Fertlerin sosyal hayatı üzerine çarpıcı istatistikler ortaya çıktı! Yoksulluk riski olanlar daha fazla etkileniyor

28 Haziran 2024
0 Yorum
fertlerin sosyal hayati uzerine carpici istatistikler ortaya cikti yoksulluk riski olanlar daha fazla etkileniyor

TÜİK’in yaptığı araştırma, fertlerin en çok tanıdığı insanlarla olan kişisel ilişkilerinden memnun olduğunu, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olmayan fertlerin yüzde 50,1’inin sinemaya ilgisiz olduğunu ortaya koydu.

TÜİK’in yaptığı araştırma, fertlerin en çok tanıdığı insanlarla olan kişisel ilişkilerinden memnun olduğunu ortaya koydu. Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olmayan fertlerin yüzde 50,1’i sinemaya ilgisiz olduklarını belirtirken, arkadaş veya akrabalarıyla gerek yüz yüze gerekse uzaktan hiç görüşmeyenlerin ekseriyetinin yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar olduğu belirlendi.

Araştırmada, fertlerin yaşadığı hanehalkının mevcut finansal durumundan, tanıdığı insanlarla olan kişisel ilişkilerinden, hobileri ve iş dışındaki aktiviteleri için ayırabildikleri zamandan memnuniyet düzeyleri belirlendi. Hiç memnun olmayanlar için ‘0’, çok memnun olanlar için ‘100’ alınarak ortalama bir değer hesaplandı.

Fertlerin hanehalkının finansal durumundan memnuniyet ortalaması yüzde 46,9 iken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olan fertlerde bu oran yüzde 36,9 olarak tespit edildi. Kişisel ilişkilerdeki ortalama memnuniyet tüm fertlerde yüzde 65,2, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlarda yüzde 60,2 oldu. Boş zaman faaliyetlerine ayrılan zamandan memnuniyet oranı ise tüm fertlerde yüzde 47,4 iken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlarda yüzde 42,0 olarak belirlendi.

SİNEMAYA İLGİSİZLİK ORANI YÜKSEK

Son 12 ay içerisinde 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 85,3’ü sinemaya, yüzde 93,7’si canlı gösteriye, yüzde 92,0’ı kültürel alanlara ve yüzde 94,9’u canlı spor etkinliğine gitmedi. Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olmayan fertlerin yüzde 50,1’i ilgilerinin olmamasını sinemaya gitmeme nedeni olarak belirtti. Sinemaya gitmeyenlerin yüzde 11,0’ı, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların ise yüzde 23,5’i maddi yetersizlik nedeniyle gitmediklerini ifade etti.

Canlı gösteriye gitmeyenlerden maddi yetersizliği sebep gösterenlerin oranı yüzde 10,4 iken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlardan bu nedenle gitmeyenlerin oranı yüzde 21,9 oldu. Kültürel alanları ziyaret etmeyenlerin yüzde 10,3’ü, canlı spor etkinliklerine katılmayanların ise yüzde 7,9’u maddi yetersizlik nedeniyle katılmadıklarını belirtti. Tüm etkinlikler için en çok “ilginin olmaması” katılmama nedeni olarak seçildi.

Son 12 ay içinde 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69,0’ı hiç kitap okumazken, yüzde 31,0’ı en az bir kitap okudu. En çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9 ile 15-24 yaş aralığı oldu. En az kitap okuyan yaş grubu ise yüzde 14,1 ile 65 yaş ve üstü fertler olarak hesaplandı.

YOKSULLUK RİSKİ ALTINDA OLANLAR SOSYAL İLİŞKİLERDE DAHA İZOLE

Arkadaş veya akrabalarla hiç görüşmeyenlerin ekseriyetini yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar oluşturdu. Fertlerin akrabalarıyla yüz yüze ya da uzaktan her hafta görüşme oranı yüzde 28,7, arkadaşlarla her hafta görüşme oranı ise yüzde 37,3 olarak belirlendi. Telefon, SMS ve internet aracılığıyla yapılan görüşmelerde en yüksek oranlar akrabalarla yüzde 40,9, arkadaşlarla yüzde 44,3 olarak tespit edildi.