Hamilelik, hormon değişikliğine bağlı olarak vücutta birçok değişikliği de beraberinde getir. Sindiriminizde, kan dolaşımınızda değişiklik ve eklemlerinizde
Hamilelik, hormon değişikliğine bağlı olarak vücutta birçok değişikliği de beraberinde getir. Sindiriminizde, kan dolaşımınızda değişiklik ve eklemlerinizde ağrılar olabilir. Hamilelikte karındaki gerilme, sertleşme, kasılma çoğunlukla sancıyla karıştırılır. Gebelikte karnınız büyüdükçe şayet biraz da kiloluysanız bu gerilmeyi zayıf bir kadından daha çok hissedebilirsiniz. Gerginlik hissi çok fazla sürmemesine rağmen bazı kadınlar 5 dk kadar uzun bir süre bu durumu yaşadıklarını bildirmiştir. Kilo almaya bağlı olarak oluşan karındaki gerginlik cildin genişlemesine yol açar ve bu durum yalancı sancılara da sebebiyet verebilir. Fakat bunlar gerçek sancılara hazırlık yaptığı için aslında kişinin lehine olan bir durumdur.
Hamileliğin başındaki karın gerginliği, kasılması
Hamileliğin başlarında karnınız gün geçtikçe sertleşir ve sıkılaşır. Bu gerginlik, rahatsızlığın dışında kabızlık ve şişkinlik gibi sorunlara da yol açabilir. Bazen yuvarlak bağ doku ağrıları da karındaki gerginlikle ilişkilidir.
Hamileliğin sonundaki karın gerginliği, kasılması
Hamileliğin sonlarına doğru gelişen fetüse yer açabilmek için karın genişleyerek gerilir. Karın boşluğunuzda hem bebek hem de organlar yer aldığı için son aylarda gerginlik oldukça hissedilir. Kilo aldıkça deri altında biriken yağ tabakası da gerilmelere sebep olur. Hamileliğin son dönemlerinde karın oldukça sert ve gergin olduğu için sık sık sindirim problemleri ortaya çıkar.
Hamilelikte karın sertliğinin, kasılmasının diğer nedenleri
Rahim (Uterus ) büyümesi:
Rahim, mesane ve rektum arasındaki leğen boşluğundaki, bebeğin içinde büyüdüğü organın adıdır. Rahmin içindeki bebeğin büyümesiyle beraber rahim de büyüyüp karına baskı yapar ve bu baskı sonucunda karın ve mide gerilir. Hamilelikte karın gerilmesinin en önemli nedeni budur ve gayet olağan, normal bir durumdur.
Braxton hicks kasılmaları:
Bu kasılmalar, gerçek sancılara hazırlık yapan yalancı sancılardır ve karındaki gerginliğin de sorumlusudur. Gerçek kasılmalar düzenli aralıklarla ve ritmik olarak gelir. Kasılmalarınızın sıklığını kaydetmek doktorunuz için faydalı olabilir.
Plasenta ayrılması:
Plasenta, gelişen fetüsün beslenmesini sağlar. Normal durumlarda rahim duvarına yakın olarak gelişir fakat bazen ayrılıp daha aşağıya kayabilir. Kanamalar oluşur ve rahim sıkı ve dokunmaya karşı hassas olur. Uzun sürebilen bu durum bebek ve annenin hayatı açısından ciddi bir tehdittir.
Çok yemek:
Zaten bebekten dolayı gergin olan karnınız çok yemek yediğiniz zaman daha da gerilir. Bir seferde çok yemek yerine düzenli aralıklarla az az sağlıklı beslenerek bu sorunu çözebilirsiniz.
Kabızlık:
Kabızlık, hamileliğin yan etkisi olarak çoğu kadının yaşadığı bir durumdur. Karındaki gaz ve şişkinlik, karnın normalden daha fazla sert ve gergin olmasına yol açar.
Hamilelik sırasında karın gerginliği yüzünden ne zaman doktoru aramalıyım?
Hamilelikte karında sertlik, kasılma nasıl geçer?
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Nabız Kaç Olmalı? Hamilelikte Normal Nabız Değerleri Tıklayınız
Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü – Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız