Gebelik, sindirim sistemi de dahil olmak üzere gebe kadının vücudundaki hemen hemen her sistemde birçok değişikliğe yol açar. Hamilelikte dışkının siyah olması,
Gebelik, sindirim sistemi de dahil olmak üzere gebe kadının vücudundaki hemen hemen her sistemde birçok değişikliğe yol açar. Hamilelikte dışkının siyah olması, koyulaşması da gebelerde sık karşılaşılan durumlardandır. İşte bu durumun nedenleri:
Demir ilacı kullanımı
Kansızlık veya düşük kırmızı kan hücre sayısı, hamilelerde sık rastlanılan sağlık sorunlarındandır. Doktorlar hamile kadının bu eksikliğini gidermek için gebelikte kullanımı güvenli olan demir takviyeleri reçete ederler. Bazı demir türleri vücut tarafından kolayca sindirilemez. Beslenme Uzmanı Dr. Marilyn Glenville, demir sülfatın ve demirli glukonat içeren hapların kabızlığa ve dışkının siyahlaşmasına neden olduğunu bildiriyor. Demir ilaçlarından kaynaklanan siyah dışkının normal renge dönmesi için hamile kadınlar karaciğer, kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler de dahil olmak üzere demirden zengin yiyecekleri tüketerek diyetlerinde demir alımını doğal yoldan artırabilirler.
Sual: 3 aylık hamileyim, dışkı rengim siyah. Bu durum neden kaynaklanır?
CEVAP
Genel Cerrahi Dr. Feridun Aysu’nun cevabı: (Hamilelikte dışkının siyahlaşması, sindirilmiş kan yahut demir ilaçları nedeniyle meydana gelebilir. Gebelikte demir ihtiva eden vitamin hapları içmiyorsanız, dışkının siyah renginin nedenini tespit etmek için endoskopi yaptırmanızı öneririm. Çünkü bu durum ülser, gastrit gibi mide sorunlarından da kaynaklanabilir.)
Kanama
Bağırsaklar, mide veya özofagus gibi üst gastrointestinal sistemde meydana gelen kanama da, gebelik döneminde dışkı renginde değişikliğe neden olabilir. Melena, bağırsak kanamasından dolayı dışkının katran gibi koyu renge ve ağır kokulu hale döndüğü bir durumdur. Gebelikte gastrointestinal sistem kanamasının başlıca nedenleri; Gastrit, mide kanaması, bağırsaklara doğru giden kan teminin yetersizliği ve şiddetli kusmaya bağlı özofagusun yırtılmasıdır.
Yiyecekler
Hamilelikte dışkının siyah olmasından yediğiniz yiyecekler de sorumlu olabilir. Özellikle yaban mersini ve meyankökü gibi bazı besinlerin dışkıyı koyulaştırdığı bilinmektedir. Keza tükettiğimiz yiyeceklerdeki gıda boyaları da dışkının rengini etkileyebilir. Gün boyu yediklerinizi not alarak dışkıyı hangi besinin siyahlaştırdığını tespit edebilirsiniz.
İlaçların yan etkisi
Bazı ilaçlar da yan etki olarak dışkının koyu renge dönüşmesine neden olabilir. Gebelikte kullandığınız ilaçları gözden geçirin, dışkı rengini siyahlaştıran ilacı doktorunuza danışıp muadili ile değiştirebilirsiniz.
Hamilelikte siyah dışkı nasıl normale döner?
Gebelikte dışkının siyah olduğunu kadın doğum uzmanı olan doktorunuza bildirin. Doktor uygun görürse sizden gaita testi veya endoskopi isteyecektir. Yahut demir ilacı almanızı bir süre kesmenizi de isteyebilir.
Lif oranı yüksek gıdalar tüketin
Gebelikte sebze ve meyveler gibi lif açısından zengin gıdalarla beslenmek gastrointestinal kanama, kabızlık ve hemoroit riskini azaltır, dışkının siyaha dönmesini engeller.
Bol su için
Gebelik döneminde günde 8-12 su bardağı su içmeye özen gösterin. Su içmek, bedeni toksinlerden arındırıp dışkının koyu renge dönmesini önleyecektir. Suya alternatif olarak, günlük diyetinize taze meyve suları ve diğer sağlıklı içecekleri de dahil edebilirsiniz.
İlaç kullanımına dikkat edin
Aspirin, Ibuprofen ve Naproksen gibi anti-inflamatuar ilaçların hamilelikte uzun süreli ve aşırı kullanımından kaçının; çünkü bu ilaçlar koyu renkli dışkı riskini arttırırlar. Hamilelikte ilaç içmeden mutlaka doktorunuza danışın.
Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız