Mübarek Ramazan Ayının gelmesi ile beraber oruç ibadetini gerçekleştirecek olan Müslüman kimselerde iftar ve sahur telaşı başladı. Orucu kolay tutmak ve sonrasında mide problemleri yaşamamak için gerek iftarda gerek de sahur menülerinde doğru ve dengeli bir şekilde beslenmek büyük önem taşımaktadır.
Gündelik yaşantımız içerisinde pek çoğumuzun bu konu ile ilgili farkında olmadan yaptığı en büyük hata; oruçlu olunması sebebiyle iftar anında sofradaki yiyeceklerle beraber midemize bir anda yüklenerek ağır ve miktar olarak fazla yiyecekleri tercih etmektir.
Devamında ise bizleri bekleyen midedeki birtakım huzursuzluklar, “İftar sonrası mide şişkinliği neden olur?”, “İftardan sonra mide şişkinliği nasıl geçer?” “Hazımsızlığa en iyi ne gelir?” sorularını da beraberinde getirdi. Peki iftardan sonra hazımsızlık yaşayanlar ne yapmalı?
Uzun süreli açlık ve susuzluk hissi sebebiyle iftar sonrasında bir anda yüklenilen midede şişkinlik problemi sonucunda birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Bu rahatsızlıkları gidermeye yönelik sindirimi rahatlatan karışımları sizlere derledik. İşte hazımsızlığa iyi gelen içecekler…
Taze Zencefil
Limon
Bal
1 çubuk tarçın
Zencefil çayı için ilk olarak su kaynatalım. Su kaynadıktan sonra beş dakika dinlendirmek zencefillerin haşlanmasını önlemek için etkili bir adımdır. Dinlendirme sonrasında her fincan için ortalama ceviz büyüklüğünde bir parça zencefilin kabuğunu soyalım ve patates dilimler gibi dilimleyelim.
Demliğe zencefilleri ve çubuk tarçını atarak üzerine sıcak suyu ekleyelim. 8-10 dakika kadar demlenmesini sağlayalım. Demlenen zencefil çayını fincanlara koyup, üzerine bol miktarda limon suyu sıkalım. Damak zevkine göre istenirse üzerine bir miktarda bal da eklenebilir. Afiyet olsun…
3-4 dal taze nane
Demliğin yarısına kadar kaynar su
İlk olarak almış olduğumuz taze naneleri iyice yıkayalım. Naneleri yıkadıktan sonra elimizle kokusu çıkana kadar nazikçe ovalım. Bu esnada farklı bir kasedeki suyu ocağa koyup kaynatın.
En son demliğe naneyi katıp, üzerine kaynar suyu koyup kapağı kapalı şekilde 15 dakika demlenmesini sağlayalım.
İşte bu kadar!
Afiyet şifa olsun….
Yarım litre kaynamış su
Bir tatlı kaşığı kadar rezene
Bir yemek kaşığı papatya
Birkaç adet karanfil
Bir tatlı kaşığı yeşil çay veya bir paket yeşil çay yarım limonun dilimleri
Kaynayan suya yukarıda bahsedilen malzemeleri koyup 10 dakika boyunca demlenmesini sağlayalım. Demleme işlemi bittikten sonra süzüp için.
Eğer seviyorsanız içine bal da dökebilirsiniz.
Afiyet olsun…
Beslenme Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş, Ramazan Ayında oruç tutan kimselerin iftardan sonra yaşadıkları sindirim sorunlarunın ortaya çıkmasındaki en yaygın nedenlerden bahsetti. Buket Ertaş,
“En yaygın gördüğümüz örnekler ise laktoz ve glüten intoleransı. Ramazan öncesinde de bu bileşenlere karşı hassasiyet yaşayanların iftar zamanı da ekstra dikkat etmelerinde fayda var. Fakat ‘normalde hiçbir şeyim yok sadece iftarda oluyor’ diyorsanız uzun açlık sonrası boş mideye insaflı davranmakta yarar var.” açıklamasında bulundu.
Akşam ezanı okunduğu vakit kişide görülen açlık hissiyle beraber aşırı derecede yemek yemenin, sindirim sisteminin zorlanmasına neden olabildiğini vurgulayarak Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Aşırı yemek yemek, mide asidinin artmasına ve hazımsızlık belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. İftar vakitleri kısa olduğundan, bazı insanlar yemeklerini hızlıca yemeye çalışabilirler. Hızlı yemek yemek, sindirim sistemine yük bindirebilir ve sindirim sürecini olumsuz etkileyebilir. İftar sofralarında sıklıkla ağır ve yağlı yiyecekler tüketilir. Bu tür yiyecekler sindirimi zorlaştırabilir ve hazımsızlık belirtilerini artırabilir. Oruç tutmak, gün boyunca su alımını sınırlar.
Susuzluk, sindirim sürecini etkileyebilir ve mide asidinin düzenlenmesini zorlaştırabilir. Ramazan ayında gün boyunca enerji seviyeleri düşebilir ve fiziksel aktivite azalabilir. Düşük fiziksel aktivite düzeyleri sindirim sürecini yavaşlatabilir. Bazı insanlar ramazan ayında stres ve endişe yaşayabilirler, özellikle de iftar saatine yaklaştıkça. Bu duygular, sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir ve hazımsızlık belirtilerine yol açabilir.”