Bebeklerde Üfürüm Tehlikeli midir Ve Ne Zaman Geçer?

5 Kasım 2016
0 Yorum
bebeklerde ufurum tehlikeli midir ve ne zaman gecer

Kalp üfürmesine, sağlıklı ergenlerde, çocuklarda hatta bebeklerde bile sıklıkla rastlanır.

Kalp üfürmesine, sağlıklı ergenlerde, çocuklarda hatta bebeklerde bile sıklıkla rastlanır. Fakat bazı durumlarda bu üfürme ciddi bir kalp rahatsızlığına işaret edebilir. Doğuştan gelen genetik kalp rahatsızlığı olan bireyler, bir kalp rahatsızlığı geliştirme açısından büyük risktedirler ve bu durumda üfürüm, normalden daha çok önem taşıyabilir. Kalp üfürmesi ayrıca, alkol, bazı ilaçlar, romatizmalı ateş geçmişi, kawasaki hastalığı ve bazı genetik hastalıklar yüzünden de oluşabilir. Bu durumun daha farklı nedenleri de olabilir. Bebeklerde üfürümün geçmesi kalp üfürmesinin durumuna göre değişir. Doktorun uygulayacağı tedaviyle kısa sürede şifa sağlanır.

Bebeklerde üfürüm neden olur?

Kalp üfürtüsünün iki tipi olabilir: Anormal üfürüm ve Zararsız üfürüm. Zararsız üfürüm daha çok yeni doğanlarda, çocuklarda yaygındır ve zararsızdır. Anormal üfürüm, çocuklarda genetik hastalığın işaretçisi olabilir. Yetişkinlerde ise zamanla kazanılmış kalp kapakçığı hastalığına işaret eder.

Bebeklerde masum üfürüm

Zararsız kalp üfürmesi, kan kalbe hızlıca nüfuz ettiğinde meydana gelir. Birçok neden kanın normalden daha hızlı şekilde kalbe gitmesine yol açabilir. Bu liste fiziksel aktivite, ateş ve vücutta aşırı derecede tiroit hormonu salgılanmasını içerir. Çocuğunuz, kırmızı kan hücrelerinin az olduğu kalpten de bu üfürümü deneyimleyebilir. Çoğu durumda bu tip kalp üfürümleri zamanla kaybolur, fakat bazen tüm hayat boyunca da sürebilirler. Fakat daha ileri sağlık problemlerine yol açmazlar.

Bebeklerde masum olmayan üfürüm

Bu tarz kalp üfürmesi genellikle kalbin yapısal bozukluğundan kaynaklanır. Bu üfürmeye neden olan çok sayıda genetik hastalık vardır. Örneğin:

Kalp yolu rahatsızlığı ya da kalpteki delik: Bu durum ciddi ya da ciddi olmayabilir ve genellikle deliğin nerde olduğu kadar büyüklüğüne de bağlıdır. Çocuğunuz, kan kalp damarları arasında gidip geldiğinde ve kalp boşlukları normal olmadığı zamankalp yolu rahatsızlığı geçirir.

Kalp kapakçık anormalliği: Bebekler çoğunlukla genetik kalp kapakçığı rahatsızlığı ile doğarlar, fakat bazen hayatın ilerleyen evresine kadar bunu fark edemezler. Kapakçıklar bazen içlerine yeterli kan girmesine izin vermezler ve bazı durumlarda uygun bir şekilde kapanmazlar. Genetik kalp rahatsızlıklarına ek olarak, enfeksiyon ve bazı durumlar da kalbin yapısına zarar verebilir ve bebeklerde kalpte üfürmeye neden olabilir. Örneğin:

Kapakçık kireçlenmesi: Aort kapakçığı, daralma ve ikili kapakçık daralmasında olduğu gibi bu kapakçılar da kalınlaşma ve sertleşmeyle ilgilidir. Bu kapakçıklar bazen daralır ve içlerinden ne kadar kan geçeceğini sınırlar kibu da kalpte üfürmeye neden olur.

Kalp iç zarı iltihabı:Bu kalbin ve kapakçıkların, iç yollarının enfeksiyonudur. Bakteri ya da diğer mikroplar damar yoluyla vücudun başka yerinden kalbe girdiğinde meydana gelir. Tedavisiz kaldığında kapakçıkları iflas ettirebilir. Daha önceden kalp kapakçığı rahatsızlığı olanlarda daha yaygındır.

Romatizmalı ateş: Çocuğunuz bu ciddi durumu, boğaz enfeksiyonu tedavi edilmediğinde geliştirir. Sadece kalp kapakçıklarını etkilemez hem de vücuttaki kan akışına müdahale eder.

Bebeklerde üfürüm belirtileri

  1. Gelişim geriliği
  2. Göğüs ağrıları
  3. Hızlı nabız (taşikardi)
  4. Kalp çarpıntısı
  5. Nefes darlığı
  6. Halsizlik
  7. Siyanoz (oksijen eksikliğinden kaynaklanan deride mavi renk), özellikle burun ve ağız çevresinde
  8. Hızlı solunum
  9. Beslenmede zorlanma

Bebeklerde kalp üfürmesi nasıl tedavi edilir?

Kalp dinleme tedavisi, üfürmeyi dinlemeye yarayan stetoskop ile yürütülür. Çocuk huysuz olduğunda ve ağladığında üfürmeyi duymak zordur. Tedaviden önce çocuğu sakinleştirmek önemlidir. Gürültüsü ve yoğunluğuna bağlı olarak üfürümler 1’den 6’ya kadar derecelendirilir, derece 1 duyulması zorken derece 6 en gürültülüsüdür. Doktor ayrıca gürültünün nerede en iyi duyulduğuna ve yumuşak ya da sert bir çarpması olup olmadığına dikkat edecektir. Çocuğunuz hareket ettiğinde üfürümün değişip değişmediğine de bakacaktır. Bütün bunları göz önünde bulundurup çocuğunuzun pediyatrik kardiyolojist doktoruna görünüp görünmemesi gerektiğine karar verecektir. 

Bebeklerde üfürüm için tedavi seçenekleri

Zararsız üfürümün tedaviye ihtiyacı yoktur, zamanla kaybolur. Fakat, çocuklardaki anormal üfürümlerde doktor tavsiyesini takip etmek önemlidir. 

Bazı tedavi türleri:

İlaç tedavisi: Doktorunuzçocuğunuzsahip olduğu kalp rahatsızlığına göre ilaç yazacaktır.

En yaygın bazı ilaç tedavileri:

  1. Kalpteki kan pıhtılarını önleyecek ilaç tedavisi.
  2. Kan basıncını düşürecek efervesan tabletler.
  3. Kolestrolü düşürecek statinler.
  4. Kalp ritmini düşürecek ve kan basıncını sağlayacak beta blokerler.

Ameliyat: İlaçlarbazı kalp kapakçığı durumlarını tedavi etmezler, bu zamanda da ameliyat önerilir. Çocuğunuzkalp kapakçığı değişimi ameliyatına girmek zorunda kalabilir. Bazı ameliyattürleri:

Açık kalp ameliyatı: Prosedürdaralmış kapakçığı çıkarıp yerine dokusal ya da mekanik kapakçık koymayı içerir. Bu tedavi, kapakçık daralmalarında oldukça etkili bir yöntemdir.

Gaz Yapmayan Mama Hangisi, Gaz Yapmayan Mama Markaları Tıklayınız

Bebeklere Ihlamur Verilirmi, Bebeklere Ihlamur Çayı Ne Kadar Verilir? Tıklayınız

Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi – Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir? Tıklayınız