Bebeklerde Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır, Nasıl Geçer?

27 Haziran 2016
0 Yorum
bebeklerde yumurta alerjisi nasil anlasilir nasil gecer

Dr. Ralf Heine tarafından verilen bilgiye göre bebeklerde yumurta alerjisi, genellikle bebek 10 aylık civarı olduğunda belirti vermeye başlıyor.

Yumurta alerjisi bebeklerde en sık görülen gıda alerjisi türüdür. 2006 yılında “Current Allergy and Asthma Reports.” dergisinde Dr. Ralf Heine tarafından verilen bilgiye göre bebeklerde yumurta alerjisi, genellikle bebek 10 aylık civarı olduğunda belirti vermeye başlıyor. Nemours Vakfı’na göre, birçok gıdada yumurta bulunduğundan, yumurta alerjisini tespit etmek biraz zordur. Alerjik reaksiyonlar hafiften, hayatı tehdit eden boyuta kadar çeşitlilik gösterdiğinden, yumurta alerji semptomlarını bilmek çok önemlidir.

Bebekte yumurta alerjisi belirtileri özetle şöyledir;

  1. Ciltte görülen belirtiler; kurdeşen, egzama, kızarma veya şişlik
  2. Sindirim sisteminde görülen belirtileri; karın ağrısı, ishal, kusma ve ağız çevresinde kaşıntı
  3. Solunum sisteminde görülen belirtiler: burun akıntısı, hırıltılı solunum, nefes almada zorluk
  4. Kardiyovasküler sistemde görülen belirtiler: hızlı kalp atışı, düşük kan basıncı veya kalp problemleri

Atopik dermatit

Cilt problemleri bebeklerde yumurta alerjisinin en sık görülen belirtilerindendir. Dr. Ralf Heine, bebekte yumurta alerjisinin, bebeğin yüzünde, dirsek içlerinde, diz çevresinde kuru, kırmızı kaşıntılı cilt ve  kurdeşen gibi belirtiler verdiğini bildiriyor. Bebekte yumurta alerjisi, bebek yumurta veya yumurta içeren bir besin yedikten yahut yumurta yemiş olan annesini emdikten sonra görülebilir. Bebek huysuzlaşır ve kızarık bölgeleri yolar gibi kaşıma ihtiyacı duyar. Kurdeşen, şişme ve kızarma aynı zamanda bebeklerdeki atopik dermatitin sık karşılaşılan belirtilerindendir. Ebeveynlerde, üst kuşaklarında yumurta veya diğer gıdalara karşı alerji öyküsü olan bebeklerde atopik dermatit genelde daha şiddetli seyr eder.

Gastrointestinal sorunlar

Yumurta alerjisi olan bebeklerde mide ağrısı, ishal, kusma, kaşıntı ya da ağız çevresinde şişlikle karşılaşabilirsiniz. Dr. Ralf Heine bebeklerin küçük bir kısmında yumurta ve yumurta içeren besin yedikten yahut yumurta yiyen annesini emdikten sonra kanlı ishal, yutkunmakta güçlük, asidik reflü gibi şiddetli sindirim alerjisi belirtilerinin ortaya çıkabileceğini bildiriyor.

Anafilaksi

Anafilaksi vücudun çeşitli alanlarını içeren, ani, yaşamı tehdit eden alerjik bir reaksiyondur. Anafilaksi belirtileri arasında öksürük, hırıltı, ödem, kaşıntı, ishal ve kusma ile birlikte solunum güçlüğü sayılabilir. Dr. Ralf Heine’e göre yumurta alerjisi olan bebeklerde de yumurta yedikten sonra şiddetli anafilaktik reaksiyonlar görülebilir. Dahası, atopik dermatit sorunu olan bebekler yumurta ile tanıştıktan anafilaksi yaşama açısından risk altındadırlar. Dr. Ralf Heine, genel olarak, bebekler de dahil olmak üzere çocukların, sadece yüzde 10’unun yumurta alerjisi nedeniyle anafilaksi gelişebileceğini bildiriyor.

Bebeklerde yumurta alerjisi nasıl tespit edilir, nasıl geçer?

Bebeklerde deri prick testi ve kan testi ile yumurta alerjisi saptanabilir. Doktorunuz bebeklerde yumurta alerjisini tedavi etmek için hidrokortizon krem ve antihistamin ilaç reçete edebilir.

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız

Bebeklerde Süt Alerjisi – Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi Tıklayınız

Yeni Doğan Bebeğe Ne Zaman Su Verilir, Bebekler Ne Zaman Su İçer? Tıklayınız

Bebeklere Anason Çayı Verilirmi, Ne Zaman Ve Nasıl Verilir? Tıklayınız

Bebeklere Nane Çayı Ne Zaman Ve Nasıl Verilir? Tıklayınız

bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri teshisi ve tedavisi 1(1)