Bebekler sindirim sistemleri gelişmeden dünyaya gelir. Bu nedenle de ilk aylarda gaz sorunu yaşarlar. Gaz bebeğin beslenirken çok hava yutmasından da kaynaklanabilir. Biberon kullanan bebeklerde hava yutmaya bağlı olarak gaz sorunları daha fazla görülebilir.
Bebekler sindirim sistemleri gelişmeden dünyaya gelir. Bu nedenle de ilk aylarda gaz sorunu yaşarlar. Gaz bebeğin beslenirken çok hava yutmasından da kaynaklanabilir. Biberon kullanan bebeklerde hava yutmaya bağlı olarak gaz sorunları daha fazla görülebilir. Gazlı bebeklerde hava yutmayı önleyen biberonlar tercih edilebilir. Bebeklerde bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi yeni yeni gelişmeye başladığından bebeklerde süt proteini alerjisi ile de karşılaşılabilir. Süt alerjisi olan bebeklerde görülen yaygın belirtiler şişlik, aşırı gaz, kramp, ishal, dışkıda kan veya mukus, kusma ve kilo alımında zorlanmadır. Süt alerjisi olan bebekler için özel alerji mamaları bulunmaktadır ve alerji mamaları doktor tavsiyesi ile kullanılmaktadır.
Kolik genellikle 3 haftalık ve 3 ay arasında görülen, günde birkaç saat sürebilen bebekteki gaz halidir. Bebeklerin %20 sinde görülen kolikte bebek, ayaklarını karın bölgesine doğru çeker, gaz çıkarmakta zorlanır ve devamlı ağlar. Koliğin en önemli nedeni bebeğin henüz tam olgunlaşmamış bağırsaklarının sindirimde zorlanmasıdır.
Gazlı ve kolik sorunu olan bebekler için üretilen bir bebek mamasında prebiyotik liflerin bulunması önemlidir. Bu lifler (Frukto-oligosakkarit ve Galakto-oligosakkarit) bağırsaklardaki yararları bakterileri besleyerek sindirimin daha rahat olmasına yardımcı olur. Hem gaz sancısı hem de kabızlık için sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.
Gazlı bebekler laktozu sindirmekte zorlanabilir. Gazlı bebeklere özel bebek mamalarında laktoz normal mamalara göre azaltılmış olmalıdır.
Annelerin tavsiye ettiği bebeklerde gaz yapmayan mama markaları şunlardır;
Not: Yukarıdaki mama çeşitleri annelerin memnun kaldığı, bebekte gaz yapmayan bebek maması markalarıdır. Yalnız şu çok iyi bilinmelidir ki her bebeğin bedeni şahsına münhasır olduğundan bir bebeğe gaz yapmayan mama diğerinde gaz problemine neden olabilir. Bu nedenle yukarıdaki mamaları sırayla deneyip bebeğinize iyi gelen mamayı deneme yanılma yöntemiyle tespit edebilirsiniz.