Acı sever bir emziren anne olarak, aklınıza (Emziren anne acı yiyebilirmi, emzirirken acı yemek zararlı mı?) sorularının gelmesi gayet doğaldır.
Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu halkı acıyı çok sever ve acısız sofraya oturmazlar. Acı sever bir emziren anne olarak, aklınıza (Emziren anne acı yiyebilirmi, emzirirken acı yemek süte geçermi, bebeğe zararlı mı?) sorularının gelmesi gayet doğaldır. Öncelikle şunu bildirelim ki, anne sütü yeri doldurulamayan bir besindir ve aldığınız her gıda süt yolu ile bebeğinize de geçer.
Bazı yiyecekler bebeklerde gaz, kolik, huzursuzluk gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Pul biber, karabiber, kırmızı acı biber gibi acılı yiyecekler, baharatlı gıdalar ve yağlı besinler bu konuda en riskli gıda gruplarındandır. Sık sık ve çok miktarda acılı yiyecekler tüketince, bunlar anne sütü yoluyla bebeğe geçebilmekte ve bebekte ağlama nöbetlerine sebep olabilmektedir.
Emzirme döneminde acı yemek, anne sütü emen bebekte gaz, karın ağrısı, bebeğin de içinin yanması, bebekte pişik, sütte acıma ve bunun sonucunda bebekte kusma gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, acılı gıdaların anne sütüne de geçtiğini ve çocukta huzursuzluklara sebep olabileceğini bildirmiştir.
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Emel Yılmaz, acılı yiyeceklerin sindirimi zor besinlerden olduğunu bildiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: (Emzirirken acı biber yemeyi canınız çekmiş olabilir, fakat şunu bilmelidir ki,aşırı acı tüketimi yemek borusunu tahriş edebilir ve mide yanmasına sebep olabilir.
Sağlık Bakanlığı yayınladığı broşürde, acı baharatlar, kuru baklagiller, soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar ve hazır meyve sularının anne sütünün tadını değiştirdiğini, bebeklerde sütün tadını beğenmeme, emmeyi reddetme gibi problemlere neden olabildiğini bildirdi.
Bakanlığın uyarısı, emzirme döneminde bu yiyeceklerden ya uzak durmak veya az yemek şeklindedir.
Anne sütü, bebekle anne arasındaki duygusal bağı geliştirir, bebeğin bağışıklığını artırıp, onu çeşitli hastalıklardan korur. Doktorlar ilk 6 ay sadece anne sütü vermeyi ve 2 yaşına kadar bebeği emzirmeyi öneriyor. Doğru beslenerek anne sütünün tadını koruyabilir, bebeğinizin anne sütüne devam etmesini sağlayabilirsiniz.)
Sual: 2 aylık bebeğim var. Emziren bir anneyim. Asitli içecekler içmeyi seviyorum, bebeğe bir zararı olur mu? Ayrıca acılı yiyecekler tüketebilir miyim?
CEVAP
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Tuna Gülhan’ın cevabı: (Emziren annenin asitli, acılı, baharatlı yemesi çok tercih etmediğimiz bir durum. Bu gıdalar hem sizde hem de bebeğinizde reflüyü arttırabilirler. Acılı ve baharatlı yiyecekler, bebeğinizin anne sütünün tadını beğenmeyip reddetmesine de neden olabilir.)
Emziren Anne Muz Yiyebilirmi, Muz Süt Yaparmı? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız
Kuru Kayısı, Kuru Üzüm Ve Kuru İncir İle Süt Yapan Komposto Tarifi Tıklayınız
Emziren Anne Ihlamur İçebilirmi? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Anne Sütü Neden Azalır? Anne Sütünün Azalma ve Kesilme Nedenleri Tıklayınız
Emziren Anne Yeşil Çay İçilebilir mi? Emzirirken Yeşil Çay Tüketimi Tıklayınız
Emziren Anne Soda Veya Maden Suyu İçebilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız