Bebeklere Avokado Verilirmi Ve Nasıl Verilir? Doktorlar Cevaplıyor

4 Ağustos 2016
0 Yorum
bebeklere avokado verilirmi ve nasil verilir doktorlar cevapliyor

Avokado ise bebeklere yedirilebilecek ideal besinler arasında yer alır. Pişirme gerektirmez, lezzetlidir ve bebekler için sayısız yararı vardır.

Annelerin en önemli görevlerinden biri de bebekleri için doğru gıdalar seçerek onları faydalı yiyeceklerle beslemektir. Avokado ise bebeklere yedirilebilecek ideal besinler arasında yer alır. Pişirme gerektirmez, lezzetlidir ve bebekler için sayısız yararı vardır.

Avokado sindirimi kolay bir besin olduğundan katı gıdaya geçen annelerin ilk tercih ettiği meyvelerdendir.

Sual: Bebeğim 6 aylık, avokado yedirebilir miyim, avokado bebeklere kaçıncı ayda verilir?

CEVAP

Dr. Duygu Gür Ünal’ın cevabı: (Yabancı kaynaklarda bebeklere avokadonun 6. aydan itibaren verilebileceği bildiriliyor. Ülkemizde ise çok sık tüketilen bir besin değildir. Avokadonun alerji yapma potansiyelinden dolayı 1 yaşından sonra verilmesi önerilir.)

Sual: Bebeğime 7.aydan sonra avokado, muz ve kivi yedirebilir miyim?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlhan Asya Tanju’nun cevabı: (Evet, yedirebilirsiniz.)

Avokadonun bebeklere faydaları

  1. Avokadoda bebeklerin sağlıklı gelişimi için gerekli olan C vitamini, A vitamini, K vitamini, E vitamini, folat, vitamin B-6, niasin, tiamin, kalsiyum, demir, magnezyum fosfor, potasyum, çinko ve sodyum gibi vitamin ve mineraller bulunur. Bu vitaminler bebeğin bağışıklığını güçlendirir, hastalıklardan korur, bebekte vitamin eksikliğini önlemeye yardımcı olur.
  2. Vitamin ve mineral açısından zengin olmasının yanı sıra avokado doymamış yağlar için de iyi birer kaynaktır. Doymamış yağ asitleri bebeğin sağlıklı beyin ve görme duyusu gelişimi için önemli rol oynarlar.
  3. Avokado sindirimi kolay bir meyvedir, midede asit salınımını kontrol altında tutar. Doktor H.K. Bakhru, Foods That Heal (Şifa Veren Yiyecekler) kitabında avokado suyunun kolik ve mide üşütmesi için faydalı olduğunu bildiriyor.
  4. Avokado antioksidan deposu olan bir meyvedir. Serbest radikaller doku ve hücrelere zarar veren moleküllerdir. Dr. Muhammed Yasir, antioksidanların, vücudu serbest radikallerin zararından koruyan kimyasallardan olduğunu, serbest radikallerle etkileşime girerek onları etkisiz hale getirdiğini bildiriyor.
  5. Dr. Muhammed Yasir, yapılan bilimsel araştırmalarca avokadonun iltihabı giderici olduğunu ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığının kanıtlandığını, bebeklerle çocuklardaki yara iyileşme sürecinde avokado tüketiminin ilaçlara iyi bir alternatif olduğunu haber veriyor.
  6.  Dr. Jorge Rafael Gómez Flores ve arkadaşları tarafından 2008 yılında yapılan bilimsel çalışmada avokadonun antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Avokado bu özelliği ile bebeğinizi hastalıklardan muhafaza edecektir.
  7. Bebeklerin cildi çok hassas ve narindir, en ufak darbede kanama, iltihap gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Dr. Muhammed Yasir ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen çalışmada avokadonun iltihabı büyük oranda azalttığı gözlemlenmiştir.
  8. Avokado karaciğer için de çok faydalı bir meyvedir. Bebeklerde ve çocuklarda avokado tüketimi onları hepatit ve sarılık gibi karaciğer hastalıklarından korur. Ancak hepatit veya sarılıktan muzdarip olan bebeklere katı gıda verilmesi durumu daha kötü hale getirebilir.

Bebekler için avokado püresi nasıl yapılır?

Olgunlaşmış yarım avokadonun çekirdeğini çıkarın çatalla ezin yahut blenderdan veya robottan geçirip püre yapın. Dilerseniz içine aynı şekilde püre yapacağınız muzu da katabilirsiniz. Dr. Duygu Gür Ünal, muz ve avokado püresi karışımının bebeklere 10-11. Aydan itibaren verilebileceğini bildiriyor.

Bebeklere Ceviz Ne Zaman Verilir, 6,7,8,9 Aylık Bebeğe Ceviz Verilirmi? Tıklayınız

Bebekler Kimyon Ne Zaman Ve Nasıl Verilir? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklere Şeftali Ne Zaman Verilir, Şeftali Bebekte Gaz Yaparmı? Tıklayınız

Bebeklere Muz Ne Zaman Verilir, Muzun Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Brokoli Bebeklere Ne Zaman Verilir Ve Bebeklerde Gaz Yaparmı? Tıklayınız