Mikrosefali Nedir, Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?

1 Ekim 2016
0 Yorum
mikrosefali nedir nasil teshis ve tedavi edilir

Mikrosefali, bebeğin kafasının aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocukların kafalarından belirgin şekilde daha küçük olduğu nadir görülen nörolojik bir durumdur.

Mikrosefali, bebeğin kafasının aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocukların kafalarından belirgin şekilde daha küçük olduğu nadir görülen nörolojik bir durumdur. Mikrosefali genellikle anne karnında anormal gelişmekte olan beynin sonucudur veya doğumdan sonra gerektiği gibi büyüyemeyen beyinle birlikte ortaya çıkar. Mikrosefali, genetik ve çevresel faktörler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Mikrosefalili çocukların büyük bir kısmında gelişimsel sorunlar mevcuttur. Mikrosefallinin tedavisi için maalesef herhangi bir yöntem yoktur.

Mikrosefali teşhisi

Normalde sağlıklı bir gebelikte anne karnındaki bebeğin beyni gelişip büyüdükçe başı da büyür. Ancak mikrosefallili bebeklerin beyni,gebelik döneminde olması gerektiği gibi gelişemez yahut doğumdan sonra beyin gelişimleri durur. Mikrosefali, gebeliğin 4.,5. ve 6. ayının sonuna doğru yahut 7.,8. ve 9. ayın başlarında yapılan ultrason muayenesi ile tespit edilebilir.

Normalde doğumdan hemen sonra ölçüldüğünde bebeğin başının yaklaşık 35 cm civarında olması beklenir. İzleyen ilk iki ayda haftada 0.5 cm; iki ile altı ay arası ise haftada 0.25 cm büyüyüp büyümediği takip edilir. İlk üç aydaki ortalama toplam kafa çevresi büyümesi 5 cm iken, bu ikinci üç ayda 4 cm ve üçüncü üç ayda 2 cm kadardır. Dokuz ay ile bir yaş arasında ise baş çevresi 1 cm kadar artması beklenir.

Mikrosefali nedenleri

Mikrosefali genellikle rahimde (konjenital) ya da bebeklik döneminde oluşabilen anormal beyin gelişiminin sonucudur. Mikrosefali genetik olabilir. Mikrosefalinin diğer nedenleri şunlardır:

Kraniyosinostoz

Bebeklerde kafatasındaki kemiklerin erken kapanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kemikler beyine basınç uygularsa, birleşik kafatasınınkemiklerini ayırmak için cerrahi uygulanabilir. Beyinde diğer herhangi bir problem yoksa bu ameliyat sayesinde kafatası normale döndürülüp, beyin büyüme ve gelişme için yeterli alana kavuşur.

Kromozom anomalileri 

Down sendromu ve diğer benzer durumlar mikrosefaliye neden olabilir.

Serebral anoksi

Anne karnındaki fetal beyine giden oksijenin azalmasıyla ortaya çıkar. Doğum sırasında yahut anne karnında bebeğin yaşadığı çeşitli komplikasyonlar serebral anoksi oluşumunu tetikleyebilir.

Fetal enfeksiyonlar

Gebelik sırasında fetusun geçirdiği enfeksiyonlar da bebeklerde mikrosefaliye yol açabilir. Bu enfeksiyonlar arasında toksoplazma, sitomegalovirüs, kızamıkçık (rubella) ve suçiçeği yer alır.

Kimyasal maddelere maruz kalma

Anne karnındaki bebeğin uyuşturucu, alkol ya da belirli miktarda toksik kimyasallara maruz kalması da bebeğin kafasının anormal gelişimine neden olabilir. Bu gibi durumlardan herhangi biri bebeğin beyin anormallikleri riskini artırır.

Kötü beslenme

Hamilelikte yetersiz beslenme de bebeğin gelişimini olumsuz etkileyip mikrosefaliye sebep olabilir.

Kontrolsüz fenilketonüri

PKU olarak da bilinen fenilketonüri, kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler. Fenilketonüri de bebeklerde mikrosefaliye yol açabilir.

Mikrosefalli ile birlikte görülebilen sağlık sorunları ve belirtileri

Mikrosefalili bazı çocukların kafalarının boyutu akranlarından belirgin bir şekilde küçük olmasına rağmen, gelişim ve zekaları normaldir. Ancak mikrosefalinin şiddetine ve nedenine bağlı olarak mikrosefalli olan bebeklerde şu komplikasyonlar ortaya çıkabilir;

  1. Konuşma ve hareketlerde gelişim geriliği
  2. Koordinasyon ve dengede durmakta güçlük
  3. Cücelik yahut boy kısalığı
  4. Hiperaktivite
  5. Zeka geriliği
  6. Nöbetler
  7. Yüzde anormallikler
  8. Görme ve işitme problemleri
  9. Yutmada zorlanma gibi beslenme sorunları

Mikrosefali tedavisi

Mikrosefalinin kesin belli bir tedavisi yoktur. Kraniosinostozlar durumunda cerrahi operasyon uygulanabilir. Ayrıca mikrosefali ile birlikte görülen nörolojik problemler tedavi edilerek çocuğun hayat kalitesi artırmaya çalışılabilir.

Düşük Yaptıran Bitkiler Nelerdir, Çocuk Düşürmek İçin Ne Yapmalı? Tıklayınız

Adet Olmak İçin Ne Yapmalı? Hemen Adet Olmak İçin 10 Pratik Yöntem Tıklayınız

Adet Söktürücü İlaç, İğne, Hap İsimleri Ve Fiyatları Listesi Tıklayınız

Adet Söktürücü Bitkiler Ve Adet Getirici Bitki Çayları Listesi Tıklayınız