Güneşin sıcaklığını iliklerimize kadar hissettiğimiz şu yaz günlerinde özellikle dışarı çıktığımızda güneşe ister istemez her an maruz kalabiliyoruz.
Güneş en önemli D vitamini kaynaklarından biri olup güneşlenmek sağlığa iyi gelse de kontrolsüz güneşlenme, uzun saatler güneş altında kalma cilde inanılmaz zararlar verebiliyor.
İşte bilimsel çalışmalara da konu olmuş, güneşin cilde verdiği zararlar:
Çoğu insan güneşin sıcaklığını ve ışığını sevse de, çok fazla güneşlenmek, güneşe maruz kalmak fayda yerine zarar getirebiliyor.
Güneşin ultraviyole (UV) radyasyonu insan DNA’sına bozup şu sorunlara zemin hazırlayabiliyor:
CİLT KANSERİ YAPABİLİR
Cilt kanserine yakalanmanın ana nedenlerinden biri uzun süre güneşe maruz kalmaktır. Güneşte yer alan UV radyasyonu cilt hücrelerinizde yer alan DNA’ı tahrip edip zarar verir, bu da zamanla cilt kanserine yakalanma riskini artırır.
Cancers (Basel)’da Haziran 2023 yılında yer alan ” Sporcularda Cilt Kanseri Riski” adlı çalışmaya göre melanomların yaklaşık üçte ikisinin ve diğer cilt kanseri türlerinin ise %90’ının UV ışınlarına aşırı maruz kalmayla ilişkili olduğu görülmüştür.
CİLDİ KIRIŞTIRIR
Güneşin cilde bir diğer zararı da cildi erken yaşlandırıp kırışmaya neden olmasıdır. Kolajen ve elastin cildinizi sıkı, esnek ve dayanıklı yapan proteinlerdir, güneşlenme, güneşe maruz kalma sonucu cildin elastin yapısı zarar görür “fotoyaşlanma” olarak adlandırılan kronik güneş hasarı ortaya çıkar, erken yaşlarda ciltte kırışıklar, çizgiler belirir.
CİLDİ LEKELENDİRİR
Güneşin cilde en büyük zararlarından bir diğeri de ciltte güneş lekeleri meydana getirmesidir. Güneşe kısa süre maruz kalmak bile güneş lekesi oluşum riskini artırır. Güneş lekelerini önlemek için yaz kış, evde veya dışarı çıkarken mutlaka güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.
GÜNEŞ YANIĞI YAPABİLİR
Güneş yanığı güneşe maruz kalmanın zararlı etkilerindendir. Güneşe maruz kalınma süresine bağlı olarak da yanığın derecesi, şiddeti artar. Uzun saatler güneşe maruz kalmak ciltte telafisi güç yanıklara sebep olabilir. Güneş yanığı ciltte kızarıklık, su toplama, baloncuklar, ağrı şeklinde belirti verir. Şiddetli vakalarda acile başvurmalıdır.
CİLDİ KURUTUR
Cildin doğal pH dengesi mevcuttur. İnsan cildi pH derecesi 4.5 ila 5.5 arası değişir. Güneşlenmek, uzun saatler güneşlenmeyi alışkanlık haline getirmek cildin pH dengesini bozarak cildi kurutur, nem dengesine zarar verir. Kuruyan cilt daha hızlı çabuk kırışıp yaşlanır.
ALERJİK REAKSİYONA YOL AÇABİLİR
Cildi hassas olan kişilerde kısa süre güneşlenmeye bağlı olarak bile güneş alerjisi gelişebilir. Güneş alerjisinde ciltte kaşıntı, batma, yanma hissi,kurdeşen ve kabarcık gibi belirtiler görülebilir.