Hamile kalma ihtimalini artıran besinler: Bilimsel olarak kanıtlanmış liste

hamile kalma ihtimalini artiran besinler bilimsel olarak kanitlanmis liste

Eğer ‘Anne olmaya hazırım’ diyorsanız, hamilelik sürecinizde en önemli destekçilerden biri beslenme düzenidir. Bu dönemde, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığına ek olarak, hamileliği kolaylaştıran özel besinleri daha fazla tüketebilirsiniz. Peki, bu özel besinler nelerdir? Hepsini sizler için derledik.

Hamile kalmak için yumurta sayısı ve kalitesi önemlidir. Vitamin ve minerallerden zengin beslenme bu dönemde hamile kalmayı kolaylaştırmada etkilidir.

Harvard Üniversitesi ve Cleveland Clinic’in araştırmalarına göre, kadınlarda gebelik şansını artırmak için doğru beslenme ve yaşam tarzını düzenleme, yüzde 70 gibi önemli bir oranda etkili oluyor. Yumurta kalitesi ve sayısını artırmak için sağlıklı ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. Özellikle folik asit, omega-3, A, D ve E vitaminleri ile çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmeye dikkat etmek gerekiyor. Bu besin öğeleri genellikle günlük diyetimizde bulunan tahıl, taze meyve, sebze ve kuruyemişlerde bolca bulunuyor.

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN SEBZELER

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asit, demir ve kalsiyum gibi önemli besinleri içerir bunlar da yumurta kalitesini artırır. Aynı zamanda genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltır.

Brokoli: Brokoli, yumurtlama süreci için oldukça önemli olan C vitamini ve folik asit bakımından zengin bir besindir. C vitamini, progesteron hormonunun hücre içine geçişine yardımcı olarak lüteal faz yetmezliği riskini azalttığı bildirilir.

Brüksel lahanası: Brüksel lahanası, folik asit bakımından zengin bir kaynak olup, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşimine yardımcı olur.

Lahana: Lahana, di-indol metan (DIM) açısından zengin bir besindir. Bu madde, kısırlığın yaygın nedenlerinden biri olan endometriozis (çikolata kisti) ve miyom oluşumuna karşı koruyucu etki gösterir.

Patates: Patates, C vitamini bakımından zengin bir besindir ve lüteal faz yetmezliği olan kadınlarda faydalı olduğu bilinir.

Havuç: Havuç, beta-karoten açısından zengin bir besindir ve bu özelliği sayesinde yumurtalıklardan yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırabilir. Aynı zamanda, beta-karotenin hamilelik sırasında düşük riskini azaltmaya yardımcıdır.

1

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN MEYVELER

Nar: Nar, içerdiği yüksek miktarda C vitamini ile progesteron hormonunun hücre içine daha kolay nüfuz etmesini sağlar ve endometrium adı verilen rahmin iç tabakasının döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlanmasına yardımcı olur. 

Avokado: Folik asit, E vitamini, lif, doymamış yağ asitleri ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. E vitamini, rahmin iç tabakası endometriumun olgunlaşmasına katkıda bulunarak döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesinde etkilidir.

Muz: Muz, B6 vitamini ve potasyum bakımından zengin bir meyvedir ve aynı zamanda yumurtanın kalitesini artırır.

Kırmızı meyveler (dut, ahududu, yaban mersini): Yüksek miktarda C vitamini ve folik asit içerdikleri için, progesteron hormonunun hücre içine geçişini destekleyerek lüteal faz yetmezliği riskini düşürür.

2

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN HAYVANSAL PROTEİNLER

Yağsız et (tavuk, kırmızı et): Tavuk ve kırmızı et gibi yağsız etler, demir ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır. Demir eksikliği, özellikle kadınlarda yumurta oluşumu ve yumurtlama sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, haftada iki kez yağsız et tüketmek önerilir.

Yumurta: D vitamini, kolin, omega-3 yağ asitleri ve folik asit bakımından zengin olan yumurta, polikistik over sendromu (PCOS) ve miyom gibi iyi huylu tümör nedeniyle ortaya çıkan döllenme sorunlarını aşmada yardımcı olur. Ayrıca, yumurta kalitesini artırır. Günde 1 veya 2 yumurta tüketilmelidir.

Kabuklu deniz ürünleri (karides, istiridye vb.): B12 vitamini bakımından oldukça zengin olup, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine katkıda bulunur.

Somon: Yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerdiği için yumurta kalitesini artırır.

4

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Mükemmel bir kalsiyum, D vitamini ve probiyotik kaynağı olan süt ve yoğurt, polikistik over sendromu (PCOS) ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığına bağlı olarak ortaya çıkan döllenme sorunlarını aşmada yardımcı olur.

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN BAHARATLAR

Zerdeçal: Zerdeçal, C ve E vitaminleri ile folik asit, beta karoten ve lutein gibi antioksidanlar bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özellikleri sayesinde, adet düzensizliğini önlemede etkili olarak doğurganlığı artırır. Antioksidanlar, vücutta oluşan zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yumurta kalitesini artırır.

Sarımsak: Doğal anibiyotik olan sarımsak, antioksidanlar ve selenyum bakımından zengin bir besindir. Selenyum, yumurta kalitesini artırır.

5

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN YAĞLAR VE YAĞLI TOHUMLAR

Zeytinyağı: Yüksek oranda antioksidan etkinliğe sahip olan doymamış yağ asitlerini içermektedir. Bu özellikleri sayesinde, kadınlarda insülin direncini azaltarak doğurganlık üzerinde olumlu bir etki sağlar.

Kabak ve ayçiçeği çekirdeği: Kabak ve ayçiçeği çekirdeği, sağlıklı üreme sistemi için gereken yüksek miktarda çinko içermektedir. Çinko, antioksidan özellikleri sayesinde üreme organlarında kan akışını artırarak sağlıklı bir üreme sistemi için önemlidir.

Keten tohumu: Yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri ve lignin içerir. Lignin, miyomların küçülmesine katkıda bulunarak doğurganlığı artırabilir. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri, antioksidan etkisiyle hücre yıkımını azaltarak ve rahimde kan akımını artırarak gebeliğin rahme yerleşmesi ve devamında önemli bir rol oynar.

6

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN KURU YEMİŞLER

Badem: İçerdiği E vitamini ve omega-3 yağ asitleri sayesinde yumurta kalitesini artırır.

Ceviz: Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve lif bakımından zengin bir kaynak olup, antioksidan etkisi sayesinde yumurta kalitesini artırır.

GEBELİK İHTİMALİNİ ARTIRAN KURU BAKLAGİLLER

Mercimek ve fasulye: Mercimek ve fasulye, bitkisel protein, lif ve B vitamini bakımından zengin besinlerdir. Bu özellikleri ile kadınlarda yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırır ve oluşan gebeliğin düşük riskini azaltır.