Hamilelikte Yumurta Yemek Faydalı mı?

6 Nisan 2016
0 Yorum
hamilelikte yumurta yemek faydali mi

Yumurta da gebelikte tüketilmesi gereken ideal besinler arasında yer alır.

Hamile kadınlar hamilelik döneminde kendileri ve bebekleri için sağlıklı bir beslenme programı üzerine yoğunlaşmalıdır. Diyetinizde yağ ve kolesterol içeren gıdalar az, sebze,meyve ve tahıllar ise fazla miktarda olmalıdır. Yumurta da gebelikte tüketilmesi gereken ideal besinler arasında yer alır.

Hamilelikte yumurta yemezsek ne olur? Yumurtayı sevmiyorsanız, doktorunuza danışıp, yumurtanın besin değerlerine yakın başka bir gıda yiyebilirsiniz.

Gebelik döneminde bağışıklık sisteminizde bazı değişiklikler gerçekleşir, bağışıklığınız artık yalnız sizi değil, bebeğinizi de korumak için çalışmaya başlar. Yumurta ise mineraller, yağlar, A vitamini, D vitamini ve protein gibi gebelik sırasında da tüketilmesi gereken önemli bileşenleri içerir.

Hamilelikte yumurtanın faydaları

Yumurta vitamin ve mineral deposu bir besin olduğundan, doktorlar tarafından anne adaylarına tavsiye edilen yiyecekler arasında yer alır. Kolin maddesi, fasulye, brokoli, et ve yumurtada bulunan önemli bir besin öğesidir ve çocukların ileriki hayatında yaşayabileceği stresle ilgili hastalıkları, kronik rahatsızlıkları önler. Yumurta ayrıca hamile kadınlar için gerekli mineraller olan protein, folat ve demir içerir. Çeşitli önemli vitaminlerin de kaynağıdır. Yumurta ayrıca sağlıklı bir gebelik için gerekli olan lutein denilen bir mikro besin içerir.

Folik Asit

Folik asit bebekteki olası doğum kusurlarını, nöral tüp defektini ve beyin hastalıklarını önler. 1 yumurtada 25 mcg folik asit bulunur. Yalnız, hamilelikte 2 yumurtadan fazla yumurta tüketmek ise doğru değildir.

Protein

Yumurta en ucuz ve en iyi protein kaynaklarındandır.1 orta boy yumurtada 5.5 gram protein vardır ve bu değer günlük protein ihtiyacının %11’ini karşılar.

Kilo Aldırmaz

Hamile bir kadının günlük kalori ihtiyacı ortalama 2000-2500’dir. 50 gram yumurta 77 kalori içerir ve şişmanlamadan sağlıklı bir şekilde beslenmenizi sağlar.

Omega 3

Omega 3 vitamini prematüre doğum riskini düşürür, bebek doğum ağırlığını artırır. Bebeğin beyin ve fiziksel gelişimini olumlu etkiler. Her gün 1 yumurta yemek omega 3 ihtiyacının bir kısmını karşılar.

Hamilelikte yumurta yemek zararlı mı?

  1. Çiğ yumurta salmonella bakterisi riski taşır, bu durum özellikle hamile kadınlar için daha tehlikelidir.
  2. Salmonella bakterileri temelde gıdalara tesir eder, bebeğinizi etkilemez fakat sizde kusma ve ishal, yüksek sıcaklık ve baş ağrısı, mide ağrısına neden olabilir.
  3. Salmonella enfekte yumurta ve kümes hayvanları ile bulaşan gıda zehirlenmesinin yaygın sebeplerindendir.
  4. Yüksek kolesterolünüz varsa gebelikte yumurta tüketmeden mutlaka doktorunuza danışın.

Riski azaltacak ipuçları

  • Pişmiş yumurtları hatta iyice haşlanmış bile olsa oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin.
  • Yumurtalar hem sarısı hem de beyazı iyice katılaşana kadar pişirilmelidir.
  • Yumurta her zaman buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ayrı bir bölmeye yerleştirin ve diğer gıdalardan uzak tutun. İyice haşlanan yumurtalar buzdolabında 3 günden fazla bekletilmemelidir

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Kiraz Yemek Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Yenmesi Gerekenler Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Tarçın Ve Tarçın Çayı Zararlı mı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Hamilelikte Cips Yemek Zararlımı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız