Ramazan ayı boyunca hem beden hem de ruh sağlığımıza dikkat etmemiz gerekir. Ramazan ayında tüketilen besinler gün boyu kan şekeri değerlerini kontrol altında tutabilir ve vücudunuzun susuzluğunu minimuma indirebilir. Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız, Diyetisyen Büşra Çalışkan’ın önerdiği 5 altın kuralı uygulayabilirsiniz.
Diyetisyen Büşra Çalışkan, ramazan ayını sağlıklı ve bol vitaminli, proteinli geçirmek için herkesin uyması gereken kurallardan bahsetti. İşte Diyetisyen Büşra Çalışkan’ın Ramazan ayı için önerdiği 5 altın kural:
1-) Orucunuzu mutlaka 1 hurma ile veya zeytinle açın.
2-) Abartılı iftar sofralarından mutlaka kaçının.
3-) Sahurda yumurtanızı asla eksik etmeyin.
4-) Suyunuzu tek seferde değil, iftarla sahur arasına saatlere yayarak tüketin.
5-) Eğer tatlı krizleri yaşıyorsanız bitki çaylarınıza tarçın eklemeyi unutmayın!
Ramazan ayını sağlıklı ve rahat bir şekilde geçirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar:
1- Sahura kalkın
Uzun süre aç kalmanız metabolizmanızı yavaşlatacağı için kilo alımına neden olabilir. Ramazanda kilo almamak için sahura kalkıp gün boyu tok tutacak yiyecekler tercih edebilirsiniz.
2- 15 dakika ana yemeği bekleyin.
Ezan okunur okunmaz hurma ile orucunuzu açın ve bir kase çorba ile yemeğinize başlayın. Ana yemeğe geçmeden önce bir 15 dakika mola verin. Midenizin sindirime işlemi için bir boşluğa ihtiyacı vardır. Sonrasında ana yemeğinizi yediğiniz de mideniz çok daha rahat hazmeder.
3- Meyve tercih edin.
Ramazan ayında yapılan tatlılar meşhurdur. Şerbetlisinden sütlü tatlısına kadar bir sürü tatlı çeşidi yapılır. İftardan sonra belli bir süre sonra tatlı yemek hem sindirim sorunlarına hem de kilo alımına neden olur. İftardan 2.5 saat sonra lif kaynaklı bir meyve tercih ederek, hem susuzluğunuzun önüne geçebilir hem de şeker alımınızı azaltabilirsiniz.
4- Kahve ve Çay yanına su da alın.
Vücudunuz saatler boyunca susuz kaldığı için iftardan sahura kadar 12 bardak su tüketmeniz genel sağlığınız bakımından fayda sağlar. Ramazan ayında çay ve kahve tüketimi minimum seviyeye indirmeniz gerekir. İftardan sonra çay ve kahve tüketmeden duramıyorsanız, her bir bardak çay ya da kahvenin yanına mutlaka bir bardak suyu da beraberinde tüketmeniz önerilir.