Vücut tarafından salınan tiroid hormonlarının miktarının düzenlenmesinden TSH yani Tiroid Hormonu sorumludur.
Vücut tarafından salınan tiroid hormonlarının miktarının düzenlenmesinden TSH yani Tiroid Hormonu sorumludur. TSH, beynin içinde yer alan, hipofiz bezi adı verilen bezelye şeklinde bir organ tarafından üretilir. Tiroidlerde herhangi bir problem yahut tiroid bezinde hastalık varsa, bu durum tiroid hormonunun fazla veya az salgılanmasına neden olur. Hipertiroidi, troid bezi hormonunun fazla çalışması, hipotiroidizm ise az çalışmasıdır. Hipertiroidi, vücudun metabolizmasını hızlandırırken, hipotiroidi ise yavaşlatır. Anne karnındaki bebeğin sağlık durumunu etkilediğinden,hamilelik döneminde TSH seviyesini bilmek önemlidir.
Hamilelik döneminde iki hormon, östrojen ve insan koryonik gonadotropin (hCG) kan içine salınır. Bu hormonlar TSH seviyelerinin üretimini artırabilir veya azaltabilir. HCG hormonu, tiroid hormonunun işlevine benzer hareket eder, bu şekilde tiroid hormonunun üretimini uyarır ve bu durum vücuda ters etki yapıp troid hormonunun normalin üstünde yahut altında salgılanmasına yol açabilir. Vücuttaki TSH hormonunun normal seviyeleri 0.5-5 aralığındadır ve bu aralığın altına düşme veya üstüne çıkma çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Hamilelikte normal TSH düzeyleri
Uzmanlara göre, TSH hormon seviyeleri gebeliğin farklı evreleri boyunca değişir.
Hamilelikte Tsh(troid) düşüklüğü
Tiroid bezinin az çalışmasına hipotiroidizm adı verilir. Hipotiroidizm, tiroidbezinin az hormon salgılaması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Hipotiroidizm, vücutta antikorların üretildiği bölgede bağışıklık sisteminin hatalı çalışmasından kaynaklanır. Bu antikorlar, tiroid bezinin hücrelerini olumsuz etkileyip tiroid hormonunun üretimini engeller. Dahası, beyaz kan hücreleri tiroid hormonuna saldırıp tiroid hormonunun salgılanmasını da önleyebilir. Bu da, vücudun metabolizma hızını düşürür. Gebeliklerin yaklaşık% 2 ila 3’ünde subklinik hipotiroidizm bildirilirken, belirgin hipotiroidi oluşumu % 0.3 ila 0.5’dir.
Hamilelikte Tsh düşüklüğünün nedenleri
Hamilelikte Tsh düşüklüğünün belirtileri
Hamilelikte Tsh düşüklüğünün teşhisi
Hamilelikte TSH düşüklüğünün tanısı zor olabilir, zira semptomlar genellikle gebelik belirtileri ile karıştırılabilir. Kan tahlili ile tiroid hormonu seviyesine bakılıp düşüklük var mı belirlenebilir.
Hamilelikte Tsh düşüklüğünün tedavisi
Levotiroksin, dozları TSH seviyeleri normale dönünceye kadar kademeli olarak artırılır.
Doktor kontrolünde Prenatal vitaminler alınır.
Hamilelikte TSH yüksekliği
Hamilelikte TSH yüksekliği, sık karşılaşılan bir durumdur. Gebelikte TSH yüksekliği genelde Graves hastalığından muzdarip anne adaylarında görülür. Graves hastalığı, vücudun sağlıklı hücrelere saldırdığı bağışıklık sistemi hastalıklarındandır. Hamilelikte TSH yüksekliğinde tiroid uyarıcı immünoglobulin, TSH’yi taklit eder ve çok fazla hormon salgılatıp TSH seviyesinin yükselmesine yol açar.
Hamilelikte TSH yüksekliği nedenleri
Hamilelikte TSH yüksekliği belirtileri
Hamilelikte Tsh yüksekliğinin teşhisi
Hamilelikte TSH yüksekliğinin tanısı zor olabilir, zira semptomlar genellikle gebelik belirtileri ile karıştırılabilir. Kan tahlili ile tiroid hormonu seviyesine bakılıp yükseklik var mı belirlenebilir.
Hamilelikte Tsh yüksekliğinin tedavisi
Bebeğin sağlığını tehlikeye atabileceğinden hamilelikte TSH yüksekliği tedavi yöntemleri sınırlıdır. Ancak tedavide aşağıdaki seçenekler yaygın olarak kullanılmaktadır.