Kettlelar en sık kullandığımız mutfak gereçlerinden. Fakat ülkemizde her su ısıtıcının kaçınılmaz sonu içerisinin kireçle kaplanması…
Su ısıtıcıların içerisinde biriken bu kireç parçaları, kettledaki su çayın, yemeğin veya kahvenin tadını bozmakla kalmıyor sağlığı da tehdit edebiliyor.
Ayrıca fazla kireç su ıstıcının rezistansına zarar verip çabuk bozulmasına neden olabiliyor.
Peki, kettle kireci nasıl temizlenir? İşte farklı temizlik yöntemleri ve püf noktaları ile kettledaki kireci giderme yöntemleri:
SİRKE VE KAYA TUZU
Kireç çözücü gibi kimyasal maddeler kullanmadan sirke ve kaya tuzu sayesinde kettledaki kireci anında söküp atabilirsiniz.
Bunun için kettleı yani su ısıtıcının içerisini yarısına gelecek kadar su ile dolduralım, 1 çay bardağı sirke ve 2yemek kaşığı kadar da limon tuzu katıp 5 dakika kaynatın. Kireçler sirke ve limon tuzu karışımı karşısında hemen yumuşamaya başlayacak, kısa sürede öbek öbek kireçler suyun içerisinde birikecektir. Bu pis suyu dökün. Sıvı bulaşık deterjanıyla güzelce temizleyelim, iyice ovalayıp duruladıktan sonra su ısıtıcıya çok az su ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz. Bu suyu da döküyoruz. İşlem tamam! Kettle ilk günkü haline dönecektir.
KARBONAT
Karbonat ve limon karışımı da kettledaki kireçleri yok etmekte etkilidir.
Su ısıtıcının yarısını geçecek şekilde suyla doldurun. 2 adet limon suyunu sıkıp kettledaki suya katın, limonları da dilimleyip içerisine atın, 1 paket karbonatı da limonların üzerine boşaltın. 5 dakika boyunca kaynatın.
Kettle’ın içerisini boşaltıp bulaşık deterjanı ile yıkayıp bol suyla durulayın.
PATATES KABUĞU
Patates ile yemek yapacak yahut patates kızartacaksanız sakın kabuklarını çöpe atmayın!
Patates kabukları ile kettle ve çaydanlıklardaki kireç kalıntılarını temizlemek mümkün.
Kettle’ı suyla doldurun. Birkaç tane patatesi soyup kabuklarını kettleın içerisine koyup 5 dakika kaynatın. Kabukları çöpe atıp, kettleı boşaltıp bulaşık deterjanıyla yıkayıp durulayın.