Bebek Kakasında Kan Neden Olur, Nasıl Geçer?

26 Haziran 2016
0 Yorum
bebek kakasinda kan neden olur nasil gecer

Anal fissür(makat çatlağı), kabızlık, hemoroid, alerji, çeşitli enfeksiyonlar gibi nedenlerden dolayı bebekte makattan kan gelmesi ile karşılaşılabilir.

Anal fissür(makat çatlağı), kabızlık, hemoroid, alerji, çeşitli enfeksiyonlar gibi nedenlerden dolayı bebekte makattan kan gelmesi, bebek kakasında kan ile karşılaşılabilir. Bebeğin makatından gelmesinin ve dışkısında kan olmasının en sık rastlanan nedenleri ise şunlardır;

Kabızlık

Peklik, yani kabızlık bebeklerde sık görülen sağlık sorunlarındandır. Bebeklerde genelde her gün birden fazla bağırsak hareketleri-dışkılama- görülebildiği gibi, kimi günlerde ise hiç dışkılama olmayabilir. Bebeklerde kabızlık, dışkıda sertliğe neden olup, bu durum bağırsaklardan geçişi güçleştirir, makat bölgesinde yırtılma ve tahriş gerçekleşip, kakayla beraber kan görünür.

Enfeksiyon

Çeşitli enfeksiyonlar da bebeğin dışkısında kana neden olabilir. Özellikle bazı bakteriler dışkıda kan görünmesine sebebiyet veren faktörlerdendir. Kanlı ishal her zaman endişe verici bir durumdur ve bundan hangi enfeksiyonun sorumlu olduğunu belirlemek için bir doktor ziyareti gerekir. Kanlı ishal ya da bulaşıcı bir neden şüphesi olduğunda bebeğinizi geciktirmeden biran önce doktora götürün.

Alerjik reaksiyon

Süt ve formül mamalar, bebeğin bağırsak sisteminde alerjik reaksiyonu tetikleyen protein ve diğer çeşitli maddeler içerir. Ortaya çıkan iltihap dışkıda kan görünmesine neden olabilir. Kanla birlikte sümüksü akıntı da gelebilir.

Makat bölgesinde aşınma ve tahriş

Sert ve kuru dışkı da makatı tahriş edebilir ve bunun sonucunda az miktarda ve parlak kırmızı kan görülür. Bebeğin bezinde veya dışkısında bu durumla karşılaşabilirsiniz. Tıbbi adı füssürdur ve genelde 1-2 gün içesinde geçer.

Bebeklerde makattan kan gelmesi ve kakada kanın diğer nedenleri

  1. Alerjik gıdalar
  2. Kolit, bağırsak düğümlenmesi gibi bağırsakla ilgili sorunlar
  3. Bağırsak enfeksiyonu sonucu meydana gelen geçici laktoz intoleransı
  4. Salmonella ve C. difficile gibi bakteriler
  5. Anne sütünün aşırı tüketimi
  6. Annenin meme başındaki çatlaktaki kanın bebek tarafından emilmesi

Bebek dışkısında kan görünce ne yapmalı?

Bebeğinizin makatından kan geliyorsa veya bezinde, kakasında kana rastladıysanız en kısa sürece doktorunuza bu durumu bildirin bazı testler yapılıp kanın neden olduğu tespit edilmeli ve gerekli tedavi doktorunuz tarafından uygulanacaktır.

bebegimin kakasinda kan var neden oldu nasil gecer 1(1)