Hamilelik sırasında buz yemenin bu güne kadar herhangi bir zararı tespit edilememiştir. Ancak buz yemek diş minelerinizde kalıcı hasarlara neden olabilir.
Besleyici olmayan bir maddeyi yeme dürtüsü pika olarak adlandırılır. Tıbbi terminolojide ise buz yeme isteği “ Pagophagia” olarak tanımlanır. Genel olarak buz, çamur ya da kil gibi maddelere kıyasla zararlı bir madde değildir. Hamilelik sırasında buz yemenin bu güne kadar herhangi bir zararı tespit edilememiştir. Ancak buz yemek diş minelerinizde kalıcı hasarlara neden olabilir. Hamilelikte buz yemek zararlı mı? Sorusunu doktorlara sorduk işte cevaplar;
Hamilelikte buz yemekle ilgili doktorlara sualler ve cevapları;
Sual:35 haftalık hamileyim, ve çok fazla buz yeme isteğim oluyor, daha doğrsu ağzımda eritiyorum, bunun bebeğime bir zararı olurmu?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Hakan Peker’in cevabı: (Zararı olmaz ama kendinizi üşütmeyin enfeksiyon riski var. O zaman bebeğe zararı olur.)
Sual:Ben 30 haftalık hamileyim ve sürekli buz yemek istiyorum yiyorum da kış döneminde birkaç defa hastalandım bile ama yinede yemeye devam ediyorum.Bana çevremdeki insanlar buz yersem bebeğimin doğduğunda zatüre veya hastalanmış olarak dünyaya geleceğini söylüyorlar.Acaba buz yemek anne karnındaki bebeğe etki eder mi?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Seval Taşdemir’in cevabı: (Size zarar vermediği sürece sorun yok.)
Folik asit ve demir hamileler için çok önemli olan iki mineraldir. Bilimsel olarak kanıtlanmasa da insanlar buz tüketiminin demir eksikliğine neden olduğunu düşünmektedir.
Hamile olduğunuzda kendiniz ve bebeğiniz için minimum 27 mg demir almanız gerekir. Çoğu doktor ilk hamilelik muayenesinde ve 24 ila 28. Haftalar arasında demiri kontrol etmektedir. Hamilelik sırasında kan hacmi arttığından demir ihtiyacı da artar. Demir eksikliği belirtileri yorgunluk, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, üşüme, hızlı kalp atışıdır. Kan testleri ile demir eksikliği teşhis edilebilir.
Bu dönemde demir eksikliği olduğunda buz yeme isteği oluşabilir. Demir seviyesi normale döndüğünde ise buz yeme isteği de azalır. Demir eksikliğiniz varsa doktora gidip tedavi olmak, buz yeme isteğinizden kurtulmaya da yardımcı olabilir.
Hamilelikte dikkat etmeniz gerekenlerden biri de beslenmeniz, yedikleriniz ve içtiklerinizdir. Günlük almanız öngörülen bir kalori miktarı vardır. Eğer gereksinimlerini karşılamak için başarısız olursanız bu durum bebeğinizin büyümesini de engelleyebilir.
Buz tüketimi, hamilelik sırasında genel olarak güvenli kabul edilir, ancak aşırı tüketimi ise zararlıdır.Bağışıklığı zayıf biriyseniz buz yemek soğuk algınlığına yakalanmanıza da neden olabilir.
Ayrıca gebelikte çok fazla buz tükettikçe buz midenizi gereksiz yere dolduracak böylece de vücudunuz ihtiyacı olan besinleri almasını önleyecektir. Çünkü buzda herhangi bir kalori mevcut değildir.
Yapılan bilimsel araştırmada, buz tüketen kadınların demir, protein ve çinko miktarının buz yemeyen kadınlardan daha az olduğu tespit edilmiştir. Hamilelikte buz yeme nedeninizi tespit etmek için en etkili yöntem vitamin testi yaptırıp, şayet vitamin eksikliği varsa tedavi olmaktır.
Not: Doktorunuza danışmadan gebelikte buz yemeyin. Bu makalede geçen soru cevaplar yalnızca soru soran şahıslara münhasırdır.
Hamilelikte Mantar Yemek Zararlı mı? Tıklayınız
Gebelikte Beslenme Listesi İçin 3 Örnek Menü Tıklayınız
Hamileler Ne Yemeli? Tıklayınız
Gebelikte Hurma Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız