Diş apsesi ve diş eti iltihabı; diş kökü, diş eti ve çevre dokularda ortaya çıkan iltihap ve derin enfeksiyondur.
Diş apsesi ve diş eti iltihabı; diş kökü, diş eti ve çevre dokularda ortaya çıkan iltihap ve derin enfeksiyondur. Tedavi edilmezse kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Hatta şiddetli diş apsesi hayati tehlikeye bile yol açabilir. Diş apsesi çoğu zaman çürük dişin ve kırık dişin tedavi edilmemesi sonucu ortaya çıkar. Diş apsesi ile diş eti iltihabı, bebekler ve çocuklar dahil her yaşta görülebilir, ayrıca irinli iltihap olduğundan bebeklerle çocukların ağzında kötü kokuya da neden olur.
Bebeklerde, çocuklarda diş apsesi ve diş eti iltihabı neden olur, nasıl önlenir?
Bebekler ve çocuklardaki diş apsesi ile diş eti apsesinin en önemli nedeni,dişteki çürüklerdir. Dişteki boşluklar ve kırılmalar da diş apsesinin diğer sorumlularındandır. Dişin içindeki boşluk doktor tarafından doldurulmayıp, diş kırıkları tedavi edilmezse dişte meydana gelen herhangi bir iltihap, hızlı bir şekilde diş etlerine, ve dişlere yayılabilir. Çocukları altı ayda bir diş hekimine kontrole götürerek, mevcut diş çürüğü, diş ve diş eti problemlerine zamanında müdahale edilerek dişin apse yapması engellenebilir. Ayrıca çocukların şekerli ve çikolata gibi karbonhidratlı gıda alımını kısıtlamalıdır. Küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalıdır. Dişlerinde kırık ve çatlaklar ihmal edilmeden kısa sürede tedavi edilmelidir.
Bebeklerde, çocuklarda diş ve diş eti iltihabı belirtileri
Çocuklarla bebeklerdeki diş ve diş eti apsesinin en yaygın belirtisi ağrıdır. Çocuğunuz dişinde zonklama hisseder ve bu ağrı genellikle şiddetlidir. Diş ağrısı, kulak, boyun, boğaz ve çenede de ağrıyı tetikleyebilir. Apseyle birlikte ayrıca çocukta ateş yükselmesi de yaşanabilir.
Diğer belirtiler ise;
Çocuklarda, bebeklerde diş ve diş eti iltihabı nasıl tedavi edilir?
Diş hekiminiz, çocuğunuzda böyle bir enfeksiyon durumunda çocuğa antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Ayrıca doktor, diş eti losyonu kullanımı ve karbonatlı suya batırılmış tülbent ile apseli bölgenin temizlenmesini de tavsiye edebilir. Ağrı kesici ilaç veya şuruplar da doktorun reçete edeceği ilaçlardan olacaktır. Diş bölgesine soğuk kompres de şişlik ve diş eti ağrısını azaltabilir. Bebekler için ise doktorunuzun onayıyla bebek diş jeli kullanılabilir.
Sarımsak, anti-inflamatuar özellikleri ile dişte enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olabilir. Çocuğunuz sarımsağı çiğnemek istemiyorsa, onu ezmeli ve enfekte bölgeye sarımsak suyunu uygulamalıdır. Bebeğinizdeki diş enfeksiyonuna da, doktorunuza bildirip sarımsak suyunu sürebilirsiniz. 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile çocuğunuza gargara da yaptırabilirsiniz. Çocuğun ılık tuzlu su ile gargara yapması da ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir.
Not: Doktorunuza danışmadan bebeğinize ve çocuğunuza hiçbir tedavi yöntemini uygulamayın.
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız
Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız
Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız
Bebeklerde Calpol Kullanımı (Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız