Bebeklerde Ve Çocuklarda İdrarda Kan Nedenleri Ve Tedavisi

15 Kasım 2016
0 Yorum
bebeklerde ve cocuklarda idrarda kan nedenleri ve tedavisi

İdrarda kırmızı kan hücreleri olduğu zaman, idrara kan karıştığında bu durum, hematüri yani idrarda bulunması olarak adlandırılır.

İdrarda kırmızı kan hücreleri olduğu zaman, idrara kan karıştığında bu durum, hematüri yani idrarda bulunması olarak adlandırılır. Hematüri,bebeklik ve çocukluk çağında oldukça sık görülen ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Sağlık uzmanlarına göre idrarda belli miktarda kırmızı kan hücreleri olması gayet normal bir durumdur. İki tip hematüri vardır; Makroskopik hematüri ve Mikroskopik hematüri. Makroskopik hematürinde idrar rengi, içinde bulunan kan miktarına göre pembe, kırmızı ya da kahverengi olarak görülebilir. Mikroskopik hematüride ise idrar çıplak göz ile normal görünüme sahiptir ancak mikroskop yardımı ile incelendiğinde kan hücreleri gözlemlenebilir.

Çocuklarda ve bebeklerde idrarda kan nedenleri

Hematüri hastalığına sebep olan birçok neden olabilir, en sık görülenler şunlardır;

  1. İdrar yolu enfeksiyonu
  2. Mineral bozuklukları
  3. Böbrekte enfeksiyon
  4. Genetik faktörler
  5. Hiperkalsiüri (aşırı kalsiyum birikimi)
  6. İdrar kesesi enfeksiyonu
  7. Kum dökme
  8. İdrar yollarında tıkanıklık
  9. Böbrek iltihabı (glomerülonefrit)
  10. Renal tüberküloz
  11. Ateş
  12. Karın ağrısı
  13. Orak hücre hastalığı
  14. Gentiourinary tümörler
  15. Üreteropelvik Kavşak (UPJ) tıkanıklığı
  16. Ürolitiyazis (üriner sistemdeki minerallerin daha yüksek konsantrasyonu)
  17. Vasküler anomaliler
  18. Nedeninin saptanamaması (bazen idrarda kanın nedeni bulunamamaktadır. Fakat bazı ilaçlar, gıda boyaları, pancar gibi sebzeler, idrar rengini değiştirerek hematüriye yol açabilmektedir.)

Çocuklarda ve bebeklerde hematüriye sebep olan durumların başında idrar yolu enfeksiyonu gelir. İdrar yollarının yapısal bozuklukları, böbrekte kist ve idrar yollarının zarar görmesi de idrarda kan görülmesine neden olur. Kalsiyum gibi bazı mineral metabolizma bozuklukları, böbrek damarlarının yapısal bozuklukları da çocuklarda hematüri sebepleri arasında yer alır. Bu durum böbrek ağrılarına, aynı zamanda acılı, ağrılı idrar yapmaya da yol açar.

Doktorunuza danışmadan çocuğunuzun kalsiyum alımını azaltmayın. Böbrek rahatsızlığının birden fazla sebebi olabilir. Bu yüzden öncelikle bazı testler yardımıyla doğru tanıyı bulmak gerekir. Basit kan ve idrar testleri genellikle çocuklarda ve bebeklerde kanlı idrarın nedenini teşhis etmekte yeterli olabilmekle birlikte, nedeni uzun süre belirlenemezse MR, Ultrason, Tomografi ve biyopsi (böbrekten doku örneği alınması) gibi yöntemlere başvurulur. Ayrıca bu hastalığa etki eden çeşitli genetik unsurlar vardır

Çocuklarda ve bebeklerde idrarda kan bulunması nasıl tedavi edilir?

Çocuğunuzun idrarında kan görülmesi durumunda bir Çocuk Üroloji doktoruna başvurmalıdır. Doktor ayrıntılı bir ultrason yaptırıp, böbrekler, idrar yolları veya mesanede bir sorun olup olmadığıma bakar ve idrar tahlili sonuçlarını inceler. Bu durumun iltihabik hastalıklardan, enfeksiyondan meydana geldiği saptanırsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Şayet çocukta idrarda kan bulunmasının nedeni idrar yolları ya da böbreklerdeki taş ise,bu taşın kırılması ya da çıkarılması gerekebilir. Nefrit gibi önemli rahatsızlıkların saptanması durumunda ise biyopsi sonucuna göre tedaviye karar verilir.

Çocuklarda Sık İdrara Çıkma Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Maydanoz Kürü Tarifi Tıklayınız