Şeftali yaz aylarının sevilen ve sık tüketilen aromatik meyvelerinden. Vücudun vitamin ihtiyacını karşılıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bağırsak sağlığını destekliyor. Scientific Reports’da 2015 Kasım sayısındaki çalışmaya göre şeftalini günümüzden 8.000 yıldan daha önce Çin’de ortaya çıktığı düşünülüyor.
Geçmişi insanlık tarihinden eski olan bu meyve yüzyıllardır yenildi ve yenilmeye de devam ediyor. İshalle ilgili en merak edilen hususlardan biri de ishale yol açıp açmadığıdır.
Şeftali çok fazla miktarda yenilmediği yahut şeftaliye karşı gıda intoleransınız, alerjiniz olmadığı sürece ishal yapmaz hatta şeftali tüketimi ishale iyi gelebiliyor.
Uzmanlar ishali olan kişilere şeftali, erik, armut, elma, kayısı, kavun, elma püresi, muz, avokado gibi besinleri tüketmeyi öneriyor.
Türklük Bilimi Araştırmaları (Journal of Turkology Research)’da 2004 Güz sayısında “Türk Halk İnançlarında Ve Halk Hekimliği Uygulamalarında Meyve” kiraz, kuşburnu ve şeftali, halk hekimliğinde ishali kesen meyveler olarak yer aldı.
Şeftaliyi çok tükettiyseniz, şeftaliye alerjiniz varsa yahut irritabl bağırsak sendromu hastasıysanız şeftali yedikten sonra ishal sorunu yaşayabilirsiniz.
Irritabl Bağırsak Sendromu hastalığınız varsa, bu hastalık şeftali yenilmesi halinde ishal yapabiliyor. İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) ishal, gaz, şişkinlik, karın ağrısı gibi belirtilere yol açan gastrointestinal bozukluktur.
FODMAP’ler birçok besinde bulunan karbonhidrat türleridir. FODMAP’ler (fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller) olarak da bilinir. European Journal of Gastroenterology & Hepatology’de 2010 Şubat ayındaki çalışmada şeftali, mango, erik, karpuz gibi FODMAP açısından zengin yiyeceklerin IBS semptomlarını tetikleyebileceğini öne sürüyor.
Harward Health’de “Beslenmenizde ishale neden olan bir şey mi var?” adlı makalede meyvelerde (şeftali, armut, kiraz ve elma gibi) doğal olarak bulunan fruktozın yüksek miktarda alınması yani bu meyvelerin çok fazla tüketilmesi, FODMAP’ler, süt ürünleri, gluten içeren yiyecekler, kızarmış veya yağlı yiyecekler, baharatlı gıdalar ve kafein ishali tetikleyen besinler olarak geçiyor.
Şeftali, farklı özelliklere sahip ve şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olma riskiyle ilişkili olabilecek farklı protein türlerinden oluşur. Şeftali karşı alerjiniz varsa bu da ishal olmanıza yol açabilir. Japanese Journal of Allergology’de 2009 Şubat ayında, şeftali yedikten sonra ağız boşluğunda kaşıntı, burun akıntısı, ürtiker, mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlarla karşılaşan 30 yaşında bir kadın vaka örneği yer aldı. şeftali alerjisinde ana tedavi şeftaliden uzak durmak ve antihistaminik kullanımı olarak geçiyor.