Prenses Kate Middleton’ın yayınladığı videonun gerçekliği hakkında ortaya atılan yeni iddialar, yeni bir tartışma başlattı. İddialara göre, video yüzde 96 yapay zeka tarafından oluşturuldu.
Prenses Kate Middleton 17 Ocak’ta karın bölgesinden geçirdiği ameliyatının ardından kamuoyunun karşısına çıkmamıştı. Ancak, 22 Mart’ta beklenmedik bir şekilde Galler Prensesi, bir video mesajı yayınlayarak tüm spekülasyonlara son verdi. Videoda, uzun zamandır süregelen sessizliğinin nedenini açıklayan Kate kanser tedavisi gördüğünü söyledi.
42 yaşındaki Kate Middleton, videoda, “Bu elbette büyük bir şok yarattı, William ve ben bu süreci özel olarak yönetmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz,” dedi.
Ayrıca, “Tahmin edebileceğiniz gibi, tedaviye başlamak için büyük bir ameliyatın ardından toparlanmam zaman aldı” ifadelerini kullandı.
Prenses Kate, operasyonun başarılı geçtiğini ancak operasyonun ardından yapılan testlerde kanser teşhisi konduğunu belirtti. Doktorların önleyici kemoterapi önerdiğini ve şu anda bu tedavinin başında olduğunu da sözlerine ekledi.
Prenses Kate’in yayınlanan videosunun ardından gerçekler gün yüzüne çıktı derken teorilere bir yenisi daha eklendi. Kate’in kanser olduğunu ve tedavi gördüğünü açıkladığı videonun yapay zeka ile hazırlandığını iddia edildi.
Bir araştırmacı videonun yüzde 96 oranında yapay zeka ile oluşturulduğunu doğrular nitelikte bir gönderi yayınladı.
Bir başka kullanıcı videoda “*deepfake” teknolojisinin kullanıldığını, Kate Middleton’ın kıyafetinden yola çıkarak görüntünün 8 yıl önceye ait olduğunu ve konuşmasının yapay zeka ile oluşturulduğunu iddia etti.
@MazeofDeception adlı kullanıcı ise yine videonun yapay zeka ile oluşuturulduğunu belirterek “Bu videonun yüzde 100 sahte olduğunu söyleyebilirim” dedi. Ayrıca videoda arka planda hiçbir hareketlenme olmadığına dikkat çekti.
George Washington Üniversitesi’nde tıp profesörü olan Jonathan Reiner, CNN muhabiri Anderson Cooper ile yaptığı söyleşide, Galler Prensesi Kate Middleton’ın büyük bir ameliyat geçirmesinin ardından kanser teşhisi konulduğu iddiasının tıbbi açıdan pek geçerli olmadığını belirtti.
Reiner, kanser teşhisi konulmuş bir hastanın tedavisinin, tek bir büyük ameliyatla sonuçlanmayacağını ve genellikle daha karmaşık ve uzun süreli bir süreci içereceğini belirtti.
ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki City of Hope Kanser Merkezi’nden Dr. Yuman Fong, kanserli olmayan bir hastada yapılan ameliyattan sonra kansere rastlanmasının nadir olduğunu, bu tür durumların yaklaşık yüzde 4’ünde görüldüğünü belirtti.
Fong, “Bu yüzde 4’lük oran, safra kesesi veya yumurtalık kistlerinin alınması gibi iyi huylu olduğu düşünülen bir hastalık için ameliyat olan kişileri temsil ediyor,” şeklinde konuştu.
Saraydan yapılan açıklamaya göre, Kate’in tedavisine şubat ayının sonlarında başlandı. Ancak, Kate’in kanseri veya tedavisi hakkında başka hiçbir ayrıntı verilmeyeceği belirtildi.
Açıklamada, “Daha fazla özel tıbbi bilgi paylaşmayacağız. Hepimizin olduğu gibi Prenses’in de tıbbi mahremiyet hakkı vardır,” ifadelerine yer verildi.
* “Deepfake”, derin öğrenme teknikleri kullanılarak üretilen sahte görüntüler veya videoları ifade eder. Bu teknoloji, bir kişinin yüzünün veya sesinin başka bir kişi veya karakterin görüntüsü veya sesiyle değiştirilmesini sağlar.