Hamilelikte Sinüzit Bebeğe Zarar Verir mi, Ve Sinüzit Nasıl Geçer?

18 Kasım 2016
0 Yorum
hamilelikte sinuzit bebege zarar verir mi ve sinuzit nasil gecer

Uzmanlar, gebelikte sinüzitinen önemli nedeninin, hamilelik döneminde progestron hormonunun artması ve bunun sonucunda sinüs

Sinüzit, hamilelikte en sık karşılaşılan üst solunum yolu hastalıklarındandır. Sinüsler, alın, yanaklar ve gözleri çevreleyen boşluklardır. Sinüs astarları mukus üretiminden sorumludur. Ancak, sinüs astarının iltihaplanması durumunda, sinüs boşluklarında tıkanma meydana gelir ve mukus rahat bir şekilde dışarı akamaz. Bu da sinüzite yol açar. Uzmanlar, gebelikte sinüzitinen önemli nedeninin, hamilelik döneminde progestron hormonunun artması ve bunun sonucunda sinüs astarının şişip, mukus çıkışını engellemesi olduğunu bildiriyor. Gebelikte sinüzitin diğer nedenleri şunlardır:

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Hamilelikle beraber kadın vücudu, sahip olduğu vitamin ve minerallerin önemli kısmını anne karnındaki bebeğin bağışıklığı için kullanır. Bu da gebe kadının bağışıklığını düşürüp hastalıklara kolay yakalanmasına neden olur.

Soğuk algınlığı

Sinüzit genelde nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkar. Bu tür enfeksiyonlarda sinüslerin burun içine açılan delikleri ödem nedeniyle kapanır ve sinüs salgıları burun içine boşalamaz ve sinüslerin havalanması da bozulur. Bu durumda sinüs içerisinde kolayca iltihap meydana gelir.

Alerji

Alerji de gebe kadında sinüziti tetikleyen unsurlardandır. Alerjik kişilerde alerjik olmayanlara nazaran daha çok sinüzit vakasıyla karşılaşılır. Ayrıca burunda kemik eğriliği, et büyümesi, polipler ve geniz eti de sinüzitezemin hazırlayan faktörlerdendir.

Hamilelikte sinüzit ne zaman geçer?

Hamilelikte sinüzit antibiyotik tedavisi uygulanmasıyla 1 hafta -10 gün içerisinde geçer.

Hamilelikte sinüzit belirtileri nelerdir?

  1. Burun akıntısı
  2. Boğaz ağrısı
  3. Baş ağrısı
  4. Öksürük, hapşırma
  5. Halsizlik, vücutta kırıklık
  6. Sümük renginin sarı veya yeşile dönmesi
  7. Geniz akıntısı
  8. Ağız kokusu, koku ve tat bozukluğu
  9. İştahsızlık
  10. Mide bulantısı
  11. Boğazda yanma
  12. Yanaklarda ve göz çevresinde ağrı

Hamilelikte sinüzit nasıl geçer?

  1. Gebelikte sinüzit olduysanız ilk yapmanız gereken şey, bir kulak burun boğaz doktoruna görünmek olmalıdır. Doktorunuz sinüzitin neden olduğu enfeksiyonu gidermek için size gebelikte kullanımı güvenli olan antibiyotiği reçete edecektir.
  2. Ayrıca gebelikte sinüzitten kurtulmaya yardımcı olacak şu önerileri uygulamanızı tavsiye ederiz:
  3. Uyurken kafanızı yükseltmek için birden fazla yastık kullanın. Böylece mukusun gece sinüslerinizde birikmesi engellenmiş olur.
  4. Odanızda buhar makinesi bulunsun. Bu makine, odanın havasını nemlendirerek, sinüsleri tıkayan mukusun incelmesini ve daha kolay boşalmasını sağlar.
  5. Bol bol dinlenin, dinlenmek bağışıklığınızın güçlenmesini hızlandırır.
  6. Portakal, mandalina, kivi gibi C vitamini oranı yüksek gıdaları doyana kadar sık sık tüketin.
  7. Su, gebelik sırasında sinüs probleminin tedavisinde kullanılacak en güvenli silahtır. Günde 8-10 bardak su içmeye devam edin.
  8. Uyku, güçlü bağışıklık için çok mühimdir. Bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olacağından, hastalığı atlatana kadar uykunuzu iyi almaya özen gösterin.
  9. Bol meyve sebze yiyin. Kendinize sebze veya meyve suyu sıkıp bunları içmeye devam edin.
  10. Buhar makinesi kullanmakta olduğu gibi, sıcak bir banyo, banyodaki sıcak buhar, solunum yollarınızı açıp rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
  11. Eczaneden satılan sinüzit karşıtı nazal sprey kullanımı, mukusun parçalanması ve sinüs enfeksiyonunun temizlenmesi için etkili yöntemlerdendir. Hamile kadınların kullanması için doğal ve % 100 güvenli bir sprey tercih edin.

Hamilelikte sinüzit bebeğe zarar verir mi?

Kadın Doğum Uzmanı Ayşe Meryem Uslu’nun cevabı: ( Uygun tedavi edildiği sürece gebelikte sinüzit bebeğe zarar vermez.)

Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız