Anne karnında bebek ölümü, düşük veya ölü doğumdan kaynaklanmaktadır. Ölü doğum normalde fetüsün, gebeliğin ilk 20 haftasında ölmesinin bir sonucu olarak
Anne karnında bebek ölümü, düşük veya ölü doğumdan kaynaklanmaktadır. Ölü doğum normalde fetüsün, gebeliğin ilk 20 haftasında ölmesinin bir sonucu olarak gerçekleşir. Her 160 gebelikte, 1 ölü doğum yapma riski vardır. Fetüsün uzun süre hiç hareket etmemesi, bebek ölümünün en önemli belirtisidir. Anne karnındaki bebek ölümü ultrason ile tespit edilir. Şayet ultrasonda bebeğin kalp atışları duyulmuyorsa bebeğin kaybedildiği anlaşılır.
Hamilelikte anne karnındaki bebek ölümünün çeşitli nedenleri vardır. En sık karşılaşılan nedenler ise şunlardır:
Plasentanın erken ayrılması (Dekolman plasenta)
Plasentanın erken ayrılması hamilelikte, nadir görülen fakat hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilen çok ciddi bir komplikasyondur. Plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılmasına, plasentanın erken ayrılması denir. Gebeliğin son dönemlerinde görülen bebek ölümlerinin en önemli ve en sık görülen nedenidir.
Fetüste gelişim geriliği olması
Fetüsteki gelişim geriliği, özellikle büyümenin önemli derecede etkilendiği bölgelerdeki gerilik, anne karnındaki bebek ölüm riskini arttırır.
Doğum kusurları
Genetik ve kromozom anomalileri ile yapısal kusurlar da anne karnındaki bebek ölümünün olası nedenleri arasında yer alır.
Enfeksiyonlar
Gebelikte geçirdiğiniz enfeksiyonlar size ve bebeğinize zarar verebilir. Bu durum özellikle hamileliğin 28. haftasından önce yaygın olarak görülür. Sitomegalovirüs, beşinci hastalıklar, sifiliz ve listeriyozu bu tür enfeksiyonlardandır.
Kordon kazaları
Anne karnında göbek kordonunda meydana gelen herhangi bir soruna kordon kazası denir. Bu olumsuzluk kordonun bebeğin boynuna dolanması olabileceği gibi, kordon sarkması hatta kordon içindeki damarların yırtılması da olabilir. Kordonda düğüm olması, boyunda kordon dolanması ve kordon sarkması gibi nedenler de, hamilelikte bebeğin anne karnında ölmesine yol açabilir.
Anne karnında bebek ölümüne yol açan diğer nedenler;
Hamilelikte anne karnında bebek ölümü belirtileri
Anne karnında ölen bebek anneyi kaç günde zehirler?
Gebelik haftası 10. haftanın altında ise anne adayını zehirleme ihtimali yoktur. 10. haftadan sonra ise 1-2 hafta geçtikten sonra bebek anneyi zehirlemeye başlayabilir. Anne adaylarının en büyük korkularından bir tanesi, bebeğin karnında öldüğü zaman onu zehirlemesidir. Bu ihtimal gebelik haftası ilerledikçe artar. Ufak gebelik haftalarında böyle bir ihtimal hemen hemen yoktur.
Anne karnında bebek ölümü ile ilgili doktorlara sorular;
Sual: Bebek anne karnında ölürse, kürtaj mı yapılır yoksa düşük mü yaptırılır?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Öznur Gökçen’in cevabı: (Bebeğin anne karnında hayatını kaybettiği haftaya göre kürtaj ya da düşük kararı alınabilir. Ayrıca bu kararı almakta rahmin ve rahim ağzının bebek öldüğündeki durumu da etkilidir. Erken bebek ölümleri veya kanamalı düşüklerde gebelik kürtaj yoluyla sonlandırılır. Gebeliğin daha ileriki haftalarında rastlanılan bebek ölümlerinde ise suni sancı ya da rahmin ağzının açılmasını sağlayan ilaçlar yardımıyla düşük gerçekleştirilir.)
Sual: 7 haftalık gebeyim. Rahimde bebeğin kalbinin durup öldüğü, suni sancı ya da kürtajla ölü bebeği çıkaracaklarını bildirdiler. Başka yolu yok mudur?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kutlugül Yüksel’in cevabı: (Yurtdışında düşük için ilaçlar vardır fakat ülkemizde bu ilaçların eczanede satılması yasaktır. Kürtaj olmanız uygundur.)