Soğan vitamin B6, folik asit, vb vitamin ve mineraller açısından zengin bir sebzedir. Kısaca, soğan gebeliğinizi sağlıklı bir şekilde…
Soğan, Allium ot ve sebzelerin ailesinin popüler sebzelerindendir. Soğan yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra şifalı bitkilerden biridir. Soğan, C vitamini, biyotin, manganez, bakır, fosfor, potasyum, Vitamin B6, folik asit, vb vitamin ve mineraller açısından zengin bir sebzedir. Kısaca, soğan gebeliğinizi sağlıklı bir şekilde geçirmek için size çok yardımcı olur.
Soğanın hamilelere faydaları
- Soğan insülin direncini önlemeye ve kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı krom içerir. Gestasyonel diyabetle (hamilelikte ortaya çıkabilen diyabetle) mücadele eden süper bir yiyecektir.
- Soğan HDL kolesterol düzeylerinin artırılması yeteneğine sahip bir sebzedir, ve böylece hamile kadınlarda uygun bir lipid profilini korumaya yardımcı olur.
- Soğan B6, B1, K ve C gibi vitaminleri ve fetusun genel optimum gelişmine yardımcı krom ve biotin gibi mineraller içerir.
- Folik içeriği yüksek bir sebze olması nedeniyle, bebeklerde doğum kusurlarını ve nöral tüp defektleri önlemede yardımcı olur.
- Kabızlık, hamilelikte sık rastlanılan bir sağlık sorunudur. Soğan lif açısından zengin bir kaynaktır ve bu özelliği sayesinde bağırsak hareketini düzenlemeye yardımcı olabilir. Siz de gebelikte kabızlıktan muzdaripseniz, salatalarınızda çiğ soğana yer vererek bu sorundan kurtulabilirsiniz.
- Soğan bolca C vitamini içeren bir yiyecektir. Bu hayati besin antioksidan özellikleri ile annenin bağışıklığını güçlendirir ve bebeğin gelişimini kontrol altına alır.
- Vücutta ağır metal içeriğinin bulunması hem anne hem de doğmamış bebek için zararlıdır. Soğadan bulunan sistein ve meionin gibi amino asitler vücuda detoks uygulamaya toksinlerden arındırmaya yardımcı olur.
- Çiğ soğan, kan basıncını düzenlemeye yardımcı bitkisel besinlerin deposudur. Sofranızda soğana yer açmak yüksek tansiyona bağlı preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon ve erken doğum gibi hamilelik komplikasyonlarını önler.
- Kadınların en büyük korkularından biri de hamilelikte çok kilo almaktır. Soğan düşük kalori ve yağ oranı ile kilo yapmayan ender sağlıklı yiyeceklerdendir.
- Gebelikte görülen hormonal değişiklikler plak birikmesi, iltihap ve kanama sorunları ile vücut daha savunmasız hale getirir. Soğan, antibakteriyel özellikleri sayesinde hamilelikte ağız sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.
Hamilelikte soğanın zararları nelerdir?
Hamilelikte soğan yemenin sağlığa pek çok faydası olmasına rağmen, yan etkilerini de göz önünde bulundurup soğan tüketimini abartmayıp, sınırlı tutmalıdır.
Mide yanması ve İshal:
Gebelikte aşırı soğan yemek mide yanmasına, ekşimesine ve çeşitli mide, bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Nefes darlığı ve Alerji
Gebelikte çok miktarda soğan yerseniz, nefes almada güçlük, ve alerjik reaksiyon gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Soğana karşı alerjiniz varsa, gebelikte soğan yedikten sonra aşağıdaki sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz;
- Mide bulantısı ve kusma
- Solunum Problemleri
- Burun akıntısı
- Yoğun kaşıntı ile ciltte kurdeşen
- Karında şişkinlik hissi.
- İshal
- Göz enfeksiyonu
- Kuru cilt problemi, egzema-
- Bilinç kaybı ile anafilaktik şok (aşırı durumlarda)
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte yenmesi gerekenler nelerdir? tıklayınız
Hamilelikte Lahana Yemenin Hamile Kadına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Kabak Çekirdeğinin Anne Adayına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Gebelikte Beslenme Listesi İçin 3 Örnek Menü Tıklayınız
Hamileler Ne Yemeli? Tıklayınız
Gebelikte Hurma Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Tavuk Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız