Saçkıran,bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere her yaşta görülebilir. İşte bebeklerde ve çocuklarda saçkıranın nedenleri ve tedavi yöntemleri:
Tıbbi ismi Alopesi areata olan saçkıran, saçlı deride, kaş, kirpik ve vücudun tüyle kaplı diğer bölgelerindeki kılların dökülmesiyle kendini gösteren, mantarların neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Saçkıran,bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere her yaşta görülebilir. İşte bebeklerde ve çocuklarda saçkıranın nedenleri ve tedavi yöntemleri:
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu,çocuklardaki saçkıranın nedenlerinin yetişkinlerle aynı olduğunu bildirip bize şu bilgileri veriyor: (Çocuklardaki saçkıran otoimmün dediğimiz bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır. Çevresel faktörler, geçirilen hastalıklar, aşılar, stres, üzüntü, depresyon ve genetik bir durum, çocuklarda saç kırana neden olabilir. Çocuklarda ve bebeklerde saçkıran olduğu ise lokal saç kayıplarıyla anlaşılır. Saçkıran olan yerde bomboş bir deri alanı görülür. Saçkıranlı bölgedeki saç dökülmüştür, ayrıca dökülme çevreye doğru da genişleme eğilimindedir. Saç dökülmesi yalnızca saçla sınırlı kalmayıp, saç ve kirpiklerdeki kıllarda da dökülme gerçekleşebilir. Çocuklardaki saçkıran tedavisi yaşa, boya ve kiloya göre değişir. Saçkıran tedavisinde öncelikli olarak doktor onayıyla saçkıran olan bölgeye uygulanmak üzere kortizonlu kremler, saç uyarıcılar, çeşitli kimyasal solüsyonlar tercih edilmelidir. Çocuklarda saçkıran hastalığı için mutlaka sık kontrol ve takip altında olmalıdır.)
Bebeklerdeki ve çocuklardaki saçkıranın diğer nedenleri:
Mantar enfeksiyonu
Bebeklerde ve çocuklardaki saçkıranın en sık karşılaşılan nedenlerinden birisi, tinea capitis olarak adlandırılan kafa derisi mantarıdır. Saçkıran olan yerlerde pullanma ve kaşıntı, saçkırandaki dökülmelerin yuvarlak şekillerde gerçekleşmesi ve dökülmenin genişleyebilir olması, saçkıranlı bölgede ağrı, kızarıklık ve şişme de, mantar enfeksiyonu kaynaklı saçkıranın olası belirtilerindendir. Enfeksiyonun tedavisiyle birlikte tüm bu bulgular ortadan kalkacak ve dökülen saçlar tekrar çıkmaya başlayacaktır.
Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar
Uzmanlar, kelliğin bir türü olan Alopesi areata’nın çoğu zaman bağışıklık sistemiyle ilgili bir rahatsızlıktan meydana geldiğini düşünüyorlar. Özellikle diyabet, tiroidlerde bozukluk, vitiligo gibi bağışıklık sistemi hastalıklarından muzdarip olan kişilerde saçkıranın görülmesi oldukça yaygın bir durumdur. Otoimmün yani bağışıklık sistemiyle alakalı saçkıranlarda saç dökülmesi aniden ortaya çıkar, küçük dökülmeler zamanla genişleyip büyük alanlarda saç dökülmesi yapabilir. Mevcut hastalığın tedavisiyle birlikte saç kıran da birkaç aydan bir yıla kadar sürede geçip yeni saçlar çıkmaya başlar.
Traction Alopecia (Çekiş Alopesi)
Çocuklardaki ve bebeklerdeki saç kıranın bir diğer nedeni de çekiş alopesidir. Saçlara şekil verirken yaşanan zorlamaya bağlı dökülme türü olan traktion (çekiş) alopesi, saçlarını sıklıkla örgü saç şeklindekullananlarda ve saçlarını sıkı bir biçimde at kuyruğu yapanlarda görülür. Bebeklerin ve çocukların saçlarına şekil verirken dikkatli olarak çekiş alopesini önleyebilirsiniz.
Trikotilomani (Saç yolma hastalığı)
Tıbbi adı trikotilomani olan saç yolma hastalığı da, bebeklerde ve çocuklarda saçkırana yol açabilir. Yapılan araştırmalarda bu hastalığa özellikle 11-13 yaş gibi çocuklarda rastlandığı belirlenmiştir.
Bebeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız