Erik, Nisan ayından itibaren hasad edilir, sonbahara kadar yeşil erik, mürdüm eriği, kırmızı erik gibi pek çok erik türü satışa çıkar. Peki bebeklere erik ilk olarak ne zaman verilir?
Erik hangi çeşidi olursa olsun çok sağlıklı bir meyvedir. Yüksek antioksidan, lif, vitamin ve mineral içeriğiyle özellikle küçük çocuklar, bebekler için çok faydalıdır.
Eriği bebeklere meyve olarak verebileceğiniz gibi mürdüm eriği ile muffin, muhallebi gibi lezzetli tarifler hazırlayabilir, bu tarifleri makalemizde bulabilirsiniz.
Çocuk Doktoru Duygu Gür Ünal bebeklere erik verilmesiyle ilgili şu ifadelerde bulundu:
Bebeklere 6 aylıktan itibaren erik verilebilir. Fakat eriği 3 gün kuralına göre vermelidir. Cam rendeden geçirerek önce yarım, ertesi gün tam erik, 3. gün ise 2 erik verilebilir.
Erik çekirdekli bir meyve olduğundan bebeklerde boğulma gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Bu sebeple bebeği ilk defa yeşil veya diğer renkte eriklerle tanıştıracaksanız cam rendeden geçip öyle yedirmelidir.
Biraz daha büyük bebeklere ise eriği minik minik doğrayıp küçük bir kaseye koyup bebeğinize böyle çatalla yedirebilirsiniz. Yahut kırmızı erik, mürdüm eriği gibi daha lifli, etli erikleri ise suda haşlayıp yumuşak püre halinde bebeğe verebilirsiniz.
Bebeğiniz eriğin tadını sevmiyor ancak siz bebeğinize erik vermek istiyor, eriğin faydalarından bebeğinize yararlandırmak istiyorsanız mürdüm eriği, mor erik, kırmızı erikler ile komposto yapıp bebeğinize komposta olarak içirebilir, bu eriklerle meyve suyu, reçel, marmelat hazırlayıp bu şekilde de yedirebilirsiniz.
Bebeklere 6 aylıktan itibaren erik verilebilir, fakat boğulma tehlikesine karşı dikkatli olunmalıdır.
6.aydan itibaren siyah erik de verilebilir.
Erik lifli yapısı sayesinde bebeğin sindirim sisteminin, bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olur, kabızlığa iyi gelir.
Yüksek vitamin ve mineral değerleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyip hastalanmasını önler.
Düzenli olarak yeşil erik yemek bebeklerin diş etlerini de güçlendirir. Diş sağlığının korunmasında önemli rol oynar.
İçeriğinde bulunan A ve C vitamini ile klorofilin antioksidan etki oluşturarak, virüs, mikroplarla savaşır, bebeğin genel sağlığını korur.
Erikte yer alan potasyum bebeğin kalp kaslarının çalışmasını düzenler, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
Kalorisi çok düşük olduğundan güvenle çok miktarda yenilebilir.
Eriği bebeğiniz meyve olarak yiyebileceği gibi erikle çeşitli tarifler hazırlayıp ona yedirebilirsiniz.
MÜRDÜM ERİKLİ BEBEK MUFFİNİ
Malzemeler
Yapılışı:
Erikleri minik minik dilimleyin.
Bir kasede un, yoğurt, zeytinyağı yumurta ve karbonatı kaşıkla güzelce karıştırın.
İçerisine minik dilimlenmiş mürdüm eriklerini de ekleyip, hazırladığınız karışımı muffin kaplarına boşaltın.
170 derecede 20-25 dakika, kontrollü şekilde pişirin.
Bebekler İçin Mürdüm Erikli Muhallebi Tarifi
Malzemeler
Yapılışı:
Küçük bir cezveye 1 tatlı kaşığı irmik ve 1 su bardağı su koyup suyunu çekene kadar haşlayın.
Ayrı bir cezvede suyun içerisine erikleri alıp onları da haşlayın.
Haşlanmış erikleri irmik, muz ile aynı kaseye alın ve blenderdan geçirin.
Afiyet olsun.
Bebekler İçin Erik Püresi Tarifi
Bebeklere eriği püre haline getirip böyle de yedirebilirsiniz. Küçük bir tencereye kırmızı ve mürdüm eriklerini koyup, üzerini geçecek kadar su ekleyin. Piştikten sonra fazla suyunu süzüp çatalla ezip püre haline getirin.
Bebekler İçin Erik Kompostosu Tarifi
2-3 adet mürdüm eriği, 2 tane kuru kayısı 2-3 parça elma 4-5 tane kuru üzümü tencereye alın, üzerine 2 su bardağı su koyup kaynatın. Komposto hazır, afiyet olsun.