Hamilelikte Ceviz Ne Zaman Yenmeli, Hamileler Ceviz Yemeli mi?

15 Temmuz 2016
0 Yorum
hamilelikte ceviz ne zaman yenmeli hamileler ceviz yemeli mi

Gebelikte ceviz tüketiminin yeni doğan çocuklarda beyin gücünü arttırıcı etkisi de bilim adamlar tarafından kanıtlanmıştır

Lezzetli ve gevrek cevizler kuru yemiş ailesinin kralı olarak bilinir. Yapılan bilimsel araştırmalar cevizin beyin hücresi aktivitelerini arttıran zengin bir Omega 3 yağ asidi kaynağı olduğunu gösteriyor. Gebelikte ceviz tüketiminin yeni doğan çocuklarda beyin gücünü arttırıcı etkisi de bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. Doktorunuza danışarak ilk gebe olduğunuzu öğrendiğinizden yani gebeliğin ilk günlerinden itibaren cevizi güvenle yiyebilirsiniz.

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Gamze Şanlı, hamilelik döneminde günde bir avuç (ortalama 40 gram) ceviz, fındık, badem veya fıstık tüketen gebelerin bebeklerinin beyin gelişimlerinin daha sağlıklı olacağına dikkat çekti.

Ordu Üniversitesi (ODÜ)  Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz cevizin gebe kadınlardaki mide bulantısına iyi geleceğini ve kandaki zararlı kolesterolün birikmesini önleyerek, yüksek kolestrolü düşürdüğünü ifade etti.

Tam İlmihâl Seadet-i Ebediyye kitabında buyruldu ki

Cevizi peynirle yimek şifâdır. Bunları yalnız yimek zarardır. Bir şey ile berâber yimelidir. 

Cevizin hamilelik dönemindeki bazı yararları şunlardır;

  1. Ceviz A, b12, b16, C, D vitaminleri ile Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Potasyum, Karbonhidrat, Protein gibi minerallerden oluşan, gebelikte sizi ve bebeği vitamin eksikliğinden koruyan, fetüsün büyüme ve gelişiminde önemli roller oynayan harika bir yiyecektir.
  2. Ceviz gebelikte bağışıklık sisteminizi güçlü tutan, hastalıklarla savaşan antioksidan açısından da çok zengin bir yiyecektir. Böylece sizi ve bebeğinizi hastalıklardan korur.
  3. Ceviz kan damarlarının iltihaplanmasını önleyip hamilelikte tansiyonun yükselmesini engeller. Kan damarlarınızı rahatlatır ve kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
  4. Ceviz protein açısından zengin bir kaynaktır, proteinlerin tok tutma özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hamilelikte ceviz yemek tok durmanıza yardımcı olup, fazla kilo alımını önler.
  5. Ceviz vücudunuzun kolestrol seviyesini dengeler. Böylece sizi gebelikte kötü kolestrolden korur.
  6. Ceviz melatonin seviyenizi aşağıda tutarak gebelikte uykusuzluk çekmemek konusunda da yardımcınız olur.

Hamilelik Döneminde Ceviz Tüketiminin Zararları

Hamilelik döneminde fazla ceviz tüketiminin çeşitli risklerinin olduğu bilinmektedir. Gebelikte fazla ceviz tüketimi anne ve çocuk için istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Ortaya çıkabilecek olası sıkıntılardan bazıları şunlardır:

  1. Fazla ceviz tüketimi gebelikte ishale ve vücudunuzun sıvı kaybedip susuz kalmasına neden olabilir.
  2. Çalışmalara göre, çok miktarda ceviz yemek demir mineralinin emilimini engelleyebilir ve uzun vadede anemiye neden olabilir.
  3. Şayet cevize hafif alerjiniz varsa daha önce bilmediğiniz sıkıntılar hamilelik sırasında ortaya çıkabilir.
  4. Ceviz alerjiniz varsa hamilelik döneminde küçük miktarda ceviz tüketimi bile kaşıntı, baş dönmesi, hırıltı, şişme ve deri döküntülerine neden olabilir.
  5. Fazla ceviz yemek kan pıhtısı oluşumunu engeller, bu da doğum sırasında oluşabilecek kanamalar için oldukça risklidir.

Kabuklu Yemişler ve Alerjileri

Öte yandan birçok kadın hamilelik döneminde makul ölçülerde ceviz tüketir, böylece doğacak çocuklarında alerji ihtimalini azaltır. Bilimsel araştırmalar gebelikte ceviz yiyen kadınların bebeklerinin alerjik hastalıklara daha az yakalandığını göstermiştir. Ceviz besin açısından zengindir fakat gebelikte fazla tüketimi tavsiye edilmez. Çok yemek isterseniz jinekoloğunuzdan onay alarak doyana kadar tüketebilirsiniz.

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Elma Yemenin Bebeğe Ve Hamile Kadına Faydaları

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Dereotu Yenilebilir mi? Tıklayınız

Hamilelikte Mantar Yemek Zararlı mı? Tıklayınız

Hamilelikte Cips Yemek Zararlımı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor