içinde uykulu veya yorgun hissediyorsanız veya kendinizi sürekli esnerken buluyorsanız, bunların hepsi yetersiz uykunun çok yaygın belirtileri olarak bilinmektedir. Uyku bozuklukları uzmanı Nancy Foldvary-Schaefer, sağlıklı bir uyku için 12 ipucunu paylaştı. İşte o ipuçları..
Çoğu yetişkinin gece, yedi ila dokuz saat arasında uykuya ihtiyacı vardır. Bu saat aralığını tutturmak için uykununun çizelge haline getirilmesi gerekir. Bu çizelge, uyku alışkanlıklarının düzenini gösterecektir. Eğer bazı günlerde eksiklikler varsa uyku planının ona göre düzenlenmesi gerekir.
İnsanın hayatındaki fiziksel aktivitelerini belirli bir düzene koyması çok önemlidir. Sağlıklı bir uyku için yatış ve kalkış saatinin olabildiğince günden güne değişmemesi, sabit kalması gerekmektedir.
Gün içerisinde yapılan uzun şekerlemeler, uykunun derin evresine geçilmesine neden olur. Bu da uyanıldığında sersem bir ruh halini oluşturur. Uzun şekerleme sonrasında günün geri kalanı sağlıksız bir şekilde ilerler.
Beslenme, uyku kalitesi dahil insan hayatının hemen hemen her noktasında önemli etkiye sahip bir alışkanlıktır. Yeme alışkanlıkları, sağlıklı uykuyu desteklemeye yardımcı, önemli bir hormon olan serotoninle doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı bir uyku için özellikle; tam tahıllı ekmek ve makarna gibi kompleks karbonhidratlar, tavuk ve hindi gibi yağsız proteinler, ceviz ve badem gibi kalp sağlığına yararlı yağlar, sıcak süt ve papatya çayı gibi rahatlatıcı içecekler tüketilmesi oldukça faydalıdır.
Kafeinli içecekler uyanık kalmayı sağlar. Kafein toleransı kişiden kişiye değişse de uzmanlar, öğleden sonra kahve tüketiminin azaltılması ya da sıfırlanması gerektiğini ifade ediyorlar.
Egzersizler, vücuttaki uyarıcı hormonları harekete geçirir. Bu nedenle yatmadan bir veya iki saat önce egzersiz yapmak uykusuzluğa veya uykuya dalmada zorluğa neden olabilir.
Yatmadan önce ya da yataktayken telefon, tablet gibi cihazlara bakmak sağlıksız uyku düzenine neden oluyor. Bu nedenle yatmadan 1 ya da 2 saat önce ekrana bakmayı bırakmak gerekiyor.
Yatakta dizüstü bilgisayar kullanmak veya sadece sohbet etmek gibi başka şeyler yapmak, sonunda uyku kalitesini ve miktarını azaltarak kötü uyku alışkanlıklarını teşvik ediyor.
Yatağa girdikten sonra 20 dakika içerisinde uykuya dalınamıyorsa, kalkıp başka bir odaya geçilmeli ve uyku hissi gelene kadar başka bir şeylerle uğraşılmalıdır.
Vücudun sirkadiyen ritmi olarak bilinen iç saati, yatağa gitme zamanının geldiğini bildirir. Sirkadiyen ritminin düzenlenmesine yardımcı olmak için, gündüzleri bol miktarda parlak ışık veya güneş ışığı alınması gerekir. Gün ışığı uykuya yardımcı olurken gün içinde enerjik hissetmeyi de sağlamaktadır.