Beslenme amacıyla kullandığımız gıdalar uygun koşullarda ambalajlanmadığı ya da muhafaza edilmediği durumda küfler, mayalar ve bakteriler meydana gelerek gıdanın niteliğinin bozulmasına yol açar. Son zamanda yapılan araştırmalar, bazı küf türlerinin düşündüğümüz kadar olmayabileceğini ve hatta belirli koşullarda vücut için faydalı olabileceğini söylese de her küfün sağlığımız için faydalı olabileceğini söyleyemeyiz. Peki, küflü yoğurt faydalı mı? Sis perdesini bilim insanları araladı. İşte küflü yoğurt hakkında bilinmeyenler…
Beslenme amacıyla kullandığımız gıdalar uygun koşullarda ambalajlanmadığı ya da muhafaza edilmediği durumda küfler, mayalar ve bakteriler meydana gelerek gıdanın niteliğinin bozulmasına yol açar. Uzmanlar bu noktada küflenen gıdanın sert bir yapıya sahipse temizlenerek tüketilebileceğini söylerken, yumuşak bir yapıya sahipse mutlaka tüketilmemesi ve çöpe atılması gerektiğini söylüyor.
Küfler, yüksek nemli ve oksijenli ortamlarda kolaylıkla gelişebiliyor. Bu yüzden gıdaların saklanması, hijyen koşullarına dikkat edilmesi ve buzdolabı temizliği bu noktada oldukça önemli oluyor. Son zamanda yapılan araştırmalar, bazı küf türlerinin düşündüğümüz kadar olmayabileceğini ve hatta belirli koşullarda vücut için faydalı olabileceğini söylese de her küfün sağlığımız için faydalı olabileceğini söyleyemeyiz. Özellikle ev ortamında oluşan küflerin türünü bilmek mümkün olmayacağı için küflü yoğurt tüketiminin büyük risk taşıdığı söyleniyor.
Yoğurt yüzeyinde oluşan küflerin çoğu, bozulmanın bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazı özel durumlarda, örneğin özel kontrollü laboratuvar koşullarında üretilmiş fermente ürünlerde, küfler probiyotik etkiler gösterebiliyor.
Özel yeşil küflü peynirler bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ancak küflü peynirlerde siyah ya da kırmızı benekler görülüyorsa bunlarda sağlığa zararlı küfler olarak etkisini gösteriyor.
Özellikle evde kendiliğinden oluşan küflerin daha büyük bir tehdit oluşturduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Bu noktada küflenmiş yoğurt tüketmek sağlık açsından risk oluşturuyor. Aynı şekilde küfleri sıyırıp altındaki yoğurdu yemek de sağlık açısından kesinlikle önerilmiyor.
Küf, bakteri ve diğer mikroorganizmaların üremesine neden olabiliyor ve bu durum çeşitli sindirim problemlerine yol açabiliyor. Bununla birlikte uzmanlar tarafından yoğurt ve krema gibi gıdalar küflendiğinde tamamının atılması söyleniyor. Küfün, gözle görülmeyen bir şekilde gıdaya yayılmış olabileceği ve küflü gıdaların bazı zararlı bakterileri de bünyesinde barındırabileceği ifade ediliyor.