Büyük miktarda kafein alımı uykusuzluk, gerginlik ve asabiyete neden olup, sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.
Büyük miktarda kafein alımı uykusuzluk, gerginlik ve asabiyete neden olup, sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Yine emzirirken çok miktarda kafein aldığınızda, kafein süt yolu ile bebeğinize geçer ve bebekte de bildirdiğimiz semptomlar görülebilir. Erken doğmuş bebekler ise az miktarda kafeine bile çok duyarlıdırlar ve bu bebeklerde kafein alımınızın bebeğe geçmesinden dolayı uykuya dalmakta zorluk ve sinirlilik gözlemlenebilir. Günde 450 ml’den fazla kahve tüketmek anne sütündeki demir konsantrasyonunu azaltabilir ve bazı anne sütü alan bebeklerde, hafif demir eksikliği anemisine yol açabilir. (1 su bardağı 250 ml eder, 450ml ise yaklaşık 2 su bardağı diyebiliriz.)
Evde hazırlanmış bir bardak kahve 95 ila 200 miligram kafein içerir.Restoranlardaki kahvelerde 50 ila 200 miligram, siyah çayda ise kafein miktarı 40 ila 120 miligram arasıdır. Sodadaki kafein 30 ila 45 miligramdır, enerji içeceklerinde ise porsiyon başına 500 miligram kafein bulunabilir. Çikolata ve diğer şekerleme ürünlerde de küçük dozlarda kafein vardır.
Emziren bir anne olarak kafein içeren gıdaları göz önünde bulundurmalı, ve kafein alımını sınırlı tutmalısınız. Yani aldığınız kafein oranını hesaplarken yalnızca içtiğiniz kahvedeki kafeini değil, o gün yediğiniz gıdalardaki kafeini de hesaba katmalısınız.
Çocuk Sağlığı Ve Hastalık Uzmanı Dr. Gökhan Mamur da emzirirken aşırıya kaçmadan kahve içilebileceğini bildiriyor ve bize şu bilgileri veriyor: (Emziren annenin içtiği kahvenin ancak %1’i anne sütüyle bebeğe geçer. Fakat bu miktar bile bebeğin sinirli, mutsuz bir hale gelmesine neden olabilir. Bunun nedeni ise bebeğin minik vücudunun kahvedeki kafeini sindirmekte zorlanmasıdır. Araştırmalar, emziren annenin günde 300 mg kafein almasının çoğu bebekte herhangi bir soruna yol açmadığını bildiriyor. Günlük 300 mg kafeini tespit etmek için içtiklerinizde ne kadar kafein olduğunu bilmelisiniz. 1 ince belli çay bardağında 25 mg kafein, 1 fincan Türk kahvesinde 50 mg., Starbucks grande filtre kahve 330 mg, Starbucks grande latte 150 mg, 1 su bardağı kolalı içecekte 30 mg, 1 tatlı kaşığı Nescafe granül 31 mg, kafeinsiz Nescafe’de 2 mg kafein bulunur. Tüm bu hesaplara rağmen az miktarda kafein içeren içecek içtiğinizde de bebek bundan etkilenip huzursuzluk yapabilir, bu durumda yapmanız gereken kafeinsiz ürünleri tüketmek olmalıdır.)
Sual: Emzirirken kaç su bardağı kahve içebilirim?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş’ın cevabı: (1-2 su bardağı içebilirsiniz.)
Anne Sütü Neden Azalır? Anne Sütünün Azalma ve Kesilme Nedenleri Tıklayınız
Emzirirken Maden Suyu Veya Soda İçmek Zararlı mı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Emziren Anne Ihlamur İçebilirmi? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Emziren Anne Yeşil Çay İçilebilir mi? Emzirirken Yeşil Çay Tüketimi Tıklayınız
Emziren Anneler Rezene Çayı İçebilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Emziren Anne Muz Yiyebilirmi, Muz Süt Yaparmı? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız