Bebeklerde boyun eğriliğinin tıbbi adı tortikolistir. Bebeklerde görülen bu durum doğuştan olabildiği gibi sonradan da gerçekleşmiş olabilir.
Bebeklerde boyun eğriliğinin tıbbi adı tortikolistir. Bebeklerde görülen bu durum doğuştan olabildiği gibi sonradan da gerçekleşmiş olabilir. Bu makalemizde videodan bebeklerde boyun eğriliği egzersizlerini izleyebilirsiniz. Fizyoterapist Doç. Dr. Gönül Acar, bebeklerde boyun eğriliği hakkında bize şu bilgileri veriyor:
(Bebeklerin boyunlarını eğri tuttukları rahatsızlığa tortikolis denir. Latince torti dönmüş, kolis ise boyun demektir. Bebeklerde, bebeğin anne karnında duruş hatasına bağlı olarak, bazen zor doğumlarda doğum kanalı çıkışında bebeğin boynunun uzatılmasında kafasının aşırı gerilmesiyle küçük bir kanama oluşabilmekte, bu da tortikolise yol açabilmektedir. Özellikle ikiz ve üçüz doğumlarda bebeklerde boyun eğriliğiyle daha sık karşılaşmaktayız. Annenin rahminde yapısal bozukluğun olup bebeğin anne karnında hep aynı şekilde durması da, bebeklerin boynu eğri olarak doğmasına neden olabilmektedir. Bebeklerde tortikolis tanısı koymak için öncelikle bebeği soyarak etraflıca incelemek gerekir. Bebeklerde boyun eğriliği varsa genellikle bebeğin başı bir tarafa yatar ve karşı tarafa yüzünü çevirir. Bebeğinin boynunun eğri olduğunu aileler genelde doktor muayenesinden önce fark ederler. Doktor muayenesinde bebekte boyun eğriliği olduğuna dair emareler görülür. Örneğin başın arkasında, özellikle sadece tek tarafta düzleşme, tortikolis tarafında yüzün, yanağının daha düz olması, bebeğin başını sürekli tek tarafa çeviriyor olması, diğer tarafa başını çevirememesi, bebeklerdeki boyun eğriliğinde en sık rastladığımız bulgulardır. Ayrıca bebekteki tortikolis olan tarafın aksi tarafındaki kol ve bacağı az hareket ettirebilmesi de doktorun muayenesi sonucu ortaya çıkan bir diğer belirtidir.
Bebeklerde boyun eğriliği egzersizlerini videodan izleyebilirsiniz.
Bebeklerdeki boyun eğriliğinin tedavisi, bu rahatsızlığın derecesine göre değişir. Örneğin sadece reflüsü olduğu için bir tarafa yatırılmış ve bu nedenle bebeğin boynu eğri duran bir durumda, tedavi birkaç seans devam etmekte bir ay içinde iyi sonuçlar alabilmekteyiz. Yine anne karnında duruş bozukluğu nedeniyle başını eğri tutan ve içinde kitlesi olmayan çocuklarda iyileşme süresi bir yaşa kadar mümkün olabilmektedir. Fakat bebeğin boyun eğriliği boyun kasındaki kitleden kaynaklanıyorsa, kitle önce masajla azaltılıp ondan sonra boyun eğriliğine yönelik tedaviler uygulanırsa, iyileşme süreci 2-2,5 yaşa kadar sürebilir.)
Bebeğinizde boyun eğriliği gözlemliyorsanız ilk yapmanız gereken şey, bir çocuk doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktorunuz gerek görürse sizi çocuk fizyoterapistine yönlendirecektir. Fizyoterapistin verdiği egzersizler ile bebeğin boyun eğriliği zamanla düzelebilir.