Bacaklarda koyu lekeler, ciltte aşırı melanin üretilmesinden kaynaklanıyor. Uzun süre güneşe maruz kalma, yaşlanma, şeker hastalığı gibi etkenler melanin üretimini tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda bacaklarda kahverengi, siyah, kir gibi lekeler görülebiliyor. Bacaklardaki lekeleri yok etmek için tıbbi ve bitkisel yöntemlere başvurabilirsiniz.
Bacaklarda kahverengi lekeler kişiyi estetik açıdan rahatsız eden, genellikle ciddi nedenlerden dolayı meydana gelmeyen bir durum. Bacaklardaki lekeler yaşlanmaya bağlı geliştiyse beyazlatma kremlerinin (hidrokinon) kullanımı, lazer tedavisi, kriyoterapi, dermabrazyon gibi yöntemler lekelerin geçmesine yardımcı olabiliyor.
Ayrıca aloe vera jel, salatalık, limon suyu gibi doğal yollar bacaklardaki kahverengi lekelerin yok edilmesinde rol oynayabiliyor.
Bacaklarda kahverengi lekelerin yaygın nedenleri şöyle:
YAŞLANMA
Bacaklarda kahverengi lekeler oluşmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri yaşlanmadır. Yaşlılık lekeleri ellerin üstü, bacaklar, yüz, omuz gibi çeşitli uvuzlarda gelişebiliyor. Bu lekeler genellikle aşırı melanin veya cilt pigmenti sonucunda ortaya çıkıyor. Experimental Dermatology’de Mart 2017 sayısındaki “Yaşlılık lekelerinin moleküler ve histolojik karakterizasyonu” adlı incelemeye göre yaşlılık lekelerinin oluşumunda kronik güneşe maruz kalma etkili rol oynamaktadır.
Yaşlılık lekelerini yok etmek için reçeteli beyazlatma kremlerinin (hidrokinon) kullanımı, lazer tedavisi, kriyoterapi, dermabrazyon, mikrodermabrazyon ve kimyasal peeling gibi yöntemler kullanılabilmektedir.
GÜNEŞE MARUZ KALMA
Bacaklarda kahverengi lekeler görülmesinin bir diğer yaygın nedeni de bacakların güneşin UV ışınlarına maruz kalmasıdır. Tıpkı yüz ve vücudun geri kalanında olduğu gibi, cilt ultraviyole ışığa maruz kaldığında kendini korumak için daha fazla melanin üretir. Melanin, cilde rengini veren pigmenttir, yani ciltte ne kadar melanin varsa cilt o kadar koyu olur. Güneşin UV ışınlarına bacakların sık maruz kalması bacaklarda melanin üretimine bağlı olarak kahverengi lekeler yapabiliyor.
ŞEKER HASTALIĞI
American Academy of Dermatology’ye göre şeker hastalığı da bacaklarda kaval kemiği kısmında diyabetik dermopati olarak da bilinen yuvarlak veya oval kahverengi veya kırmızımsı kahverengi renkte lekelerin oluşmasına yol açabiliyor.
Diyabetle ilişkili dermopati için herhangi bir tedavi yöntemi mevcut değildir, diyabetin kontrol altında tutulması bu lekelerin iyileşmesine yardımcı olacaktır, makyajla lekeler kapatılabilir.
MELANOM
Melanom da bacaklarda kahverengi leke olarak belirti verebiliyor. Melanom bir cilt kanseri türüdür. Erkeklerde genellikle yüz veya gövdede görülürken kadınlarda ise bacaklarda meydana gelir.
American Cancer Society’de güneşin ultraviyole (UV) radyasyonuna maruz kalmanın melanoma neden olabileceği geçiyor.
Melanom tedavisinde genellikle ilk aşama ameliyatla kanserli bölgenin çıkarılması oluyor, kanserin evresi, genel sağlığa göre radyasyon tedavisi veya ilaç tedavisi de uygulanabiliyor.
Bacaklarda kahverengi lekeler güneşe maruz kalma yaşlanma gibi nedenlere bağlı geliştiyse beyazlatma kremlerinin (hidrokinon) kullanımı, lazer tedavisi, kriyoterapi, dermabrazyon gibi yöntemler lekeleri yok etmek için kullanılabiliyor.
Renk Açıcı Kremler: Hidrokinon gibi reçeteli cilt rengi açıcı kremler renk açıcı etki göstererek bacaklardaki kahverengi lekelerin giderilmesinde rol oynayabiliyor.
Mikrodermabrazyon: Mikrodermabrazyonda cildin üst katmanı aşındırılarak, kolajen üretimi teşvik edilir bu da lekelerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kimyasal Peeling: Kimyasal peelingte ciltteki ölü hücreleri temizlemek yeni cilt oluşumu için solüsyon kullanılır, böylece ciltteki koyu lekeler zamanla solabiliyor.
Kriyoterapi: Kriyoterapi, cilt hücrelerine zarar veren koyu lekelerin dondurulması için sıvı nitrojenin uygulanmasını içeren bir prosedürdür.
Bacaklardaki kahverengi lekeleri yok etmek için doğal çözümleri deneyebilirsiniz.
ALOE VERA
Planta Medica’da 2012 Mayıs sayısındaki çalışmaya göre , aloe veranın aktif maddesi olan aloinin cilt rengini açma potansiyeline sahip etkiler gösteriyor. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içerisindeki jeli bacaklarda leke olan yere günde 2-3 kez sürmeye devam edebilirsiniz. Kozmetikçilerde satılan aloe vera jelleri de kullanabilirsiniz.
SALATALIK
Salatalık, ciltteki koyu lekelerin kademeli olarak açılmasına yardımcı olan antioksidanlar ve silika içeriyor. 1 yemek kaşığı salatalık suyu, 1 tatlı kaşığı limon suyu ve yarım tatlı kaşığı balı karıştırıp bacaklardaki lekelere sürüp 10 dakika sonra yıkayın. Günde birkaç kez bunu uygulayabilirsiniz.
YOĞURT
Yoğurt da bacaklardaki kahverengi lekeleri gidermek için kullanılabilecek doğal yöntemlerden
Journal of Dairy Science’da Kasım 2011 sayısındaki “Yoğurttan elde edilen biyoaktif peptit fraksiyonlarının antioksidan aktivitesinin belirlenmesi” adlı çalışmaya göre yoğurt , antioksidan özelliklere sahip biyoaktif peptit i fraksiyonları içerir . Bu özellikler, aksi takdirde yaşlanmayı hızlandırabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı oluyor.
Journal of Cosmetic Science’de 2011 Eylül-Ekim sayısındaki bir diğer araştırma da yoğurt içeren yüz maskelerinin cildi aydınlatmaya ve nem sağlamaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu, zamanla koyu lekelerin açılmasına yardımcı olabilir.
Bir yemek kaşığı limon suyu ile 2-3 yemek kaşığı yoğurdu karıştırıp kahverengi lekeleri sürüp kurumaya bırakın. Bunu her gün uygulayabilirsiniz.
Cancer Research UK’a göre cilt lekeleri 4 haftadan uzun süredir ağrıyorsa, kaşınıyorsa, kabuklanıyor veya kanıyorsa doktora görünmelisiniz.