Bebeklerde Ağız İçi Mantar Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

11 Kasım 2016
0 Yorum
bebeklerde agiz ici mantar belirtileri nedenleri ve tedavisi

Bebeklerde ağız mantarı, yaygın olarak görülen ve çoğu zaman zararsız olan enfeksiyonlardır. Bebeklerde ağız mantarı genellikle 2 yaş altındaki çocuklarda ve

Bebeklerde ağız mantarı, yaygın olarak görülen ve çoğu zaman zararsız olan enfeksiyonlardır. Bebeklerde ağız mantarı genellikle 2 yaş altındaki çocuklarda ve bebeklerde görülür. Bebeklerdeki ağız mantarının ana belirtileri arasında bebeğin ağzı içinde bir ya da daha fazla beyaz lekeler veya beneklenmeler yer alır. Bu benekler bakıldığında lor peynirinin görüntüsünde de olabilir. Bebeklerdeki ağız mantarının diğer belirtileri ise, bebeğin memeyi emmek istememesi, emme sırasında huysuzlanmasıdır. 

Bebeklerde ağız mantarı belirtileri

Bebeğin ağzında bir veya daha fazla beyaz lekelerin ve beneklerin bulunması, bebeklerdeki ağız mantarının belirtilerinin başlıcalarındandır. Bu yaralar, sarımsı ya da krem renktedirler ve genellikle bir arada gözüküp daha büyük leke halinde olabilirler. Bu yaraları bebeğinizin diş etlerinde, ağızlarının damak bölgesinde, yanak içlerinde görebilirsiniz. Bu yaralaryerinden kolayca çıkabilir. Çıktığında ise bu yerin altındaki bölgede kırmızı ve derisi soyulmuş bir iz kalır ve az da olsa kanama yapabilir. 

Bebeklerde ağız mantarı teşhisi

Doktorunuz bebeğinizin ağzına bakacak ve gördüğü belirtilerden yola çıkarak tanı koyacaktır. 

Bebeklerde ağızdaki mantarın tedavisi

Bebeklerdeki ağızdaki mantar vakası, çoğu zaman herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın birkaç gün içerisinde kurur ve yok olur. Fakat bu iltihaplar geçmiyorsa ve bebeği rahatsız etmeye devam ediyorsa doktora başvurmanız daha iyi olacaktır. Bu tür iltihaplanmalarda kullanılan ağız içi yaralar için birçok marka jeller mevcut fakat bunlardan herhangi birini kullanmadan önce doktorunuza danışmak size hangi ilacı kulanmada ve dozunu ayarlama konusunda yardımcı olacaktır.

Bebeklerde ağızda mantar, yaklaşık her yirmi bebekte bir sıklıkta görülen bir durumdur. Genellikle 4 hafta ve o yaşlardaki bebekleri etkiliyor olsa da,bu yaştan büyük çocukları da etkilediği görülür. Özellikle erken doğan prematüre bebeklerde bu risk çok daha fazladır.

Mantar önleyici ilaçlar

Doktorunuz bebeğinizin tedaviye ihtiyacı olduğunu size söylerse,muhtemelen reçetesine bir mantar önleyici ilaç yazacaktır. Şayet bebeğiniz 4 haftalıktan daha küçükse muhtemelen size Nystatin adı verilen ilacı reçete edecektir.

Bebeklerde ağız mantarı nasıl önlenir?

Çoğu durumda bebeklerdeki ağız mantarının bilinen herhangi bir nedeni yoktur. Doktorlar, bebeklerde ağız mantarını önlemek adına şu tavsiyelerde bulunuyor:

  1. Bebeğiniz emzik kullanıyorsa onu ve ağıza alınabilecek ufaklıkta olan tüm oyuncak ve gereçleri sık sık temizleyiniz.