Bebeklerde Kıl Kurdu Nasıl Geçer? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

24 Temmuz 2016
0 Yorum
bebeklerde kil kurdu nasil gecer uzman doktorlar cevapliyor

Uzmanlar kıl kurdu hastalığının bebekler dahil her yaşta insanda görülebilen, parazitlerin neden olduğu bağırsak solucan enfeksiyonunun en yaygın türü

Uzmanlar kıl kurdu hastalığının bebekler dahil her yaşta insanda görülebilen, parazitlerin neden olduğu bağırsak solucan enfeksiyonunun en yaygın türü olduğunu bildiriyorlar.

Kıl kurdu son derece bulaşıcı bir hastalık olduğundan bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş olan bebeklere kolayca bulaşabilir. Kıl kurtları anüs etrafında yumurtlayıp kolon ve rektumda yaşarlar. Karın ağrısı, bulantı, uyumakta güçlük, anüs etrafında, kasıklarda tahriş ve kaşıntı bebeklerde kıl kurdu enfeksiyonunun yaygın belirtileri arasında yer alır.

Sual: 10 aylık bebeğimde kıl kurdu gördüm, ne yapmalıyım, ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Yrd.Doç.Dr. Seydi Battal Gölgeli’nin cevabı (Mutlaka ilk iş olarak çocuk doktoruna görünmelidir. evladınızın karnını sabahleyin hafifçe doyurduktan sonra kontil adlı şuruptan yarım ölçek içirin. İlacı aynı şekilde ve aynı dozda 1 hafta sonra 1 defa daha tekrarlayın.1 hafta boyunca bebeğin iç çamaşırlarını ve yatak çarşaflarını kaynatarak yıkayın, kızgın ütüyle ütüleyin. Ailede bir kişide kıl kurdu görüldüğünde hamile olanlar hariç evdeki herkesin ilaç kullanması gerekir.)

Sual: 5 aylık bebeğimde kıl kurdu gördüm, kendiliğinden geçer mi doktora götürmelimiyim?

CEVAP

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Aydın’ın cevabı doktora gidip kaka tahlili yaptırın, kurdun cinsine göre doktorunuz tedavi uygulayacaktır.

Bebeklerde kıl kurdu tedavisi için yapmanız gereken en önemli şeylerin başında doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmak gelir. Mayo Klinik doktorları mebendazol, albendazol ve pirantel isimli ilaçların kıl kurdu tedavisinde kullanılabileceğini bildiriyor. Kıl kurdu çok bulaşıcı bir hastalık olduğundan, doktorunuz muhtemelen evdeki sağlam kişilere de bu ilaçları yazacaktır.

Kıl kurdu geçene kadar bebeğinize her gün banyo yaptırmanız iyi olur. Centers for Disease Control and Prevention (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) kıl kurdu hastalarının her sabah banyo yapmasının gece boyunca aktif hale gelen kıl kurdu yumurtalarını gidermekte önemli yeri olduğunu bildiriyor. Yalnız dikkat etmeniz gereken banyo suyunun akıp gitmesidir, yoksa durgun suda kıl kurtları birikip tekrar enfeksiyona neden olabilir.

Kıl kurdu yumurtalarını öldürmek için yatak takımı, nevresimler, pijamalar, giysiler, havlu, banyo lifi yani kısaca bebeğinize ait ve bebeğin temas ettiği yıkanabilecek tüm eşyaları sıcak suda yıkayınız. Böylece solucanların yayılmasını ve enfeksiyonun tekrarını önlemiş olursunuz.

Bebeğinizin tüm oyuncaklarını sabunlu sıcak suyla güzelce yıkayıp, yine sıcak suyla durulayın.

Evinizdeki özellikle bebeğin odasındaki perdeleri, güneşlikleri açıp evin güneş görmesini sağlayın. Uzmanlar kıl kurtlarının güneş ışığına karşı savunmasız kaldıklarını, güneş ışığının bu kurtların öldürülmesine yardımcı olabildiğini bildiriyorlar.

Tırnaklarınızı uzatmayın, düzenli olarak kesin. Bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra sabun ve sıcak suyla ellerinizi iyice yıkayın.

Not: Bu cevaplar yalnızca soru soran şahıslara münhasırdır. Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kendiniz kullanmayın, bebeğinize, çocuğunuza kulandırtmayın.

Bebeklerde Kıl Kurdu Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi Tıklayınız

Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız.

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklere Anason Çayı Verilirmi, Ne Zaman Ve Nasıl Verilir? Tıklayınız

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız

Bebeklerde Nabız Sayısı Kaç Olmalı? Bebeklerde Nabız Değerleri Tıklayınız