Gaziantep’te kadınların eskiden toplanarak yaptığı yuvalama için mesai başladı. Ramazan dolayısıyla başlayan hazırlıklar bu kez yeni nesil makinelerle yapılıyor.
Gastronomi kenti Gaziantep’te Ramazan Bayramı’na özel olarak yapılan ve oldukça zahmetli bir yemek olan yuvalama için mesai başladı. Eskiden kadınların toplanarak yoğun bir emekle yaptığı yuvalama, malzemelerini getiren vatandaşlara yeni nesil makinelerle işletmelerde kısa sürede hazırlanarak teslim ediliyor.
Gastronomi kenti Gaziantep’te Ramazan Bayramı’na özel olarak yapılan ve oldukça zahmetli bir yemek olan yuvalama yemeği hummalı bir çalışma başladı. Gaziantep’te minik minik yuvarlanan köftelerin nohutla ve etle buluşmasından oluşan yuvalamanın hazırlanması için Ramazan ayının son haftası yoğunluk had safhaya çıkıyor.
Yuvalama üretimi yapan Şahide Ulukök, yuvalamayı teknolojiyle buluşturduklarını söyleyerek, “Yuvalama bizim Gaziantep’e özgü has bir yemeğimizdir. Hammaddesi et, pirinç ve karabiberden oluşan bir yemektir. Çok meşakkatli ve geleneksel bir yemektir. Bayramdan bayrama olan bir yemektir. Bunu şu anda biz teknolojiyle buluşturduk. Eskiden büyüklerimiz geceden bunu başlarlarmış, sabaha kadar yaparlarmış. Ama şu anda sağ olsunlar makineler devreye girdi. Dolayısıyla bu yemek unutulmaya neredeyse yüz tutacaktı ama teknolojinin sayesinde tekrar popüler olmaya başladı” dedi.
Bayram dolayısıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Ulukök, taleplere yetişmeye çalıştıklarını söyledi. Ulukök, “Aşağı yukarı biz 1-2 aydır hemen hemen yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Hatta bunu gece vardiyasına bile çevirdik. Gece de çalışıyoruz. Bayramda Gaziantep’i yuvalamasız bırakmayacağız. Bayramdan dolayı çok yoğun bir talep var. Yuvalama Ramazan’da gelen misafirler için de yapılan bir yemektir ama özellikle bayramda olması olmazıdır. Mutlaka olması gereken bir yemektir. Yani Antep’te olması olmazdır. Bu yemeği maddi durumu iyi olan da olmayan da mutlaka yapıyor. Olması gereken bir yemektir” ifadelerini kullandı.
Gece gündüz çalıştıklarını aktaran Ulukök, günlük 50 kilogram et ile üretim yaptıklarını söyleyerek, “Önceden kadınlar bir akşam toplanır sabaha kadar 2-3 kilo yaparlardı. Biz mesela gece vardiyası, gündüz vardiyası aşağı yukarı 50 kilogram et ile üretim yapıyoruz. Eskiden şöyle ki bir kiloyu ancak bir gecede yaparlardı. Şu anda baya kolaylaştı işler, hanımların işleri de kolaylaştı. Dolayısıyla artık yuvalamasız ev kalmadı. Müşteriler memnunlar. Tabii biz şöyle ki anne usulüyle geleneksel usullerle yapıyoruz. Makine yapıyor ama yine ham maddesi annelerimizin yapmış olduğu ürünlerle yapıyoruz. O geleneksel dokuyu fazla bozmuyoruz. Kilosunu şu anda 150 TL’den yapıyoruz. Etini getiriyorlar. Biz onları yapıp kendilerine veriyoruz Vatandaş hazır bir şekilde sadece eve götürüp pişiriyor” diye konuştu.